Лужний в гори не піде? - „Молода Галичина“, 17 червня

|

Львівські „Карпати“ залишають вищу лігу вітчизняного футболу. Дуже прикро. Адже ще недавно львів’яни мріяли про участь у європейських клубних турнірах, а тепер треба щонайменше на рік звикати до першої ліги. На жаль, „Карпати“ поповнили список команд західного регіону України, які покинули вищу лігу. Нині Івано-Франківськ грає у першій лізі, а Тернопіль, Рівне, Чернівці – аж у західній зоні другої ліги.

Тому керівникам „Карпат“ уже сьогодні варто замислитися над майбутнім команди, аби від розпачу не скотитися до рівня чернівецької „Буковини“ чи рівненського „Вереса“. Знайти сили спокійно і виважено, ретельно проаналізувати минулий сезон, відшукати й усунути причини невдач, котрі зазвичай починаються ще на підходах до футбольного поля.

Першим найактуальнішим питанням порядку денного для „Карпат“ є пошуки головного тренера команди, бо Мирон Маркевич на цю посаду не повернеться. Кажуть, що ні він сам, ні керівництво клубу не мають планів продовжувати співпрацю. Чи зостануться працювати тренерами традиційні помічники Маркевича – Юрій Дячук-Ставицький, Володимир Журавчак? Чесно кажучи, мало віриться. Вочевидь, прийде нова людина і вона добиратиме собі помічників… Спробуємо спрогнозувати, хто це буде. Тим паче, що про це нині думає більшість уболівальників. Телефон відділу спорту „МГ“ упродовж вівторка та середи ледь не закипів від численних дзвінків.

Багато хто хотів дізнатися, чи правдива чутка про те, що головним тренером „Карпат“ стане легендарний колишній гравець київського „Динамо“, лондонського „Арсеналу“ капітан національної збірної України Олег Лужний.

Уболівальники бачили Лужного на останньому домашньому матчі львів’ян із „Дніпром“. Запитували також і про колишнього наставника „Карпат“ Івана Голаца, якого нібито викликав на переговори почесний президент „Карпат“ Петро Димінський якраз на день народження сербського тренера.

Ми з’ясували, що Олег Лужний, вихованець Львівського училища фізичної культури, зараз лікується у Трускавці й уникає будь-яких розмов стосовно можливої тренерської роботи у Львові. Відпочиває. Дивиться по телевізору матчі чемпіонату Європи в Португалії…

А щодо інших потенційних тренерських кандидатур, то вирішили за ліпше звернутися по допомогу до авторитетних футбольних фахівців, спортивних функціонерів Львова: кого ж вони тепер бачать на посаді головного тренера першолігових „Карпат“?

Лев БРОВАРСЬКИЙ, відомий у минулому гравець, а донедавна – головний тренер „Карпат“:

– Дуже важко когось запропонувати на посаду головного тренера. Самі розумієте, Буряк, Коньков, Веремєєв чи інші українські фахівці сюди не приїдуть. Відтак авторитетний тренер „Карпати“ не очолить. Отож, треба вибирати когось із наших, нинішніх тренерів – Юрчишин, Дячук-Ставицький, Журавчак…

– Подейкують, що Олега Лужного сватають у тренерське крісло?

– Його я бачу ще гравцем.

Ярослав ГРИСЬО, знаний у минулому арбітр, нині – інспектор матчів вищої ліги України, голова Федерації футболу Львівської області:

– Повинен бути наш, львівський, фахівець. На мою думку, за рейтингом я розставив би їх на такі місця: Лев Броварський, Андрій Баль, Богдан Блавацький, Олег Лужний. Розумію, що без роботи нині багато українських спеціалістів, але бачити їх головним тренером „Карпат“ я не хотів би. Як підказує досвід, у Львові повинен бути місцевий тренер, який знає наш менталітет. У даній ситуації я віддаю перевагу досвідченому Леву Броварському.

Андрій ШАНДОР, єдиний львівський арбітр міжнародної категорії ФІФА:

– Важко когось рекомендувати. Гадаю, у клубі повинні детально проаналізувати й вивчити причини невдачі, аби згодом не повторювати помилок. Однозначно в „Карпатах“ повинен працювати львівський фахівець. Можна залишити Юрія Дячука-Ставицького чи зробити головним Володимира Журавчака або Степана Юрчишина. Треба обдумати. Тільки не запрошувати іноземного тренера.

Йожеф ФАЛЕС, завідувач кафедри футболу Львівського державного інституту фізичної культури та спорту:

– Зараз „Карпатам“ потрібен дуже жорсткий тренер. Тут би Вадим Тищенко навів порядок, але він у Дніпропетровську допомагає Євгенові Кучеревському. Наш Лев Броварський трохи зам’який для посади головного наставника. Можливо, Валентин Ходукін повернеться до Львова, він зумів би налагодити дисципліну в команді. Нині він у Кривому Розі лише виконує обов’язки головного тренера і, схоже, що не залишиться там. Є варіант поставити головним розумного Володимира Журавчака, котрий займався підготовкою воротарів „Карпат“. Не варто забувати й про таких фахівців, як Ярослав Дмитрасевич і Ростислав Поточняк. Найголовніше – сформувати тренерський колектив однодумців, який би налагодив навчально-тренувальний процес у „Карпатах“. Одне слово, я – за нашого фахівця. Боронь Боже запрошувати до Львова тренера-іноземця. Це – хибний шлях.

– А як щодо Олега Лужного?

– Про Олега якось забув, бо він ще може й сам пограти. Але це дуже цікавий і перспективний варіант для наших „Карпат“. Лужний – людина із сильним характером, уміє відстояти свою думку.

Юрій МАНЬКО, головний тренер „Карпат“ із Трускавця, лідера футбольної першості області:

– Була б моя воля, я призначив би головним тренером львівських „Карпат“ Богдана Бандуру, котрий уміє і знає, як досягнути бажаної мети. Він – молодий, розумний фахівець, який прищепив би гравцям карпатівський дух, щоб команда заграла по-новому.

Богдан ЮХНИЦЬКИЙ, начальник Львівського управління з питань фізичної культури та спорту Міністерства освіти та науки України:

– Зізнаюся, що я не великий фахівець футболу. Але в даній ситуації хотів би бачити на тренерському містку „Карпат“ насамперед львів’янина – Броварського, Баля чи Лужного. Із цих кандидатур віддаю перевагу досвідченому, авторитетному, знаному фахівцеві – Леву Броварському, котрого пам’ятаю як гравця. Водночас Лев Рудольфович себе дуже добре зарекомендував на тренерській ниві. У „Карпатах“ під його керівництвом грали вихованці львівського футболу й перемагали київське „Динамо“. Отож, нічого вигадувати не треба, слід повертати Лева Броварського.

Олександр ПАЗИЧУК, начальник відділу спорту Львівської міської ради:

– Якби мені довірили формувати тренерський штаб „Карпат“, то я його бачу таким: Лев Броварський, Степан Юрчишин, Володимир Журавчак, Богдан Стронціцький. Останній відповідав би за підготовку воротарів. Пішли чутки про Олега Лужного, але я знаю його як гравця і, думаю, він ще пограє.

Богдан БАНДУРА, головний тренер команди „Газовик-Скала“ (Стрий):

– Скажу одне, стрийську команду я не залишу. А призначати тренера повинен президент клубу. От він нехай думає.

Олег ВЕРЕЩИНСЬКИЙ, віце-президент Федерації міні-футболу Львівської області:

– Повертати зараз до „Карпат“ Голаца чи Броварського – це повернення у минуле, а значить у нікуди. Головним тренером львівської команди повинна стати нова, молода людина із мисленням сучасного футболу. Я – за Олега Лужного, котрий пройшов школу Валерія Лобановського, пограв у сильному англійському чемпіонаті, а нині міг би спробувати себе на тренерській роботі.

Юрій ЩЕПАНСЬКИЙ, футбольний арбітр національної категорії:

– Двома руками за те, аби Олег Лужний очолив тренерський штаб „Карпат“. Його переваги очевидні – це нова людина, яка оживила б гру команди однозначно. Те, що він не має тренерського досвіду, не проблема. Його він набуде з командою у першій лізі. В Олега з’явився би чудовий шанс проявити себе як тренера. Тому він повинен погодитися на ті умови, котрі запропонує керівництво клубу.

Степан РОДАК, директор Львівського училища фізичної культури:

– У „Карпатах“ повинен працювати свій фахівець, ні в якому разі не іноземець. Вважаю, на місце головного тренера може претендувати Лев Броварський, Валентин Ходукін, Андрій Баль. Що ж до Олега Лужного, випускника нашого училища, то він приїхав у рідне місто просто відпочити.

Роман ЦЮНЯК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *