Сміттєспалювальний завод не потрібен - „Поступ“, 4 червня

|

З початком літа у Львові почастішали випадки самовільного займання сміттєзвалищ. Сьогодні сміття горить не лише обабіч Львова, а й у самому центрі міста. Зокрема минулої доби горіли смітники, що на проспекті Свободи та на проспекті Чорновола. Такі трафунки в місті не лише неприємні, а й шкідливі для львів`ян та збиткові передусім для пожежників.

Як розповів „Поступу“ начальник департаменту обласного управління протипожежної пропаганди Павло Василенко, один виїзд пожежників на гасіння сміття коштує державі 1 800 гривень. За день у Львові фіксують щонайменше 3-4 випадки займання. Сміття горить скрізь, де його самовільно вивозять і де комунальні служби його вчасно не забирають. Та чи можна зарадити цій проблемі, якщо вже незабаром, за словами заступника міського голови з житлово-комунальних питань Ігоря Базарника, через подорожчання бензину подорожчає й тариф на вивезення сміття?

Найчастіше пожежникам доводиться гасити „сміттєві пожежі“ на відкритих територіях, торфовищах, самовільних сміттєзвалищах та в подвір`ях житлових будинках, культура мешканців яких, вочевидь, могла б бути набагато ліпшою.

Особливо „гарячими“ точками у Львові сьогодні залишаються райони Левандівка та Гамаліївка: там до пожеж на смітниках доклали рук місцеві мешканці. Щоправда, є й інші небезпечні місця – будинки, в яких мешкають безпритульні. Для займання в них створено всі сприятливі умови: безліч сміття та незадовільний стан електромереж.

Минулої середи пожежа спалахнула в будинку, що на вулиці Костя Левицького. В помешканні на другому поверсі зайнялося побутове сміття. Квартира, в якій виникла пожежа, за словами сусідів, давно стала пристановищем для п`яниць.

Павло Василенко наголосив, що випадки, коли горить сміття в житлових помешканнях, також часті. Протягом тижня є 2-3 побутові пожежі. У будь-якому разі займання сміття небезпечне ще й тим, що полум`я утворює чадний газ та інші небезпечні хімічні сполуки, не кажучи вже про те, що часто у смітниках горять пластикові та поліетиленові предмети, дим від яких є особливо небезпечним для довкілля. Ба більше, на стіттєзвалищах найчастіше пожежники виявляють розчини ртуті. Якщо ж такий „хімічний смітник“ запалає, то не відомо, чим ми дихатимемо.

Ярина МАТВІЇВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *