Найважливіше питання - „Львівська газета“, 27 травня

|

Наступного тижня до Львова має приїхати група депутатів і працівників апарату ВРУ й Асоціації рад України, яка вивчатиме ситуацію на Львівщині. Про це у вівторок під час прес-конференції на Львівському телебаченні повідомив голова Львівської обласної ради Михайло Сендак. Посилаючись на особисту розмову з головою Верховної Ради Володимиром Литвином, він запевнив, що “всі документи для роботи цієї групи вже готові”. Хоча парламентських ревізорів на Львівщині очікують уже впродовж двох місяців. Протягом цього часу патова політична ситуація, що склалася в області, так і не зрушилася з місця, а обласна рада так і не може зібратися на чергове пленарне засідання.

Власне, прес-конференція Михайла Сендака в основному стосувалася продовження розпочатої 30 березня сесії обласної ради. “Нас обрали люди, ми маємо виконувати їхню волю. Моє ж завдання, – зазначив він, – щоб Львівська облрада працювала ритмічно. Проте, незважаючи на всі мої зусилля, нині робота ради заблокована”.

За словами Михайла Сендака, під час сесії потрібно розглянути понад 45 украй важливих питань, 13 із них стосуються інвестиційної програми. Якщо депутати найближчим часом не почнуть працювати, першу половину цієї програми буде провалено, тобто Львівщина залишиться без декількох шкіл і лікарень, які так необхідні в області. “Ми, зі свого боку, готові розглянути всі політичні питання під час наступної сесії, залишивши тільки ті, які потребують негайного вирішення”, – заявив Михайло Сендак.

.30 березня сесію відкрили, проте через відсутність представників групи “Соціальна справедливість” вона так і не змогла розпочати роботу в належному режимі, тому депутати досі працюють у комісіях. “Наразі нам необхідно вирішити питання, від яких залежить соціальна ситуація в області. Тому я звертаюся до депутатів із проханням відкинути всі свої політичні амбіції й узяти участь у засіданні сесії”, – додав голова обласної ради.

Слід також зазначити, що представники деяких, аж ніяк не безпроблемних районів (Турківського, Самбірського, Старосамбірського, Жовківського та деяких інших) на сесію не з’являються. За словами голови облради, “нам варто задуматися, кому ми делегували повноваження, й чому вони не з’являються й не вирішують питань розвитку міста, району, області. Нині потрібно розглядати найнеобхідніші питання. Багато інвесторів прагнуть вкладати гроші в нашу область, особливо в підприємства, розташовані в районах, прилеглих до вільної економічної зони”.

Тим часом більше третини від загальної кількості депутатів обласної ради вимагають продовження роботи президії. Депутати фракції “Наша Україна” запропонували провести засідання 27 травня, однак з об’єктивних причин це неможливо. Як запевнив журналістів Михайло Сендак, через декілька днів президія знову почне працювати, за умови ж присутності представників групи “Соціальна справедливість” буде призначено дату початку сесії.

Питання проведення чергового засідання сесії, на думку Сендака, цілком залежить від позиції, яку в цьому питанні займуть громадськість і голова Львівської ОДА Олександр Сендега. “Для того, щоб сесія відбулася, необхідно проявити характер і волю голові ОДА”, – вважає Михайло Сендак. При цьому він зазначив, що його особиста думка про Олександра Сендегу була й залишається завжди позитивною. Щодо участі депутатів, які входять до складу депутатської групи “Соціальна справедливість”, то Михайло Сендак вважає, що на це питання може відповісти голова групи Сергій Медведчук.

Михайло Сендак також повідомив, що прокуратура області допитала його як свідка у справі щодо ВАТ “Дрогобицьке АТП 14607”. Він розповів, що коли вперше дізнався про те, що проти нього нібито відкрито кримінальну справу, то звернувся в УМВСУ у Львівській області й отримав відповідь, що “кримінальна справа відкрита проти керівництва підприємства, в якому я працював”. Михайло Сендак, отримавши таку відповідь, подав судову заяву у Дрогобицький міський суд із вимогою розібратися, чи законно відкрито цю кримінальну справу. Проте її відразу передали з міліції у прокуратуру, щоб суд не розглядав позовної заяви.

Під час перебування в лікарні Михайла Сендака відвідали слідчі прокуратури та представники УМВСУ області, які викликали його на допит до прокуратури 21 квітня й запевнили, що він проходить у цій справі як свідок. Михайло Сендак наголосив, що лікувався в лікарні СБУ, в яку “попросився спеціально, щоб бути повністю під контролем, щоб слухали всі мої розмови й бачили всі мої зустрічі”.

І ще – з 26 травня голова облради починає об’їзд усіх районних газет, щоб зустрітися з їхніми редакційними колективами. “Редактори розповіли мені, що їх викликають до голів РДА, які разом із працівниками податкової намагаються купити їх або просто залякують із метою поширення в районних газетах матеріалів проти мене”, – заявив Сендак. Він також розповів, що редакторові Старосамбірської районної газети пропонували хабар за публікацію такого матеріалу, але вона відмовилася від грошей, до того ж, готова будь-коли розповісти це публічно.

Марія Ільїна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *