Оленка Терещук їде на „Міні міс світу“ - „Молода Галичина“, 22 червня

|

Коли до моїх рук потрапила інформація про конкурс „Міні міс та Міні містер України-2004“, насамперед вразила кількість у ній відомих дитячих імен. Уже в перших рядках побачила ім’я відомої завдяки програмі „Шанс“ Юлії Забродської. Трохи згодом натрапила й на ведучу „Кроку до зірок“ Христину Гриньох. А наприкінці виявила й прізвище відомої маленької співачки Аліни Гросу. З’ясувалося, кожна з них була того чи іншого року учасницею конкурсу. Зокрема, чернівчанка Юля була „I Vice Mini мiss International-98“ у Ризі, а львів’янка Христинка виборола три золоті та срібну медалі у вокалі у конкурсі „World Championships Of Performing Arts“ (світова першість виконавських мистецтв – аналог Олімпійських ігор для сфери культури), який щороку проходить у Голлівуді. А минулих вихідних гала-концерт конкурсу „Міні міс та Міні містер України-2004“ проходив у львівській Опері.

Конкурс дитячого таланту, а не краси

Уперше про цей конкурс Україна почула 1998 року, коли Юля Забродська взяла участь у міжнародному дитячому конкурсі „Mini мiss International-98“. В Україні загальнонаціональний конкурс проводився вперше 1999-го, а вже наступного та 2003 років Палац „Україна“ приймав учасників міжнародного конкурсу „Міні міс та Міні містер“ із 15 країн світу. Спершу конкурс проводили в двох вікових підгрупах, та згодом учасників поділили на три групи: 5-7, 8-10 та 11-12 років.

Хоча конкурс на найкращих Міс і Містера серед дітей за організацією дуже схожий на змагання дорослих претендентів, та в нього є своя особливість. Зовнішні дані дитини журі не бере до уваги. Переможця та переможницю визначають за артистичністю, талантом, творчими здібностями й умінням поводитись на сцені.

Цьогоріч позмагатись за звання найкращої та найкращого прибуло 29 дівчаток і вісім хлопчиків з усієї України. Щоб потрапити на „Міні міс та Міні містера України“, вони пройшли конкурсний відбір у своїх містах. У Львові дітей оцінювало два журі: старше і дитяче, яке складалося з колишніх учасниць конкурсу, й завданням якого було визначити Принцесу та Принца вечора. А вже 19 червня львів’яни мали можливість побачити зорепад дитячих талантів на заключному гала-концерті у Театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької.

Під пильною опікою ведучої конкурсу Христини Гриньох виступ дітей розпочався, як на мене, з найпростішого – виходу (перша номінація). Їхнім завданням було якомога краще себе представити чи то прозою, чи то віршем. Вражало, як із дитячих уст лунали довжелезні вірші зовсім не на малечі теми. Аж різали вуха слова СНІД, Чорнобиль, тероризм. Другий вихід мав назву „Авангард“. Діти дефілювали у незвичному вбранні. Вимога цього конкурсу – одяг мав бути не з тканини. Ось тут і розгулялася фантазія батьків. Діти виходили в сукнях із поліетиленових пакетів, штучних квітів, карт, колосків, CD-ROMів і навіть макаронів. Оригінальність костюмів просто шокувала глядачів.

Найцікавішим конкурсним виходом, який найбільше демонстрував уміння дитини поводитися і не соромитися глядача, був третій, гумористичний – „Пародія на улюбленого виконавця“. Учасники намагалися якнайкраще відтворити позитивну чи негативну рису співака. Розпочав вихід львів’янин Володимир Дмитрів у ролі „співучого ректора“ Михайла Поплавського. А продовжило пародійний ряд на народних депутатів копіювання Оксани Білозір.

Ніхто не зостався без подарунка

Мушу сказати, що діти не просто виходили на сцену потанцювати під фонограму того чи іншого виконавця, а намагалися відтворити його зачіску, одяг, манеру поведінки…. Чомусь дівчаткам більше подобалось виступати в ролі чоловіків. Тому й з’являлися на сцені Олег Скрипка, Ляпіс Трубецькой, Авраам Руссо. Проте не оминули увагою і співачок – Наташу Корольову, Софію Ротару, Машу Распутіну і навіть Монтсеррат Кабальє, неодноразово діти із запалом копіювали Руслану.

Остання номінація, за якою журі оцінювало дітей, – „Талант“. У цьому виході вони могли проявити себе у будь-чому – співі, танцях, театральній сценці. Вразили глядачів насамперед дитячі голоси. Й після виконання львів’янкою Мартою Малишняк „Журавлиної пісні“, і після „Ave Maria“ Івана Хурса зал просто вибухав оплесками. Неодноразово на сцені з’являвся Чарлі Чаплін у кількох дитячих виконаннях. Викликала шквал емоцій імітація гри на саксофоні наймолодшої учасниці – Вікторії Зеленської. Дивувало не лише те, що дівчинка може спокійно поводитися на сцені, а й те, що вміє самостійно щось робити. Вирізнився з-поміж усіх Василь Широкий із міста Чаплинки, котрий артистично розповів гумореску „Як ми з кумом мед качали“.

Конкурс відкрито для всіх

І ось у залі залунали святкові фанфари, глядачі з нетерпінням очікують результатів. Для нагородження дівчатка вийшли на сцену у вражаючих бальних сукнях. Для вручення нагород, крім голови журі – офіційного представника в Україні Міжнародної дирекції „Mini Miss & Mini Mister World“ Володимира Желінського, на сцену піднявся увесь склад журі. Попри нагороди в основній номінації, кожна дитина отримала стрічку, корону чи орден (для хлопчиків) та велику м’яку іграшку. А подбала про все це шоу-агенція „Зірки Галичини“, моделі якої допомагали вручати призи, Українська дирекція конкурсу „Міні міс та Міні містер України“ та служба у справах неповнолітніх ЛОДА. Щодо основних номінацій, то в кожній віковій підгрупі з’явилися свої Міс та Містер. Тому серед наймолодших перемогу отримала Інна Біла, у середній віковій підгрупі – Анжеліка Ніколаєва, а серед старших – Марта Малишняк. Орден Міні містера серед старших дістався Іванові Хурсу, а серед наймолодших його отримав єдиний учасник цієї підгрупи – шестирічний Ігор Староконь. Путівку на конкурс „Міні міс світу-2004“, який цьогоріч проходитиме в Юрмалі (Латвія), отримала Міс глядацьких симпатій львів’янка Олена Терещук. А Принцеса вечора теж львів’янка Христина Стефанів та Принц одесит Артур Дойчев матимуть можливість позмагатися за титули „Міс та Містер світу-2005“.

– Конкурс відкритий для всіх дітей без винятку, – говорить член журі, відомий поет, композитор, аранжувальник Ярослав Виджак. За словами пана Ярослава, його вразила талановитість малечі. Але оцінювало журі суворо.

– Хто хвилювався, той отримав на бал нижче, – говорить він. – Такі умови конкурсу. Якщо ти вже виходиш, то змагайся нарівні з усіма. І те, що ти хвилюєшся, нікого не цікавить.

Попри те, що дівчатка та хлопці увесь вечір на сцені стримували свої емоції, їм зовсім не вдавалося те за кулісами. Саме там можна було побачити їх такими, якими вони є, – когось щасливим, а когось – заплаканим.

Ярина КАПІТАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *