Нафта в нашій країні стала найдорожчою в світі - „Поступ“, 2 червня

|

Українська нафта побила всі світові рекорди за ціною. На аукціоні в Києві західноукраїнські нафтопереробні заводи придбали 175 тисяч тонн сировини за ціною понад 300 доларів за тонну. Зауважимо, нафту в Україні видобуває компанія „Укрнафта“, контрольний пакет акцій якої перебуває в державній власності. Якщо взяти до уваги, що собівартість українського „чорного золота“ становить орієнтовно 30 доларів за тонну, то українські нафтовики мають нагоду непогано заробити, посилаючись на світові тенденції. Буквально за тиждень вартість нафти, яку реалізовують на нафтових аукціонах на Українській міжбанківській валютній біржі, зросла майже на 50%.

На тлі загальносвітових тенденцій цінові сплески на українському нафтовому ринку не виглядали б так дивно, якби не урядові заяви про активну боротьбу зі зростанням цін на нафтопродукти. Нагадаємо, наприкінці позаминулого тижня українські урядовці зрештою прокинулися від сплячки і, помітивши, що в державі різко зростає вартість пального, кинулися наввипередки коментувати ситуацію і навіть вживати якихось заходів. Якщо, звісно, вважати заходами з подолання кризи наради та консультації урядовців, десанти податківців, які уявили себе поборниками конкуренції, на нафтопереробні заводи і регулярні заяви про те, що ось ще кілька днів і бензин різко подешевшає — то безумовно робота в Кабміні просто кипить. Хоча деякі зміни таки відбулися — „Нафтогаз України“ знизив ціни на пальне у власній мережі автозаправок на 10%, про що вчора вже повідомляв „Поступ“. Однак якщо це всі результати, про які так довго торочив Кабмін, то виглядають вони дуже скромно.

За прогнозами уряду, вже відучора вся країна мала б відчути, наскільки дієвими виявилися заходи, розроблені Кабміном для подолання „бензинової кризи“. Однак дива не сталося — ціни на пальне на автозаправках не змінилися, а українська нафта, яку, до речі, з першого червня компанія „Укрнафта“ мала б продавати НПЗ напряму, а не через аукціони, дорожчає. Хоча жодних логічних підстав для цього немає.

Безумовно, нафта, видобута безпосередньо в Україні, погоди на внутрішньому нафтовому ринку не робить. Однак ціни на українську нафту можуть стати сигналом для російських постачальників: чого це раптом вони мають продавати нафту Україні за 230 доларів, якщо свою власну ми купуємо за 300 доларів. І, варто зауважити, запитання буде цілком слушне.

Ірина СМЕРТИГА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *