Концтабір сімейного типу - „Високий замок“, 21 червня

|

На Заході дитячі будинки сімейного типу замінили державні сиротинці. Перебуваючи у нормальних сім’ях, діти краще адаптуються до життя, отримують повноцінну освіту, не відчувають себе знедоленими. Курс на заснування дитячих будинків сімейного типу взяла й Україна.

У 1999 році Львівська облдержадміністрація видала розпорядження про заснування дитячого будинку сімейного типу у містечку Добромиль Старосамбірського району. Стати піонерами нової справи зголосилося три родини, між якими було проведено конкурс на право стати батьками-вихователями.

До проекту заснування дитбудинку сімейного типу долучилися Центр соціальної служби молоді при Львівській облдержадміністрації, Старосамбірська райдержадміністрація, міжнародні організації “Європейська дитяча благодійна організація” та “Надія і житло для дітей”.

Конкурс на виховання дітей-сиріт виграла родина колишнього офіцера-військовослужбовця, яка мала п’ятьох рідних синів. Офіцерові-відставнику та його дружині у червні 2000 року віддали на виховання трьох сестер та ще двох дівчаток віком від 10 до 14 років з Червоноградської школи-інтернату. Дівчатка були так званими соціальними сиротами – діти батьків, позбавлених батьківських прав. Здавалося, їм усміхнулася доля. Під дитячий сімейний будинок районна адміністрація надала просторе приміщення колишнього дитячого садочка, будинок повністю облаштували меблями, сучасною відеотехнікою, іграшками та всім необхідним для повноцінного життя і розвитку дітей. До того ж держава щомісяця виплачувала батькам-вихователям зарплату – 2 тис. 500 гривень.

“Ми не їздили з перевірками у цей показовий дитбудинок сімейного типу, – розповідала начальник відділу захисту прав і свобод неповнолітніх прокуратури Львівської області Галина Кіра. – Адже для дітей спілкування з правоохоронцями – завжди неприємне. До того ж за родиною було закріплено психологів, нею опікувалися місцева влада, освітяни, обласний і районний центри соціальних служб молоді. Всі ці організації зазначали, що експеримент з заснування будинку сімейного типу вдало розвивається. Перший дзвоник пролунав з Добромильської середньої школи, де навчалися прийняті за дочок дівчатка. Вчителі зазначали, що діти одягнуті не по сезону, не спілкуються з однокласниками, виглядають заляканими. Пізніше батько-вихователь заборонив дітям спілкуватися з прикріпленим до них психологом, який про це написав доповідну. Тоді ми вирішили перевірити, як виховуються дівчатка у Добромильському будинку сімейного типу. Після спілкування з дівчатками у мене було єдине бажання – тієї ж миті одягнути на їхнього “вихователя” наручники…”

Перевірка прокуратури Львівської області встановила жахливі факти.

Дівчатка зізналися, що за порушення дисципліни їх карають позбавленням їжі. Навіть у туалет діти мали ходити у чітко визначені години.

У будинку з допомогою міжнародних організацій була обладнана чудова кімната для ігор. Та дівчат до неї впускали лише, коли приходили представники різноманітних комісій, у звичайні дні вони іграшок не бачили. Одна з дівчаток дуже боялася слова “собака”. З’ясувалося, що прийомний батько постійно погрожував нацькувати на неї за непослух великого дворову собаку.

Батько-вихователь не подав жодного фінансового звіту про використання коштів, які надавалися на виховання дітей.

Знущання над дітьми стали можливими, вважає Галина Кіра, через те, що заснування дитячого будинку сімейного типу довірили людям, яких до дітей на кілометр не можна було підпускати. Під час конкурсу на заснування будинку чомусь ніхто не переглянув характеристики прийомного батька-вихователя. А там зазначалося, що з армії цього “макаренка” звільнили за… зловживання спиртними напоями. Його дружина працює у Львові, отож поверталася у Добромиль лише ночувати. Будь-яка жінка розуміє, як мали почуватися дівчата-підлітки, якими цілими днями опікувався чоловік- пияк…

За знущання над дітьми, повідомила Галина Кіра, проти “вихователя” порушено кримінальну справу за статтею 167 ККУ – “зловживання опікунськими правами”. Старосамбірська райдержадміністрація розірвала з ним угоду, і зараз у Добромильському будинку дітей виховує інша родина.

Окрім того, прокуратура Львівської області винесла подання “про відповідність займаним посадам” директора Старосамбірського центру соціальних служб молоді, заступника Львівського обласного центру соціальних служб молоді та інших посадових осіб, які проґавили знущання над дівчатками-сиротами у “показовому” будинку сімейного типу.

Омар УЗАРАШВІЛІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *