Юрій Хусточка: „Я втомився бути частиною „національної гордості“ - „Високий замок“, 10 червня

|

Найпопулярнішу рок-групу України “Океан Ельзи” продовжує штормити. Не встиг її гітарист Павло Гудімов оголосити, що зважився на паралельну сольну кар’єру, як з неї “перпендикулярно” пішли бас-гітарист Юрій Хусточка і клавішник Дмитро Шуров. Вони започатковують власну групу разом з англійським вокалістом і кліпмейкером Луї Франком, з яким познайомилися на зйомках кліпу “Друг”. За попередніми даними, працюватимуть хлопці в Лондоні, а житимуть наразі в Україні.

– Ми дізналися про це буквально кілька днів тому, – розповідав кореспонденту “ВЗ” Павло Гудімов. – У всіх був шок. Ніхто ні з ким не сварився, просто вони хочуть займатися іншими справами. Я поняття не маю, який напрям музики цікавить їх відтепер, наразі Дмитра останнім часом захопив джаз. До речі, з Юрою я знайомий ще зі шкільних років, а спільний творчий шлях ми почали у львівській групі “Клан тиші”. Ми реагуємо на те, що відбувається, спокійно і продовжуємо працювати. Хто займе вакантні місця Шурова і Хусточки, наразі не розголошуємо, з остаточним варіантом “океанівці” ще не визначилися. Скажу одне: “Океан Ельзи” існуватиме і надалі. Я продовжую записувати власний сольний альбом, презентація якого відбудеться восени. Зараз я трошки прихворів, постійно влипаю в якісь ідіотські перестуди, а відтак не можу записувати вокал. Працюю над інструменталом.

Святослав Вакарчук в емоційній оцінці того, що сталося, є менш стриманим:

– Для мене ця новина була наче грім серед ясного неба. Я навіть не підозрював, що це може статися, бо завжди вважав, що наш колектив – цілісність, яка є непорушною. Під час останніх подій я подорослішав на декілька років. З великим жалем ставлюсь до того, що ці двоє дуже талановитих людей не працюватимуть далі з нами. Діму я, в першу чергу, поважав як одного з найсильніших музикантів, яких знав у житті. А Юра був для мене найближчою людиною у групі. Я поважаю їхні бажання і вважаю, що їм під силу зробити щось цікаве і оригінальне. Готовий підтримати будь-які творчі ідеї з їхнього боку.

А як пояснюють свій відхід самі “переселенці”?

– Є кілька причин, які призвели до мого рішення, – каже Юрій Хусточка.- Одна з них полягає в тому, що я просто втомився бути частиною „національної гордості“, якою став “Океан Ельзи” для цієї країни. Наші шляхи розійшлися в ідеологічних питаннях, але я продовжу займатися музикою в складі нової групи „Esthetіc educatіon“ („Група естетичного виховання“). Зрозуміло, що подальша доля “океанівців” мені не байдужа, і я щиро радітиму їхнім успіхам. Я дуже вдячний групі за ті роки, які ми пропрацювали разом. Але в якийсь момент вирішив радикально змінити своє життя, а зробити це, залишаючись в “Океані”, було б неможливо.

– Важко не повторити те, що вже сказав Юра, тим більше, що ми йдемо разом і займатимемося музикою у спільному проекті, – підтримав колегу Дмитро Шуров. – Статус, якого досяг “Океан”, „зобов’язує“ і свідомо визначає напрям, в якому він буде розвиватися. Робити щось паралельно було б складно і, на мій погляд, нечесно щодо себе, щодо групи та щодо її шанувальників. У моєму житті зараз – космополітичний період. Я хочу займатися музикою без кордонів, рамок і обмежень – чи то географічних, чи то творчих. Вважаю, що „Океан Ельзи“ зараз перетворився на групу талановитих індивідуумів, які шукають самовираження. Ми з Юрою і Луї Франком хочемо створити колектив вільних людей, які рухаються в одному напрямку, і які могли б займатися чим завгодно, можливо, і немузичними проектами.

Олена ЛАНЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *