Патріотичні ідеї у націоналістичній обгортці - „Високий замок“, 15 червня

|

Як ми вже повідомляли, “нашоукраїнці”-націоналісти збираються створити у фракції свою групу. Здавалося б, нічого особливого не намічається: депутати як групувалися, так і групуються, і не лише в “Нашій Україні”. Може, якби наміри створити націоналістичну групу не збігалися у часі з президентською кампанією, то і не стали б підставою для серйозних роздумів. Націоналістичні акценти в “Нашій Україні” цілком прийнятні для заходу. Але як їх сприймуть на сході і півдні України? Чи не зроблять депутати-націоналісти ведмежу послугу кандидату в президенти Віктору Ющенку, відлякуючи від нього тих, хто, почувши слово “націоналізм”, хапається за голову? Чи немає у цьому кроці націоналістів елементу провокації? Чи не підставляють вони Віктора Ющенка?

Ініціатори створення депутатської групи не бачать ніякої проблеми. Кажуть, що прірва несприйняття між Східною і Західною Україною помітно зменшилася. “Не треба лякати сходом і думати про те, що Східна Україна не сприйме наших ідей. Схід позитивно сприймає патріотичні ідеї, бо там такі самі українці, як і ми. Без них у 91-му році не було б незалежності. Не змінилася їхня думка і сьогодні: вони хочуть жити у своїй, незалежній державі, а не у російській губернії. Це і є наша позиція”, – заявив в інтерв’ю “Високому Замку” народний депутат, лідер Всеукраїнського об’єднання “Свобода” (колишньої Соціал-національної партії) Олег Тягнибок. Патріотичні ідеї, може, і прийнятні для сходу, але точно не в націоналістичній обгортці. Зі слів Олега Тягнибока, депутати готові подумати над тим, щоб назва їхньої групи не асоціювалася з націоналізмом. “Ми зважаємо на це. Для нас важливою є не шкаралупа, а начинка. Ми можемо говорити про патріотизм, про правонаціональну організацію”, – запевнив депутат.

Але і такі аргументи не розвіюють сумнівів, чи доцільно розставляти націоналістичні акценти в “Нашій Україні” напередодні президентських виборів. Що завадить любителям брудних технологій зустріти появу націоналістичної групи в “Нашій Україні” біґбордами – а-ля ті, якими “вітали” Віктора Ющенка минулого року у Донецьку? Тільки цього разу головного “нашоукраїнця” зобразять не в есесівській формі, а одягнуть на нього упівський стрій, який так само не милуватиме око донеччан. А поруч пристроять символіку колишньої Соціал-національної партії, від якої наступниця СНПУ – ВО “Свобода” – відмовилася через те, що багатьом цей символ нагадував свастику. Ось і доводь тоді на сході, що ніякий Ющенко не “нашист” і що націоналісти в його фракції насправді “просто патріоти”. Перевага Ющенка, власне, і полягає у тому, що він зумів об’єднати в “Нашій Україні” різні політичні сили: від націоналістичних до націонал-ліберальних”, – каже Олег Тягнибок.

Націоналісти, схоже, налаштовані оптимістично і навіть бачать себе самостійними у великій політиці. Це, очевидно, відіграло не останню роль в їхньому бажанні створити свою депутатську групу. Перший крок до “автономії”, зі слів Олега Тягнибока, вже зробили. Як писав “Високий Замок”, лідери ВО “Свобода”, Конгресу українських націоналістів, Організації українських націоналістів та Організації українських націоналістів (революційної) підписали спільну заяву, в якій сказано: “Ми усвідомлюємо необхідність консолідувати український націоналістичний рух. З цією метою заявляємо про створення робочої групи, яка в короткий термін має опрацювати ідеологічні та політичні засади об’єднання українського націоналістичного руху”. Коментуючи зміст заяви, Олег Тягнибок пояснив, що наразі йдеться про координацію спільних дій, зокрема на президентські вибори. І додав: “Найголовнішим є те, що “бандерівці” і “мельниківці” нарешті сіли за стіл переговорів. Це історичний момент”. Але за цим історичним моментом проглядаються і суто політичні плани. Олег Тягнибок не виключає значно глибшої консолідації націоналістичної “четвірки” із залученням можливих союзників. Спочатку у планах – блок, а потім і єдина політична сила. Вже зараз націоналісти подумують про самостійний похід на наступні парламентські вибори. “На 2006 рік можливе створення націоналістичного блоку, який може іти в парламент самостійно. Хоча про це ще рано говорити”, – зауважив О.Тягнибок. Такий уже новий закон, який своєю пропорційною системою і 3-відсотковим прохідним бар’єром спокушає тих, хто раніше міг лише мріяти про самостійну участь у виборах.

Інна ПУКІШ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *