Богдан Роневич: “Режим демонструє, що він не зупиниться ні перед чим” - „Львівська газета“, 23 червня

|

Цими вихідними відбулася звітно-виборча конференція Львівської обласної організації Спілки офіцерів України. СОУ, яка й раніше неодноразово демонструвала небайдужість до процесів у державі, однозначно заявила про свою активну участь у виборчому процесі. Про те, чим нині живе спілка, про її позицію щодо подій у державі загалом та нашому місті зокрема розповів голова Львівської міської організації СОУ, підполковник Богдан Роневич

– Розкажіть про історію спілки.

– Спілку офіцерів України створено в серпні 1991 року. Нашою метою на той час було становлення Збройних сил незалежної Української держави, патріотичне виховання особового складу й соціальний захист. Звісно, за цей період відчули на собі всі негаразди становлення держави. Свого часу всі підтримали незалежність, багато, скориставшись цим, подалося до спілки, використовуючи її для кар’єри. Потім, починаючи десь із 1994 року, був тяжкий період, тому що політичне керівництво держави “взяло” зовсім інший напрямок. Люди, які перебували в лавах Збройних сил і були патріотично налаштованими, відчували на собі тиск. Як наслідок – багато фахових спеціалістів, справжніх патріотів держави, виявилися за “бортом” ЗСУ. Результат цього спостерігаємо сьогодні, коли армію фактично довели до розвалу, національної ідеї як такої не пропагують, а загалом виховний процес нині на дуже низькому рівні. Тому СОУ активно долучилася до передвиборної боротьби, ми прекрасно розуміємо, що за нинішньої влади, за цього керівництва не маємо ні реформування, ні нормального скорочення Збройних сил.

– Хто входить у спілку: серед членів є діючі офіцери, чи лише відставники?

– Членами спілки офіцерів є як діючі офіцери та прапорщики Збройних сил, МВС, прикордонних військ, так і ті, що перебувають у запасі. Також це курсанти старших курсів військових інститутів.

– У який спосіб Спілка долучатиметься до передвиборної кампанії?

– У День незалежності організуємо висадку парашутистів із символікою “Нашої України” на Говерлу. Це будуть діючі офіцери – члени СОУ. Акцію погоджено з блоком В. Ющенка. І, незважаючи на супротив з боку керівництва ЗахОК, акцію втілимо в життя. Крім цього, при обласній організації СОУ створено професійний військовий духовий оркестр, у складі якого 36 осіб. Це – професіонали. Оркестр братиме участь у акціях підтримки Віктора Ющенка. Плануємо й інші акції.

– Спілка є опозиційною. Чи не відчувають її члени якогось дискомфорту на службі?

– Звичайно, були випадки, коли до членів спілки керівництво Збройних сил ставилося дуже негативно. Вигадували різні причини. Їх звільняли з армії, доводилося через суди, через депутатський корпус вирішувати питання поновлення цих людей на службі.

– Наскільки дієвою є спілка в цьому сенсі? Чи може вона захищати своїх членів?

– Маємо такі можливості. В нас є потужна група депутатів-членів Спілки у Верховній Раді на чолі з головою СОУ Григорієм Омельченком. Упродовж фактично всіх скликань працює частина офіцерів і депутатів, які колись були військовослужбовцями, а сьогодні – члени Спілки офіцерів. Полковник В’ячеслав Білоус працює з пані Карпачовою щодо соціального захисту військовослужбовців і членів їхніх сімей.

– Цієї неділі відбулася звітно-виборна конференція СОУ. Розкажіть, які питання обговорювали?

– Конференції відбуваються раз на рік. Цього разу, у зв’язку з тим, що наближаються президентські вибори, делегати дійшли висновку про недоцільність переобрання нового керівництва на цьому етапі. Натомість вирішили активізувати свою діяльність у районах області з тим, щоб активно включитися в перевиборну боротьбу. Завдання чітке – зробити все для перемоги кандидата від демократичних сил – Віктора Ющенка. Ми свідомі того, що сьогодні актуальними є питання соціального захисту військовослужбовців. Перед виборами будуть якісь “подачки” від влади, щоб заохотити військовиків. Ґрунтовно ситуацію у збройних силах, питання розбудови і фінансування всіх програм (як військових, так і соціального захисту) ми, сподіваємося, розглядатимемо з приходом нової влади, яка працюватиме для України, для людей, а не для себе та свого найближчого оточення. У зв’язку з цим СОУ підписала угоду про співпрацю з блоком “Наша Україна”. Центральний провід ухвалив рішення про підтримку Ющенка, і 3 липня відбудеться з’їзд СОУ, де основним питанням буде участь спілки у виборах президента України.

На конференції розглядали також питання проведення так званих навчань силових відомств на території військової частини. Упродовж фактично трьох днів тривала демонстрація того, як силовики розганяють акції протесту, так звані “заворушення”. Як проводять відсікання чи ізоляцію керівників цих “заворушень”. До масовки залучили курсантів міліцейського інституту. Ніколи в історії як радянських часів, так і незалежної України не було прецеденту надання полігонів, плаців військових частин для навчань структур МВС. У Львові є інші, не менші за розмірами плаци (розташовані по вул. Стрийській, Володимира Великого, Науковій), які належать структурам МВС. Але це зробили майже в центрі міста свідомо, з метою залякати. Щоб якнайбільше людей бачили навчання. Тисячі львів’ян проїжджають вулицею Стрийською, вони ж, відповідно, всю інформацію поширюють. Люди бачать, як влада може з ними вчинити. Просто будемо говорити, що спілка офіцерів до цього ставиться негативно й розцінює як залякування людей напередодні виборів. Режим демонструє, що для збереження влади він не зупиниться ні перед чим.

У роботі конференції взяв участь мер Львова Любомир Буняк. Ми дуже вдячні, що він розуміє проблеми офіцерів та армії. Спілка офіцерів Львівської області підтримувала Буняка на виборах, загалом ми задоволені співпрацею з ним.

– До речі, як ставиться спілка до референдуму про відставку пана Буняка?

– Під час конференції Л. Бунякові поставили чимало запитань: щодо забезпечення військовослужбовців помешканнями, виділення ділянок для будівництва. Звісно, торкнулися й питання референдуму щодо відставки мера. Спілка офіцерів і раніше висловлювалася негативно про проведення так званого референдуму й роботу ініціативних груп. Ми вважаємо, що, по-перше, це не на часі, а по-друге – це категорія людей, які цілеспрямовано виконують завдання про дестабілізацію ситуації у Львові й західному регіоні напередодні виборів. Це – позиція спілки. Звичайно, розуміємо, що в кожної людини є вади, але наразі Л. Буняк повністю дає раду з ситуацією у Львові. Прекрасно розуміємо, що кожна партія хотіла би “приватизувати” мера, але громада Львова складається не з представників якоїсь окремої партії, а з людей різних поглядів. Тому ми категорично проти діяльності цих (це вже не секрет) створених певними структурами партій. Наприклад, ОУН в Україні… Це маргінальна партія, яка не має підтримки ні серед ветеранів ОУН-УПА, ні серед інших патріотів, а створена для того, щоб довести, що існує націоналістична партія, яка підтримує владу.

– Сьогодні, крім СОУ, діє “Союз офіцерів Львівської області”. Що це за організація?

– Власне, потреба у створенні міської організації СОУ виникла у зв’язку з тим, що під схожою назвою почали створювати такі осередки “під особистості”, як “Союз офицеров Львовской области” чи “города Львова”. Це вносило плутанину . СОУ дотримується суто державницьких позицій, ніколи не йшла на співпрацю ні з ким, навіть із так званою демократичною владою: чи то львівською, чи київською. Ми бачили: влада робить не ті кроки, через що мали з ними конфлікти. Так званий “Союз офіцерів Львівської області” – це проросійська організація, членами якої в основному є офіцери-неукраїнці, не уродженці нашого регіону, а просто прийшлі люди, які мають контакти з Росією. Є документи, які свідчать, що ця організація свого часу брала активну участь у організації “Съезда советских офицеров” у Москві. Маємо також документи, які свідчать, що було розроблено план дестабілізації ситуації в Україні. Призначено “час Ч”, поставлено завдання членам цієї організації очолити керівні посади в силових структурах України. Цей план їм не вдався, оскільки військові – це військові, в наших рядах є представники різних відомств. Ми відслідковували ці події, отримали зазначені документи, надали їх СБУ й ужили превентивних заходів.

– Які перспективи для спілки залежно від результатів виборів?

– Я скажу одне: після виборів, якщо до влади прийдуть нормальні люди, патріоти держави, які контролюватимуть усі напрямки розвитку держави, то дуже багато організацій припинять своє існування, оскільки не буде потреби в них. СОУ існуватиме доти, доки існуватиме загроза незалежності України.

Розмовляв Ігор Мартинів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *