Олег Сало: „Чого тільки не говорять про Сала злі язики“ - „Аргумент-газета“, 23 червня

|

– Пане Олегу, звертається до вас Василь Янів зі Львова. “АГ” опублікувала звернення громадської організації “Антикорупційний форум”, де, зокрема, зазначено, що у рейтингу корумпованості серед 25 держструктур ДАІ перестрибнула з шостого на перше місце. Ваш коментар – в чому причина?

– Департамент ДАІ виступав із пропозицією до ВР щодо зміни законодавчої бази. Тобто йдеться про те, аби всі порушення розглядалися в судовому порядку. Проте наш суд кваліфікує водіння в нетверезому стані тільки як адміністративне порушення. Між тим у Польщі за це позбавляють волі. Транспортна дисципліна нині є незадовільною. Можливо, це також причина того, що даішники корумповані. Вони не можуть дати раду з порушниками правил дорожнього руху і обирають інший шлях – беруть хабарі. Але такі випадки є не тільки в структурі ДАІ. Ми, в свою чергу, з цим явищем боремося.

– Пане Олегу, я Петро Сагайдачний, Пустомити. Зробіть щось з даішниками. Життя від них немає.

– Що ви пропонуєте з ними зробити?

– Та що-небудь. Тільки зупиняють, одразу шукають привід. Що пив, сюди-туди. Одним словом, гроші їм давай.

– Скажіть, будь ласка, це в Пустомитах таке робиться?

– Я часто по роботі іжджу до Львова.

– Розберуся з ними.

– Валентин Василенко, львів’янин. Шановний Олег Михайлович, чому міліція не втручається в графік роботи шляховиків, що ремонтують дороги? Вони працюють з 9.00 до 18.00. Створюють незручності для транспорту, між тим в Польщі та Росії ремонт доріг виконується у вихідні або після робочого дня.

– Ми можемо лише вносити пропозиції керівникам комунального господарства. Але я обіцяю, що на комісії з безпеки руху це питання буде розглянуто.

– Пане полковнику, ви мене чуєте?

– Слухаю вас.

– Богдан Бойко, місто Львів на зв’язку. На вулиці Городоцькій, від Гречаної до Самбір- ської, відсутній лівий поворот. Тому водіям доводиться їхати 3 кілометри, аби розвер-

Розберуся з ними

нутися. В цьому місці розташована сітка дешевих аптек, але людям ні перейти, ні під’їхати. Прошу дати вказівку ДАІ зробити так, як на Кульпарківській, – розрив суцільної лінії.

– Цим питанням ми вже займаємося, і не тільки в контексті однієї вулиці. Мова йде про все місто, про зміну маршрутів у Львові. Кількість транспорту збільшується, а вулиці ширшими не стають. Можна на деяких вулицях зробити односторонній рух. Ваше запитання доречне, і я обов’язково його передам до ДАІ.

– Доброго дня. Це пан Олег Сало?

– Так, слухаю вас.

– Данило Галицький зі Львова турбує. Який район чи місто на Львівщині посідає перше місце за злочинністю?

– Дві третини злочинності дає місто Львів. Пальму першості з криміналу тримають Шевченківський та Залізничний райони. Серед районних центрів – Стрий, Червоноград, Дрогобич.

– А ви аналізували, чому саме ці райцентри очолюють чорний список?

– Звичайно. Якщо взяти Стрий, то так географічно склалося, що місто межує з Івано-Франківською і Закарпатською областями. Всі названі області мають інтереси в Стрию. Там свого часу процвітала наркоманія, проте нині ситуація покращилася завдяки активним діям правоохоронців. Найбільше злочинів скоюють власне самі наркомани. А так загалом в цих районах скоюються переважно такі злочини, як заволодіння транспортом, квартирні крадіжки, тяжкі тілесні ушкодження.

– Доброго дня, Олег Михайлович, вас турбує мешканка Львова Вікторія Кубицька. Вже тривалий час обов’язки начальника міського управління міліції виконує Михайло Курочка. Чи його буде затверджено? Чи, може, на цю посаду готують іншу людину?

– Матеріали щодо Михайла Курочки скеровані до Києва, чекаємо на відповідь. З адміністрації документи було повернуто. Зараз інша кандидатура на цю посаду не розглядається. До речі, окрім затвердження начальника управління міліції Львова чекаємо на відповіді й з приводу призначення начальника Стрийського райвідділу.

– Алло, чи можу почути пана Олега Сала?

– Слухаю вас.

– Олег Сигіль, Винники. В літній період люди їдуть у відпустку, а квартири залишаються без нагляду. Міліція якось готується до того, аби квартирних крадіжок поменшало?

– Міліція готується не тільки до охорони квартир. Зараз у нас багато роботи з безпеки відпочинкових зон. Окрім цього, ДАІ супроводжує дітей на відпочинок у Карпати. Щодо квартирних крадіжок, то наряди як працювали у звичному режимі, так і працюватимуть. Мобільні групи на мотоциклах теж. Але основний захист лягає на плечі мешканців. Люди повинні повідомляти сусідам про свою відсутність. Можливо, хтось з родичів погодиться дивитися за помешканням. Будь-який телефонний дзвінок у чергову частину “02” нами прослуховується. Ми записуємо всю інформацію. Як краще зберегти свою квартиру? Безперечно – скористатися службою охорони.

– А ця послуга, напевно, платна?

– Так. Ви укладаєте угоду з держслужбою охорони й платите за їхні послуги.

– Марія Василівна, Зимна Вода. Маю одне запитання і одну пропозицію.

– Кажіть, що маєте.

– Коли працівники ДАІ припинять брати хабарі? Вони вже зовсім нагліють, бо беруть прямо на очах у людей. З ними навіть можна торгуватися, як на ринку. Мій чоловік перевищив швидкість, але вдалося сторгуватися.

– Дякую за таку інформацію. Після всього почутого про ДАІ в нас буде серйозна розмова з її працівниками. Мушу зазначити, що ми проводимо негласні перевірки цієї служби. Декого вже звільнено з органів.

– Маю ще пропозицію. Спробуйте з домашнього або звичайного телефону, тільки не зі службового, зателефонувати на “02”. Я чекала хвилин з десять, але ніхто не зняв слухавку. Вони що там, не працюють?

– Я спробую зателефонувати, як ви радите. Дякую за інформацію.

– Доброго дня. Ігор Стадюк, Дрогобич. Мене цікавлять справи, які свого часу сколихнули Львів, – вбивства директорів ринку “Південний”, фірми “Світанок”, смерть дружини ректора ветеринарної академії (це ж питання цікавило Петра Андрійовича з села Бібрки. – Ред.). Ці справи “поховано”?

– Ці справи мені дісталися у спадок, проте це не означає, що міліція припинила роботу. Зараз ці справи зі всіх резонансних убивств відпрацьовують Генеральна прокуратура, наші працівники. Безперечно, для того, аби розкрити злочин, потрібно діяти по гарячих слідах. На жаль, час минув, але є певні моменти, які дають можливість розкрити ці злочини. Всі вбивства, які сталися під час мого керівництва, Богу дякувати, розкриті. Так що ми працюємо, і, повірте, тяжко.

– А як щодо вбивства таксиста? Про цей злочин увесь Львів гудів та й за його межами також. У мене сестра у Львові живе, багато чого розповідала. А що ви скажете?

– По вбивству таксиста маємо підозрюваного. Наразі є заключення експертизи. В таких питаннях останню крапку ставить спецтехніка, і ми, до речі, не шкодуємо грошей для її придбання. Тому заключення і дало підставу для арешту.

– Доброго дня, пане Олег. Олена Петрів, м. Львів. У вас дуже смачне прізвище, асоціюється з національним продуктом України, але чи любите його ви? І яким спиртним напоям віддаєте перевагу?

– Ой, я за своє життя з’їв стільки сала, що мені соромно дивитися в очі свині. Звісно, люблю цей український продукт. А він вимагає до себе горілки. Тому інколи собі дозволяю краплю випити. А взагалі люблю віскі. До речі, я народився в Жовківському районі, і в моєму селі дуже багато людей на прізвище Сало.

– А як щодо самогоночки?

– не жену і не вживаю.

– Вас турбує учень Влад Дорожнюк, місто Стрий. Скажіть, будь ласка, чесно: ви носите зі собою зброю? І чи добре вмієте стріляти?

– Зброю зі собою не ношу. За мною закріплено два пістолети. Стріляю добре, оскільки майстерності в цьому досягнув ще в сьомому класі. Виступав у змаганнях зі стрільби за рідну школу.

– Це “пряма лінія”?

– Так. Говоріть.

– Вам телефонують з Жидачева. У мене 24 грудня сталася крадіжка. Наступного дня мене викликали до міліції, але я досі не знаю, як просувається справа. Зверталася до прокуратури.

– А що за крадіжка сталася?

– З моєї квартири вкрали золоті вироби. Прокуратура мені надіслала відповідь, що кримінальну справу вже закрито, бо не встановлено особу, яка скоїла цей злочин.

– Я вас попрошу завтра зранку підійти до начальника міліції. А я з ним буду мати розмову напередодні вашої зустрічі. Його звати Степан Комар.

– Доброго дня, пане Олег. На вашу думку, міліція має слідкувати за порядком, коли люди вигулюють собак? Я живу біля Кайзервальду і часто бачу, як вигулюють собак без намордників і повідців. Мені здається, що варто ввести штрафні санкції, і досить великі. Тварини “гадять” у громадських місцях. До речі, у вас пес є?

– Для цього існує інша служба. Для початку місто повинно визначитися, хто має взяти на себе забезпечення порядку. На сесії має бути прийнято рішення щодо штрафів. І тоді тільки міліція має право втручатися. У мене вдома є пес чау-чау. Він поводить себе виховано, на людей не кидається.

– А ще мені здається, варто карати гривнею тих, хто засмічує місто. Візьміть, будь ласка, до уваги мою пропозицію.

– Добре. Я звернуся з цим питанням до місцевої влади.

– Турбує вас депутат сільської ради, село Стільсько. Як часто ви проводите перевірки сільрад?

– Зараз перевірено всі районні ради на Львівщині. Наступний крок – перевірка сільрад.

– Тож можна очікувати найближчим часом на вище керівництво?

– Можна.

– Доброго дня. А можна пана Олега Сала?

– Слухаю вас.

– Як не дивно, але мене також звати Олег Сало.

– Та ви що?

– Я ваш подвійний тезка. Чи могли б ви дати мені якусь візитку, щоб я не мав проблем з даішниками?

– А ви представляйтеся Салом, і все.

– Можна казати, що я ваш родич?

– Кажіть. А звідки ви?

– Зі Львова. Треба якось до вас під’їхати.

– Я кожного другого понеділка приймаю громадян. Прошу, приходьте.

– О, добре. Якраз маю вільний день у понеділок. Прийду до вас із пляшкою.

– Беріть дві, аби двічі не бігати.

– Це вас турбує “Контекст-медіа”. Нещодавно до вас звернувся Петро Олійник, народний депутат України, щодо охорони офісів політичних партій. Раніше з таким проханням зверталася СДПУ (о). Ваша реакція на ці звернення?

– Пан Олійник може прочитати листи, які направляли з УМВСУ ще в березні в усі 85 офісів політичних партій, що існують на Львівщині. Бачу, наші звернення не зрушили з місця політиків. Ніхто не виявив бажання взяти під охорону свій офіс, окрім СДПУ (о) у місті Львові. Ми можемо взяти під охорону як в нічний час, так і цілодобово.

– А що означає взяти під охорону? Це виключно сигналізація?

– Не тільки встановлення сигналізації. Сюди входить тривожна кнопка, вихід на пульт. Протягом трьох хвилин група вже на місці виклику.

– Доброго дня, пане полковнику. Володимир Маланчак, м Львів. Чому міліція, як правило, затримує наркоманів, а наркодільці рідко потрапляють за ґрати?

– Сьогодні у нас виявлено вісім шляхів, по яких на Львівщину надходили наркотики. Серед них п’ять міжнародних каналів. Між іншим, за виявленням та знешкодженням наркоманії, і в тому числі наркобаронів, Львівщина в Україні на першому місці. Проводилися операції в “Індії” (район вулиці Топольної у Львові). Там переважно наркотики розповсюджують цигани. Всі заарештовані. Затримано дві організовані групи. Львівщина здебільшого має проблему з наркотиками рослинного походження. Однак була виявлена єдина лабораторія в Україні, яка виготовляла наркотичні засоби хімічного походження.

– Це пан Олег?

– Так.

– Катерина зі Львова хоче дізнатися, як ви знищуєте наркотичні засоби. І як можна пересвідчитися, що ви дійсно їх знищуєте?

– А ви дайте мені свій номер телефону, і вас запросять на їх знищення.

– Що, дійсно запросите?

– Давайте телефон – і вас запросять.

– Щось ви мене лякаєте.

– Ви запитуєте, а я хочу дати відповідь: пропоную пересвідчитися на власні очі.

– Я боюся: а раптом мене там знищать разом із наркотиками?

– Та чому вас знищать, що за дурниці?

– Пане Олег, вас турбує пан Микола зі Львова. Ходять чутки, ніби проти вас порушено п’ять кримінальних справ. Що скажете?

– Якби проти Сала було порушено хоч одну кримінальну справу, він би не зміг бути начальником УМВСУ у Львівській області. Злі язики чого тільки не говорять про мене. Взагалі проти мене ніколи не порушували кримінальної справи.

– А як ви думаєте, кому вигідно пліткувати навколо вашої персони?

– Мабуть, комусь вигідно. Я не знаю тих людей.

– Ще маю вам сказати, що дуже часто працівники міліції безпідставно затримують ввечері людей, обшукують. Між тим нині незаконно проводити обшук без відповідних дозволів.

– Назвіть конкретно, які працівники міліції затримали, проводили обшук і кого саме.

– Я не можу, мені знайомий розповідав.

– Але, шановний, ми знову повертаємося до порожніх балачок. Люди говорять, що проти Сала порушено кримінальні справи, когось безпідставно затримано. Потрібні тільки конкретні докази. Тоді я одразу призначаю розслідування. Якщо не бажаєте зараз про це розповідати, прошу звертатися за телефоном довіри: 78-26-10.

– Добрий день, Олег Михайлович, вас турбує військовий пенсіонер, не хочу називатися. Проти вашого призначення виступали деякі депутати облради. В яких ви зараз з ними стосунках і що думаєте про Михайла Сендака?

– Пан Сендак – голова облради, я – депутат облради. А щодо обурення деяких народних обранців, то у нас будь-хто має право висловлювати свої претензії.

– Доброго дня. Галина Терещук, Самбір. Народ міліціонерів називає ментами. Як ви ставитеся до цього?

– Нормально. Хоча останнім часом нас називають поліцаями, від слова “поліція”. Інколи на нарадах я до своїх підлеглих звертаюся з такими словами: “Не будьте ментами, а людьми”.

– Але “менти” краще звучить, ніж, скажімо, у поляків “глиняжі”.

– А ви як називаєте нас?

– Ментами не називаю.

– Ну і добре.

– Пане полковнику, Сергій Галушка, Брюховичі. Як вирішується проблема з дільничними інспекторами в селах, адже їх бракує?

– Так, маємо таку проблему. Один дільничний обслуговує кілька сіл. Звичайно, міліціонер не має фізичної можливості всі села оглянути. Зараз я знайшов кошти, на які було придбано 10 уазиків і 10 “таврій” для дільничних інспекторів. Транспорт буде розподілено по районах. Вважаю, що збільшувати кількість дільничних непотрібно. Головне – забезпечити технікою.

– Наталія Оверченко, Львів. Часто читаю в газетах про спільні операції міліції, податківців та СБУ. А що це за така операція “підпільна горілка”?

– Ця операція тривала по всій країні. Ми проводили її не тільки з податківцями та працівниками СБУ. Залучали управління захисту прав споживачів, пожежників. Було відпрацьовано понад 10 тисяч об’єктів господарської діяльності. Перевірено понад 3 тисячі суб’єктів. Виявлено 44 підпільні цехи. Порушено 173 кримінальні справи. Вилучено понад 30 тонн спирту, 55 тисяч пляшок “підпільної горілки”. На жаль, люди продовжують купувати цей товар на ринках. А між тим на Львівщині в 2002 році від неякісної горілки померли 372 особи. Цього

року – вже 171 особа.

– Олег Михайлович, Тарас Корольчук турбує, м. Львів. Артура Сушка затримано, по вбивству таксиста затримано людей. Це вам щастить чи це виключно ваш метод роботи, який приносить успіх з розкриття злочинів?

– Як може щастити міліціонеру? Просто потрібно до своєї роботи ставитися серйозно і відповідально.

– А свої методи маєте?

– Безперечно, проте не можу їх розкривати.

– Олег Михайлович, Оксана Парищак турбує, м. Львів. Депутат облради Михайло Ваврин стверджує нібито його переслідують. Він подав з цього приводу заяву до міліції?

– До мене він не звертався. І жодних переслідувань не існує. Краще б пан Ваврин займався училищем професійної підготовки, що на вулиці Кривоноса, яким керував. Під час передачі училища до структури Інституту внутрішніх справ служба КРУ виявила недоліки. Перевірку проводила внутрішня безпека. Зараз прокуратура розслідує ці матеріали.

– Пенсіонер Андрій Романович хоче знати: ви будете до Києва переселятися чи плануєте у Львові залишитися працювати?

– Залишаюся на місці.

За “прямою лінією” стежила Вероніка САВЧЕНКО,

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *