Імітатор правосуддя - „Львівська газета“, 23 червня

|

У четвер у Львові відбудеться засідання кваліфікаційної комісії суддів, що розглядатиме діяльність голови Сихівського місцевого суду Сергія Лєсного, який свого часу започаткував “мукачівську епопею”. Комісія розгляне подання кількох народних депутатів із вимогою розпочати “дисциплінарне провадження” щодо судді Лєсного.

Але вже вчора Вища рада юстиції (ВРЮ) теж розглядала діяльність одного з найвідоміших в Україні суддів. Проте, за словами керівника Львівського обласного представництва блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”, народного депутата України Петра Олійника, ВРЮ від рішення наразі утримується, відклавши розгляд доти, доки не зробить своїх висновків обласна кваліфікаційна комісія суддів, яка засідатиме 24 червня у Львові.

“Таке рішення ВРЮ – це серйозна перемога незалежного судочинства в Україні та демократичних сил. Намагання Медведчука відбілити Лєсного в обхід львівської кваліфікаційної комісії не вдалося”, – заявив Петро Олійник у коментарі “Газеті”.

Він також звернувся до членів Кваліфікаційної комісії та голови Апеляційного суду Валентина Государського з відкритим листом, у якому зазначає, що від них залежить доля правосуддя на Львівщині.

У блоку “Наша Україна” до судді Лєсного чимало претензій, тож проти нього вимагають порушити дисциплінарне провадження і винести догану. “Ми вважаємо, що через таких безпринципних та упереджених суддів, як пан Лєсной, влада в Україні розправляється над чесними людьми, які не бояться відстоювати свою власну думку”, – йдеться у листі Петра Олійника.

Слід зазначити, що суддя Лєсной упродовж минулого року отримував у своє провадження справи, рішення щодо яких були принциповими для чинної влади.

Саме Лєсной у червні минулого року двічі ухвалював абсурдне і, на переконання Уповноваженого з прав людини Верховної Ради Ніни Карпачової, незаконне рішення про визнання недійсними виборів мера Мукачевого. Саме йому нашоукраїнці закидають фальсифікацію рішення обласної територіальної виборчої комісії щодо відкликання депутата обласної ради Ярослава Коржинського. Також саме Лєсному довірено провадження справи “ДПА проти засновників “Львівської газети”.

У зверненні акцентують: “після блюзнірського знущання над волевияленням виборців Мукачевого” почався надзвичайно стрімкий ріст по службовій драбині пана Лєсного. За словами Петра Олійника, він раптом став головою Сихівського місцевого суду, отримав звання заслуженого юриста разом із запевненням від своїх “київських покровителів”, що отримає як винагороду за “мукачівську справу” довічну посаду члена Апеляційного суду, а, можливо, і його голови. Така опіка дає підстави стверджувати, що голова Верховного Суду України Василь Маляренко вніс подання у Вищу кваліфікаційну комісію (ВКК) суддів України про безстрокове, тобто довічне, призначення членом Апеляційного суду області Сергія Лєсного.

“Ми вважаємо, що своїми діями, фальсифікуючи судові справи, пан Лєсной скомпрометував себе як суддя і як громадянин Української держави, – продовжує Петро Олійник. – Шановні панове! Виконайте свій громадський обов’язок перед Батьківщиною – дайте чесну оцінку лєсним і вкажіть подібним особам на їхнє справжнє місце в українському суспільстві!”

Львівські нашоукраїнці закликають мешканців міста прийти 24 червня об 11.00 до будівлі Апеляційного суду у Львівській області та підтримати вимоги щодо притягнення судді Лєсного до відповідальності.

Наразі нашоукраїнці мають намір зробити все, аби Лєсной не отримав цього підвищення. Ба більше, якщо факти зловживання, порушення законодавства доведуть, то суддю можуть звільнити. Хоча процедура такого звільнення надзвичайно складна і, як зазначають юристи, на практиці можлива лише за вказівкою “згори”.

Ігор Мартинів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *