“Жива Газета” - „Львівська газета“, 4 червня

|

У неділю, в день професійного свята Дня журналіста, в Києві відбудеться акція журналістської солідарності “Волю слову”, в рамках якої на Хрещатику на майдані перед Київською міською радою відбудеться акція “Жива газета”.

Незалежні журналісти на очах у киян і гостей міста щогодини друкуватимуть оперативні випуски газети й роздаватимуть їх усім охочим. Примірники готуватимуть за допомогою ноутбуків і тиражуватимуть на різографі. Одночасно публікуватимуть інтернет-версію проекту для доступу користувачів із-за меж Києва й України.

Упродовж минулих років українська влада неодноразово демонструвала своє ставлення до незалежної преси – судові позови проти видань із суто політичним контекстом, переслідування й убивства журналістів, закриття видань. Досі не відомо прообставини зникнення Георгія Ґонґадзе та вбивства директора телерадіокомпанії “ТОР” Ігоря Александрова.

Останнім часом громадськість не побачила не тільки намірів виправити ситуацію, але й стала свідками посилення адміністративного й політичного тиску на незалежні видання. Судові переслідування “Української правди”, “України молодої”, “Львівської газети”, тиск на “5 канал”, припинення мовлення радіо “Континент”, позбавлення сталих частот радіо “Свобода”, невидача ліцензії на власні частоти для “Громадського радіо”, переслідування й перешкоджання роботі журналістів – побиття журналіста Володимира Бойка просто в судовій залі, відмова в акредитації журналістів у державних органах влади, погрози депутатів Мукачівської міської ради журналістам “5 каналу”, провокації, вчинені в Мукачевому проти журналіста інтернет-видання “Гаряча лінія” Костянтина Сидоренка, побиття головного редактора чернівецької газети “Час” – перелік можна продовжувати…

За таких умов журналісти повинні показати владі свою силу й солідарність, продемонструвати, що незалежна преса може існувати за будь-яких обставин, що вільне слово неможливо знищити.

В акції візьмуть участь газети “Україна молода” та “Львівська газета”, інтернет-проект “Українська правда”, низка центральних і регіональних видань і радіостанцій.

“Львівська газета”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *