ДТП з тяжкими наслідками - „Львівська газета“, 22 червня

|

Резонансна ДТП тримісячної давності, внаслідок які загинула шестирічна Аня Тумак, отримує своє продовження. Справу вже передали у Франківський суд. Батьків дівчинки подальший перебіг справи турбує найбільше, оскільки вони вважають, що будуть спроби підкупу суддів, на яких вплинуть спокусливі пропозиції, тож винуватець уникне покарання. Саме тому вони звернулися в “Газету”, аби цьому перешкодити.

“Десь із нетрів квартири час від часу виринають її книжки, записки та малюнки, нагадуючи, що за дев’ять днів нашій донечці мало виповнитися сім років… А тепер стоїмо на цвинтарі, а в голові лиш єдина думка: що спільного може мати Анечка з цим горбиком землі, купою вінків і хрестом!..”

.23 березня. Залишалося всього дев’ять днів до сьомого дня народження Ані Тумак. Цього дня Аня разом зі своєю чотирирічною сестричкою Лесею, будучи під опікою бабусі, з нетерпінням очікували батьків із роботи. Першою додому близько 19.00 повернулася мати, яка хоч і була виснажена після важкого робочого дня, все ж вирішила прогулятися з дітьми.

– Цілий день я не бачила своїх донечок, тож, повернувшись додому, відразу сказала: “Хто хоче піти зі мною в магазин?” – розповіла пані Зореслава. – Відразу, як завжди – одночасно, діти зголосилися, і ми, взявшись за руки, вийшли на вулицю.

Проживає родина по вулиці Повстанській навпроти СШ №76, біля Лісотехнічного університету. Цього вечора звикло йшли тією дорогою по вулиці Генерала Чупринки, якою діти зазвичай ходили в садочок. За словами пані Зореслави, на тій вулиці немає жодних попереджувальних знаків, хоча поряд розташовані школа та садочок.

– Я завжди наголошувала, щоб дівчатка не бігали тією вулицею, оскільки із самого початку її “не злюбила”, – розповідала вона. – Діти завжди слухалися і старанно виконували мої накази. Старша, Аня, була навіть більш обережною, оскільки в школі мала урок безпеки життєдіяльності. Дівчинка намагалася не порушувати того, чого її навчали. Коли ще була меншою, також трималася за спідницю, коли йшла поруч, і від мене ні на крок не відходила…

Уже було близько 19.30, як усі троє весело прямували з магазину додому. Коли були біля кафе “Леополіс”, за словами пані Зореслави, вона почула позаду якийсь шум із боку дороги.

– Я ледь повернула голову, а тротуаром на нас мчав автомобіль без водія, – продовжувала вона. – Навіть не встигла зорієнтуватися, як машина вдарила Аню і вирвала її мені з рук…

Автомобіль “Рено”, збивши з ніг малолітню Аню, колесом переїхав їй животик і приблизно за 10 метрів зупинився, вдарившись у турнікет, що обгороджував клумбу поблизу “Леополісу”.

– Я відразу підбігла і витягла донечку з-під машини, – тремтячим голосом продовжувала пані Зореслава. – На мій крик позбігалися люди. Відразу почали телефонувати до “швидкої” і близько 5 хвилин не могли додзвонитися…

Аня лежала нерухомо на асфальті, її серце ще билося, але вона була непритомна.

– На тілі Ані не було видно жодних подряпин і травм, – наголосила пані Зореслава. – Здавалося, можна було взяти дитину на руки та віднести додому, а завтра все буде добре… Та це була лише миттєва думка. Я за фахом лікар, тож знала, що можливі внутрішні травми…

Не дочекавшись лікарів, шокована жінка вирішила самотужки рятувати своє дитя. Молодий чоловік зголосився відвезти дитину в лікарню, і Зореслава Городенчук положила Аню на заднє сидіння автомобіля, а сама сіла на переднє, взявши на руки меншу Лесю, яка з моменту аварії не ступила кроку і не промовила жодного слова. Дорогою до “Охматдиту”, до якого їхали вулицею Лисенка, Аня перестала дихати… За словами пані Зореслави, вона почала робити дитині штучне дихання і масаж серця. Коли під’їхали до лікарні, жінка схопила дівчинку на руки та передала її лікарям.

– Чекала я недовго…, – сказала вона. – Через 10-15 хвилин вийшли лікарі та, понуривши голови, мовчки стояли… Було все зрозуміло: в мене залишилась одна дитина. Від тієї думки все поплило перед очима… Знайома відвела мене в сусідній кабінет, а маленьку Лесю, яка продовжувала далі мовчати, забрала, щоб із нею трохи поговорити.

Забігаючи наперед варто зазначити: після розтину стало відомо, дівчинка загинула через кровотечу в черевній порожнині. За словами матері, вона свідома того, що такі внутрішні рани справді не сумісні з життям і тому не має до лікарів жодних претензій – медики зробили все від них залежне. Щодо маленької сестрички Лесі, то, за словами матері, вона досі не може отямитися від стресу.

– Леся поводиться неадекватно, – розповідала мама. – Вона малює лише ангеликів, говорить багато таких речей, які не відповідають її вікові. Окрім того, панічно боїться машин, а я, у свою чергу, також, аби ще її не втратити, боюся з нею кудись іти. Наразі проходимо лікування в дитячому психоневрологічному диспансері. Не було дня, щоб Леся не згадала про сестру. Плачучи каже: “Де моя Аня, я без неї не можу довго бути…”

Повертаючись до трагедії, зазначимо, що відразу після того, як дівчинку повезли в лікарню, туди прибули представники ДАІ, які детально вивчали причини аварії. Записавши всі факти ДТП у протокол, вони відкотили машину на штраф-майданчик і забрали зі собою власника “Рено”, який прийшов після того, як його повідомили про трагедію знайомі. Згідно з протоколом, власник автомобіля поставив “залізного друга” біля свого помешкання, порушивши при цьому кілька пунктів правил дорожнього руху. Зокрема, паркуючи авто на схилі, не зафіксував ручного гальма, яке, як згодом з’ясували, було ще й несправним. Окрім того, машину припаркував так, що два колеса були на бордюрі, а інші два – на проїжджій частині. Через те, що колеса були повернені до дороги, коли машина покотилася, то попрямувала поперек дороги і, “вискочивши” на сусідній бордюр, збила семирічну Аню Тумак.

Близько двох місяців тривало слідство в тій справі, після чого її скерували в прокуратуру міста Львова для затвердження обвинувального висновку та подальшого скерування в суд. Як повідомив у коментарі “Газеті” слідчий управління УМВС у Львівській області Володимир Мусієвський, водія звинувачують у порушенні ст.286, ч.2 КК України, що передбачає від 3 до 8 років позбавлення волі.

– Випадок, який стався 23 березня, насправді є дуже рідкісним, – зазначив він. – Звичайно, це можна розцінювати як ненавмисний злочин, та все ж і за нього слід відповідати. Крапку в цій справі поставить суд.

За словами батька Ані Ігоря Тумака, слідство в цій справі було об’єктивним, і він не має нічого проти його висновків.

– Звинувачують у скоєнні ДТП з особливо тяжкими наслідками, – зазначив він. – Нас це влаштовує, і про зміну статті не йдеться…

Однак пан Ігор висловив певну стурбованість подальшою долею справи. За його словами, він боїться, що судові засідання перетворяться на фарс із чудовими характеристиками звинуваченого, а також із “нашим гуманним словоблуддям, яке зазвичай закінчується дивним поняттям “умовний термін” або “президентське помилування”.

Власник “Рено” зробив кілька спроб відкупитися. За словами пані Зореслави, найбільше обурює те, що він діє через третіх осіб, сам не прийшов ні в лікарню, ні на похорон, навіть згодом особисто не звернувся до них . “До наших родичів прийшли посланці від нього, але вони їх запитали: “Якби у вас загинула дитина, за скільки ви продали б її життя?..”

– Він повинен відповісти за свій учинок… Для нас не є головним, скільки саме він перебуватиме у в’язниці, головне, щоб його покарали, – каже пані Зореслава

Окрім того, за словами батька, вони ще подаватимуть позов до суду і вимагатимуть відшкодування завданих моральних збитків, а всі отримані гроші віддадуть на благодійні цілі.

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *