Автозаправні станції нашої області не поспішають знижувати ціни на бензин - „Поступ“, 10 червня

|

Відколи нафтотрейдери пообіцяли урядові стабілізувати ситуацію на ринку й повернутися до ціни на бензин А-95 2,90 грн/л, всеукраїнські і реґіональні агенції мало не щодня повідомляють про чергове зниження роздрібних цін у цьому напрямку. Учора зранку, наприклад, вона зменшилася майже на цілу копійку. Однак, як усім відомо, обіцянка-цяцянка… В цьому ми переконалися, провівши власний моніторинг цін на бензин А-95 серед львівських АЗС.

Вони поділилися на дві групи: одні залишають високу ціну — 3,30 грн/л (“Альфа-Львів“, „Укрнафта“, „Галнафтогаз“ — ОККО, „Петроль“, „Авіас-Львів“), інші — взагалі не продають А-95. За 2,90 грн бензин А-95, як виявилося, можна придбати на АЗС WOG (вул. Півколо, 14 ) і АЗС „Лукойл“. Належить зазначити, що навіть на АЗС однієї торгової марки можна побачити різну ситуацію. Наприклад, на вул Зеленій, 324 (АЗС „Авіас-Львів“) бензин А-95 коштує 3,30 грн. Однак у телефонній розмові з представником цієї АЗС, перед тим як повідомити вартість бензину, кореспондента „Поступу“ попросили зачекати — після п`ятихвилинного чекання в трубці залунали короткі гудки. Чи це випадковість, чи не знали, яку ціну сказати? На АЗС тієї ж „Авіас-Львів“, але вже на вул. Пластовій, бензину А-95 взагалі не продають. Така ж ситуація на АЗС торгової марки „Петроль“. Одні автозаправки не продають бензин А-95, інші дотримуються ціни 3,30 грн.

Не дивно, що під час селекторної наради, на якій були присутні голови облдержадміністрацій, керівники Мінпаливенерго, Мінекономіки, НАК „Нафтогаз України“ і українських нафтових компаній, які підписали протокол з урядом, перший віце-прем`єр-міністр України Микола Азаров назвав Львівщину серед областей, де роздрібні торгівці зволікають із зниженням цін. Окрім Львівської, найгірший стан із виконанням протоколу у ще кількох областях Західної України, а також у Дніпропетровській і Черкаській областях. Представники обласних держадміністрацій пояснили таку ситуацію тим, що деякі компанії-роздрібні продавці нафтопродуктів або посилаються на відсутність рекомендацій, або ігнорують домовленості про зниження цін, причому чинять так переважно компанії львівсько-галицького реґіону.

Незважаючи на доволі велику кількість областей, де бензин так і не подешевшав, загальний тон наради був оптимістичним. Урядники звітували, що в цілому динаміка цін і стан забезпечення нафтопродуктами свідчать, що учасники ринку розпочали виконувати погоджені домовленості. Нагадаймо, що компанії-організатори ринку обіцяли запровадити погоджені ціни до 12 червня.

Керівники цих компаній, які взяли участь в нараді, запевнили, що зобов`язання буде виконано і вони приділять особливу увагу реґіонам, де роздрібні торгівці з різних причин зволікають зі зниженням цін.

Щоправда, схоже на те, що в очі уряду контрольні фігури ринку говорять одне (ніби замилюють очі), а роблять інше, і не припиниться це, мабуть, доти, доки не доведуть той же уряд до крайньої межі.

Оксана БОЙКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *