Чи поверне Львів викрадені твори Рембрандта й Дюрера? - „Поступ“, 30 червня

|

Минулої середи американський адвокат Едвард Фейгін від імені спадкоємців жертв Голокосту оголосив „хрестовий похід“ проти уряду країн, де перебувають твори мистецтва, котрі колись належали жертвам Шоаху. У Берліні перед будинком міністерства фінансів він скликав прес-конференцію, на якій заявив про висунення позову проти цього відомства та керівництва Німеччини.

Едвард Фейгін зазначив, що Німеччина, як і інші країни, котрі привласнювали майно жертв Голокосту, повинна відповісти за це. На думку адвоката, урядам цих країн не личить навіть через 50 років приховувати крадіжки та зберігати крадене. Проти Німеччини висувають позов на 18 мільярдів доларів у зв`язку з тим, що на території цієї країни перебувають дві тисячі творів мистецтва, які колись належали жертвам Голокосту. А прес-конференцію влаштували саме там, тому що звідти розпочалися крадіжки, експропріація та незаконне привласнення чужого майна.

Услід за Німеччиною Едвард Фейгін має намір підготувати позови проти урядів США, Франції та інших країн, у музеях і колекціях котрих перебувають тисячі шедеврів, які свого часу викрали нацисти і розпродали після Другої світової війни окупаційні влади.

У зв`язку із цим повідомленням, варто вкотре нагадати, що в роки нацистської окупації із львівських музеїв вивезли сотні творів мистецтва, зокрема й такі шедеври, як „Автопортрет“ Рембрандта 1628 р. і безцінна унікальна колекція 27 малюнків Альбрехта Дюрера. А кількість творів мистецтва, конфіскованих у жертв Голокосту, тільки у Львові облічується тисячами, — їх у перші роки війни вивозили вагонами до Німеччини й Голландії. І нічого (!!!) за всі роки, що проминули, не було повернено. Зрештою, досі Львів задля цього навіть не робив жодного офіційного кроку. А вартувало б.

Олег ВВЕДЕНСЬКИЙ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *