Аркадій Попель: “Комерційні банки спекулюють на продажу нумізматичних монет” - „Львівська газета“, 10 червня

|

Як уже писала “Газета”, Національний банк України призупинив продаж ювілейних і пам’ятних монет комерційними банками. Прес-служба НБУ мотивувала це необхідністю поліпшити порядок організації цього процесу.

Як повідомила прес-служба НБУ, призупинення продажу не стосується банків, які вже викупили монети, а лише тих банків і дистриб’юторів, які уклали договори на реалізацію монет без попередньої оплати. За даними прес-служби, продаж ювілейних і пам’ятних монет відновлять через декілька днів окремим розпорядженням НБУ.

При цьому самі нумізмати не надто протестують проти такого рішення, навіть навпаки – вважають, що воно є необхідним. Саме про це розповів “Газеті” телефоном зі Словенії керівник Львівського осередку асоціації нумізматів Аркадій Попель.

– Ситуація цілком нормальна. Унаслідок такого рішення стан справ лише поліпшиться, Національний банк просто наводить лад.

– Чому ж виникла необхідність “наведення ладу”?

– Річ у тому, що українські комерційні банки займаються звичайною спекуляцією. Вони продають монети з урахуванням податку на додану вартість, окрім того, встановлюють власну надбавку. Це не нормально, коли в одному банку монета коштує 160 гривень, в іншому така сама – 140 гривень, а в НБУ – 110. Таким чином створюють штучний ажіотаж, який нині справді існує.

– Які причини ажіотажу й чому монети користуються підвищеним попитом?

– Ювілейні та пам’ятні монети випускають в Україні дуже малими тиражами. Це можна вважати чи не абсолютним рекордом в Європі. Спочатку нумізматичні монети випускали в великих обсягах – по 200-250 тисяч екземплярів. Але на них не було очікуваного попиту. Тепер кинулися в іншу крайність – і монети чеканять тиражами в кілька тисяч. Як наслідок, виник страшенний ажіотаж. Як тільки випускають нові монети, їх відразу розкуповують, сподіваючись, що згодом продадуть у кілька разів дорожче. Але, на щастя, тиражі останнім часом починають зростати. Однак цього все одно замало. Особливо потрібно більше випускати так званих обігових монет.

– Чи стане тяжче придбати нумізматичні монети у зв’язку з припиненням їхнього продажу комерційними банками?

– Загалом проблем не мало б виникнути. Члени асоціації повністю забезпечені новими монетами. Крім того, в Національному банку України мені пообіцяли, що днями вони відкриють власний кіоск.

Розмовляла Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *