Посередництво у справах родини переживає становлення - „Львівська газета“, 3 червня

|

У Львові діє громадська організація “Посередництво у справах родини”. Із запитанням, чи можуть такі структури реально допомогти вирішити конфлікт у родині, “Газета” звернулася до Ніни Гайдук, завідувача секцією соціальної роботи в Національному університеті “Львівська політехніка”. За її словами, “посередництво як альтернативний шлях вирішення конфліктів у світовій практиці набуває поширення, а в нас лише прокладає собі дорогу, себто переживає концептуальне становлення”.

Уперше з такою західною практикою українські соціальні працівники ознайомилися під час реалізації українсько-канадського проекту “Реформування соціальних служб в Україні”, який розпочався в 1999 році як результат партнерства з Манітобським університетом. Завдяки цьому у “Львівській політехніці” створили кафедру соціології та соціальної роботи. Фахівці кафедри читають спецкурс “Посередництво у вирішенні конфліктів”. Причому студенти слухають його після того, як опанували інші навчальні програми. Для майбутніх фахівців провели низку тренінгів, на яких розглядали різні підходи до вирішення конфліктних ситуацій.

Посередництво дає можливість сторонам конфлікту знайти те, що їх об’єднує. Воно ґрунтується на пошуку спільних інтересів і потреб. Тут діє принцип виявлення сильних сторін людини, її ресурсів. Це дозволяє швидше укласти угоду, зокрема таку, яка потрібна під час провадження юридичної справи.

“Розглянемо конкретну ситуацію, коли, наприклад, батьки, які розлучилися, не можуть “поділити” дитини, – розповіла Ніна Гайдук. – Посередник може попрацювати з кожним із батьків і посприяти тому, щоб вони погодилися сісти за стіл переговорів. А це дасть можливість знайти спільні “точки дотику” з користю для дітей”. Соціальні працівники, на відміну від правників, головну увагу звертають на позитивні, трансформативні впливи на людину – формування уваги й довіри одне до одного. “До речі, – зазначила пані Ніна, – якщо зазирнути вглиб нашої історії, то можемо знайти практичне застосування посередництва, зокрема, душпастирями, які мимовільно виконували такі функції. Отже, коріння ідеї посередництва не є для нас чужим, воно ґрунтується на основних християнських цінностях – примирення і прощення. Адже Ісус Христос був посередником між Богом і людьми. Саме тому багато священиків виявили бажання відвідати тренінги.

Навчаючись у канадському університеті, Ніна Гайдук мала можливість вивчити процес посередництва зсередини. Як самостійна професійна сфера в роботі з подружніми парами, які розлучаються, цей напрямок виник у Канаді близько 25 років тому. Батьки, які були розлучені 2-3 роки, приходили в Центр посередництва й домовлялися про те, хто буде опікуватися дитиною, впродовж якого часу тощо. Особливо це стосувалося дітей молодшого шкільного віку.

Слід зазначити, що спектр сімейних проблем не окреслює всієї тематики посередництва та її практичного застосування. У світі його активно впроваджують у сфери політики, медицини, в навчальних закладах, на виробництві, в дипломатії тощо. “У нас теж ця справа не стоїть на місці, – продовжує Ніна Гайдук, – вже є фахівці, які можуть надавати такі послуги, створено асоціацію, метою якої є привернути увагу громадськості до можливості запровадження альтернативних методів вирішення конфліктів в Україні. Крім того, виходить друком англо-український термінологічний словник-довідник”. Ніна Гайдук висловила сподівання, що посередництво набуде в нас широкого застосування, принаймні для цього є всі передумови. Потрібно лише закріпити його на законодавчому рівні.

Галина Палажій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *