Андрій Чорновіл: „Якщо горобець вилетів із конюшні, це не означає, що він є конем“ - „Ратуша“, 10 червня

|

30 травня у Києві представники 23-х обласних осередків ОУН в Україні, Старійшини на з’їзді своєї партії усунули Романа Козака від керівництва організацією та обрали нового голову ОУН в Україні — Андрія Чорновола.

Пропонуємо читачам інтерв’ю із головою ОУН в Україні Андрієм ЧОРНОВОЛОМ.

— Пане Чорноволе, які основні заяви звучали на нещодавньому з’їзді ОУН в Україні?

— Насамперед, хочу повідомити, що наша партія ввела місячний мараторій на будь-які політичні акції, заяви та звернення. Тому позиція ОУН в Україні щодо міського голови Львова Любомира Буняка наразі є нейтральною. Адже такі питання потрібно обговорювати колегіально, а рішення з них може приймати лише Провід ОУН. Саме цього не зробив Роман Козак. Він оголошував особисті заяви, які видавав буцімто як партійні.

— Отже, ОУН в Україні в цілому не приймала рішення щодо створення ініціативної групи для проведення референдуму про припинення повноважень міського голови Львова?

— Так, адже 30 травня на з’їзді партії представник Богдана Когута, який є одним із Старійшин, розповів про фінансові афери Романа Козака. Чимало з них було здійснено під час створення ініціативної групи про збір підписів за відставку міського голови Львова. Можу запевнити, що низові осередки партії не були поінформовані про цей захід. Отож, відповідно, й не могли брати в цьому участі. Члени партії зі щирим здивуванням почули про цю подію, яку організовував у Львові Роман Козак.

— Хто запропонував, аби ОУН в Україні очолили саме ви?

— Мою кандидатуру висунули Старійшини, їх пропозицію підтримали голови обласних осередків партії. Отож, 22-ма голосами мене було обрано головою партії.

— Нове призначення, зазвичай, веде за собою нові порядки. Чи планується певна ротація серед членів партії?

— Наразі склад обласних осередків залишився без жодних змін. Можливо, з часом деяких голів й переобиратимуть. Але я переконаний, що період реформаторства відбуватиметься в межах допустимого, без радикальних дій. Зараз моїми заступниками стали киянин Юрій Околотенко та Віталій Цапович з Івано-Франківська.

— Окремі політики, лідери правоцентристських партій неодноразово відмежовувались від ОУН в Україні, мотивуючи це тим, що ця організація створена Адміністрацією Президента для дескридитації націоналістичного руху. Чи погоджуєтесь ви із цими заявами?

— Можливо, в цьому була частка правди. Причиною цього, насамперед, стало те, що Роман Козак робив одноосібні заяви від імені партії. Можливо, неетично критикувати попередника, але те, що говорили на з’їзді Старійшини, представники різних обласних організацій, засвідчує, що Роман Козак деякими своїми вчинками ганьбив партію.

Партія вважається марґінальною, якщо працює в абсолютній залежності від того, хто дає гроші. В принципі, будь-яка партія не може існувати без грошей. Але наша партія не може мати ані лівої позиції, ані провладної – вона повинна залишатись сама собою.

Звичайно, ОУН в Україні підтримуватиме одного з кандидатів на президентських виборах. Однак на нинішній день ще не висунуто всіх кандидатів, які братимуть участь у президентських виборах. Також можливо, що в останній момент хтось зніме свою кандидатуру. Тому зараз заявляти, що ми підтримуємо того чи іншого лідера, не можу.

На з’їзді у своєму виступі я наголошував, що наша партія ні з ким не буде боротися. Партія підтримуватиме національну ідею, якзакладену у самій її назві.

— Як ставитесь до коментарів, які дає Тарас Чорновіл щодо вашої політичної діяльності?

– Тараса поважаю – і як брата, і як політика. Вважаю, що в умовах демократії кожна людина має право на власну думку.

– У Львівській обласній раді ви входите до депутатської групи „Соціальна справедливість“, яку вважають проектом СДПУ(о). Чи ця приналежність не суперечитиме вашому теперішньому політичному спрямуванню?

–- Якщо горобець вилетів із конюшні, це не означає, що він є конем. Отож, моя приналежність до депутатської групи „Соціальна справедливість“ пояснюється лише тим, що, як депутат, вважаю за необхідне вирішувати соціальні проблеми своїх виборців. А до СДПУ(о) ні я, ані ОУН в Україні жодного відношення не мають.

Розмовляла

Оксана КОЛОДРУБЕЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *