Вимушений подарунок - „Львівська газета“, 25 червня

|

Як стало відомо “Газеті” з поінформованих джерел, найближчим часом, можливо, поставлять крапку в голосній “справі Бруно Шульца”. Нагадаємо, що в 2001 році, невдовзі після того, як в одному із дрогобицьких будинків віднайшли й частково відкрили настінні розписи Бруно Шульца, значну їх частину зняли й таємно вивезли до Ізраїлю представники музею “Яд Вашем”.

Декілька років група львівських культурологів не втрачала надії повернути втрачений скарб, а “справа Шульца” потроху “обростала” новими подробицями, здогадами та плітками. Але за інформацією, отриманою з достовірних джерел, схоже, що ця історія підійшла-таки до свого, нехай не логічного, але завершення.

Ще в березні під час візиту віце-прем’єр-міністра України Дмитра Табачника до Ізраїлю відбулися переговори про офіційну передачу фресок Бруно Шульца від України в дар музею “Яд Вашем”. За попередніми даними, акт передачі мав відбутися на найвищому урядовому рівні. Нині фрески вже повністю відреставровано ізраїльськими фахівцями: на липень заплановано відкриття музею, в якому розмістять роботи Бруно Шульца. Згодом, можливо, й у нас відбудеться виставка подарованих Україною фресок. Також, на думку ізраїльської сторони, на батьківщині мають залишитися копії настінних розписів.

Учора ми отримали інформацію про те, що акт про передачу незаконно вивезених із України фресок Ізраїлю вже готовий. І невдовзі “Яд Вашем” володітиме ними цілком правомірно. Як зазначило джерело, яке побажало залишитися анонімним, у такий спосіб держави хочуть вирішити проблеми, які виникли після скандального вивезення фресок.

Щоправда, наразі цю інформацію нам не підтвердили ні в Міністерстві культури України, ні в Державній службі контролю за переміщенням культурних цінностей через державний кордон України, куди, відповідно, переадресувало репортера Міністерство культури. Не знають про акт передачі і в Міністерстві закордонних справ. На запит “Газети” у цій справі прес-служба ізраїльського музею “Яд Вашем” наразі не відповіла.

В.К.

Для газети

Борис ВОЗНИЦЬКИЙ

директор Львівської галереї мистецтв

Я вперше чую про те, що фрески подарували “Яд Вашему”, й дуже хочу вірити, що це неправда. Принаймні із львівськими культурними інституціями цього ніхто не узгоджував і про це не інформував. Я свого часу був причетний до розшуку настінних розписів Шульца. Вважав і вважаю, що фрески повинні залишитися в Україні: вони ж тут створені. А як можна їх, викрадених у нас, тепер ще й дарувати? Ні, це, думаю, якийсь трюк. Нехай спочатку повернуть, привезуть сюди – а вже тоді ми їх подаруємо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *