Поцілунок Юди - „Львівська газета“, 30 червня

|

Наближення виборів засвідчило доволі серйозний попит на “націоналістичні проекти”, які можуть стати одним із головних інструментів дискредитації Віктора Ющенка в очах виборців Сходу та Півдня України.

Своєрідним пробним каменем став минулотижневий мітинг “із нагоди 14-ї річниці УНА-УНСО”. Організаторами акції виступила партія Едуарда Коваленка Українська національна асамблея (УНА). Одним із головних моментів “святкування” стала чергова заява партії про підтримку лідера “Нашої України” Віктора Ющенка “як єдиного кандидата в президенти від правих сил”.

“Досить, щоб Україною керували чужинці, які перебувають нині у Верховній Раді та інших структурах влади, – виголосив пан Коваленко. – Ми, права націоналістична партія, підтримуємо єдиного кандидата від правих сил Віктора Ющенка. Одна Україна, одна нація, один народ, один президент!” Для більшого ефекту соратники Коваленка “присмачили” свою підтримку Ющенка ксенофобськими гаслами на кшталт “Досить жидам керувати Україною” та “Україна – українцям”. Окрім того, учасники акції тримали в руках червоно-сині прапори з хрестами та фашистською символікою SS.

Зрозуміло, такої “важливої й актуальної теми” не могли оминути українські телеканали, щедро показуючи есесівську символіку й цитуючи вияви любові Коваленка до лідера “Нашої України”. Зрештою, нічого дивного в цьому немає. Телеканали, підконтрольні Банковій, останнім часом якщо й говорять про Віктора Ющенка , то лише в контексті дій його “ультранаціоналістичних поплічників”. І хоча самі нашоукраїнці завзято заперечували свою причетність до дійства й заявляли про його провокаційність, українські телевізійники не вважали за необхідне оприлюднити їхню позицію.

До речі, про те, що акція Едуарда Коваленка є “антиющенківською політичною провокацією”, ще перед її проведенням заявила речник лідера “НУ” Ірина Геращенко. За її словами, висловлювання голови УНА Едуарда Коваленка на підтримку кандидата в президенти Віктора Ющенка – політична провокація, замовлена опонентами Віктора Андрійовича з метою його дискредитації в очах виборців. “Достеменно відомо, що цей провокатор (Едуард Коваленко – “Газета”) перебуває на службі в політичних опонентів Ющенка, які поставили йому завдання “постояти” поруч із Віктором Андрійовичем зі своїми радикально-ксенофобськими гаслами , створити відповідну картинку, дискредитувати лідера “Нашої України”, спотворити та звузити уявлення про коло підтримки Ющенка”.

За словами керівника виборчої кампанії Віктора Ющенка Олександра Зінченка, акція за участю УНА спланована у владному таборі тими силами, які бояться його перемоги. “Ні Віктор Андрійович, ні “Наша Україна” не мають жодного стосунку до цієї події, – наголосив він. – Ми знали, що таке готують, і це не разова подія, готують ланцюг провокацій проти Ющенка”.

Лідер УНА-УНСО Андрій Шкіль неодноразово відхрещувався й відмежовувався від витівок свого колишнього водія Едуарда Коваленка, який обійняв посаду голови політради УНА-УНСО, коли нардеп перебував у Лук’янівському СІЗО. Зазначений “парад” змусив його вкотре повернутися до цієї болючої теми. За словами пана Шкіля, “жодного стосунку до УНА-УНСО не мають ані “Коваленко з його есдепеушною УНА, ні Тима з його не менш продажним “Рухом за націю”. Не їм святкувати роковини утворення організації, яку вони зрадили і продали, – зазначив у своїй заяві Андрій Шкіль. – Усе, організоване ними, є сценарієм одного режисера, ім’я якого – Медведчукучма”.

“Це лише початок, – додав нардеп. – Сьогодні походи, а продовжити все може акція із закиданням пляшками, наповненими горючою сумішшю з написом “Так Ющенко!”, синагоги тощо”.

Пан Шкіль також зазначив, що володіє інформацією про те, що постійна мімікрія під агітаторів за Ющенка триватиме. За його словами, в цьому напрямку працюватимуть і Коваленко, й нерозривний тандем “Тима-Бойко” та їх “Рух за націю”. “У них є достатньо наметів “Так Ющенко!”, виготовлено перший пробний наклад газети “Так!”, – повідомив він. – У ній покажуть, як майбутній президент кованим чоботом роздушує іудейсько-негритянську загрозу. Це все вже готове, залишається лише розповсюдити…”

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *