Андрій Клімашевський: „Наплив туристів -- колосальний“ - „Поступ“, 10 червня

|

Туристична індустрія нині посідає в світі третє місце за рівнем прибутків. А кожен іноземний турист, за статистикою, упродовж 3 днів перебування на Львівщині витрачає близько 500 доларів. Про ситуацію та розвиток цієї галузі у нашому реґіоні розповідає начальник управління туризму та курортів ЛОДА Андрій Клімашевський.

— Пане Андрію, львів`яни щораз частіше відпочивають на теренах рідного реґіону. Чим це зумовлено?

— Торік внутрішній туризм на Львівщині збільшився майже на 40% порівняно із 2002 роком. Гадаю, річ не лише у тому, що сусідні держави після вступу до ЄС запровадили із нашою країною візовий режим. Просто українські курорти стають щораз привабливішими. Особливо середньо-комфортабельні готелі й бази активно покращують рівень сервісу, оновлюють матеріальні фонди.

Крім того, стрімко розвивається сільський туризм, щораз частіше конкуруючи з традиційними базами відпочинку. Аграрні оселі посилено покращують рівень послуг, пропонуючи, наприклад, дво-, а то й триразове харчування, і при тому часто встановлюють нижчі ціни, ніж у місцевих пансіонатах.

Та попри швидке зростання пропозиції на Львівщині, попит на цьому ринку усе ж переважає. Останнім часом наплив туристів просто колосальний — за статистикою, обсяг реалізації турпослуг за 2003 рік зріс майже на 30% порівняно із попереднім роком. Побільшало туристів з Центральної та Східної України, вони щораз частіше вибирають Карпати, а не Крим. Завдяки вдалій промоції приїжджає багато іноземців.

— Але ж виїзний туризм теж зростає.

— Так. Але аж ніяк не у такій прогресії. До того ж якщо раніше галичани намагалися виїхати до інших країн здебільшого заради міґрації чи заробітків, то зараз ця тенденція помітно послаблюється. Нині за кордон їдуть насамперед респектабельні українці, аби добре відпочити і повернутися назад.

— Пане Андрію, який туристичний напрям на Львівщині найкраще розвинений?

— Маємо величезний потенціал і можливість задовольнити туристів з різними забаганками. На території Львівщини розміщено кілька національних парків та рекреаційних зон (зокрема Розточчя, Сколівські бескиди), 6 курортів, серед яких Трускавець, який торік визнали одним із найкращих курортів світу на Всесвітній асамблеї курортів у Будапешті. Зрештою, навіть біля нашого міста є безліч прекрасних місць для відпочинку — Наварія, Комсомольське озеро, Чортові скелі у Винниках.

Для любителів активного чи екстремального відпочинку Львівщина взагалі ідеальне місце, особливо Старосамбірський, Турківський та, звичайно ж, Сколівський райони.

Крім того, у нашій області розташована четверта частина усієї історико-архітектурної спадщини України (у Львові, Жовкві, містах Золотої підкови) — понад 4 тисячі пам`яток. А замковий туризм нині користується найбільшим попитом у Європі — йому надають перевагу майже 30% туристів.

Розвивається у нас і сентиментальний туризм: із Львівщини колись еміґрувало чимало поляків, австрійців, євреїв, німців, а також українців, нащадки яких нині мешкають у Європі та Америці і прагнуть побачити свою історичну батьківщину.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *