Паркові алеї як автостради - „Поступ“, 15 червня

|

Коли до відпустки ще далеко, а бути ближчим до природи хочеться вже, тоді єдиним порятунком здаються парки. Проте відпочинок там не завжди буває безпечним, позаяк майже всіма львівськими парками вільно пересуваються автомобілі, інколи навіть на небезпечній швидкості. Львів`ян, які стикалися із цим ганебним явищем, непокоїть, чи є на це якийсь рятунок, адже якщо парки призначені для відпочинку, то хтось повинен пильнувати за тим, щоб так і було.

Левко Міклош, директор Центрального парку культури і відпочинку, каже, що ці автолюбителі їм „у печінках сидять“, позаяк нищать доріжки та газони. Для них вони поставили спеціальні знаки, які забороняють проїзд і стоять перед кожним в`їздом у парк. Та хто на них зважає… Кажуть, що водії нахабніють до того, що на машинах привозять вигулювати своїх собак. „Проблема, очевидно, в нашій культурі, яка в останні роки дуже деградує. Поки не зрозуміють самі люди, наскільки це погано, ніхто цю проблему не вирішить. Недавно, наприклад, я бачив молоду маму, яка радісно споглядала, як її дитина позривала всі квітки з нашого квітника, який ми щойно засадили. Що ж буде далі, чого навчить така мама свою дитину?“ — скаржиться пан Міклош.

Багато разів працівники парку просили працівників ДАІ, щоб ті допомогли — частіше влаштовували спеціальні рейди парком, відслідковували та карали зухвалих водіїв. Наприклад, два роки тому даішники щось схоже організували: познімали номери на авто нахабних любителів чистого повітря. Як наслідок якийсь час у парку мали спокій. Щоправда, недовго. Відпочивальники на колесах зрозуміли, що це було лише разове залякування, відтак відновили свої автопрогулянки алеями парку.

Сьогодні, як розповіла „Поступу“ керівник прес-служби обласного ДАІ Світлана Пасічник, працівники ДАІ не можуть навіть цього зробити, оскільки знімати номери їм заборонено законом. До того ж вони мають стільки проблем на центральних вулицях, що до парків у них просто руки не доходять. „Сьогодні в нас проблеми зі штатом, охочих працювати в ДАІ дуже мало“, — каже пані Пасічник.

Очевидно, водіїв у парках зупинили б викопані ями перед в`їздом у парк, як пропонують відчайдухи. Та вихід цей не реальний, оскільки доступ до парку мусять мати пожежні машини, карети швидкої допомоги та ін. Встановлення шлагбауму, як пропонує громадськість, на думку пана Міклоша, теж не врятує ситуації, оскільки коштують вони не дешево, а окупляться нескоро. „Це ж конче біля нього ставити людину, платити їй. Це нам не по кишені. Це в центрі вигідно поставити шлагбаум, бо на цьому можна заробити гроші, а нам що із цього. Тим паче, що ці зухвалі водії завжди мають у арсеналі посвідчення, наприклад, депутата Верховної, обласної ради тощо. Часто вони погрожують нам звільненням, мовляв, у них для цього є відповідні знайомства. Як діяти в такій ситуації?“ — запитує Лев Міклош.

Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *