Ігор Дума: “Доки головує Михайло Сендак, більшість депутатів відмовляються приходити на сесію” - „Львівська газета“, 26 травня

|

Ситуація у Львівській обласній раді залишається напруженою. Депутатська група “Соціальна справедливість” вимагає відставки голови Львівської обласної ради Михайла Сендака та відмовляється з’являтися на сесію, доки на голосування не винесуть питання про відставку голови. Нашоукраїнці розцінюють це, як бажання “СС” заполітизувати роботу сесії в той час, коли потрібно вирішувати багато господарських питань.

Проте члени “Соціальної справедливості” та представники депутатської групи “Ділова Львівщина”, навпаки, наголошують на тому, що за два роки головування пана Сендака облрада була заполітизованою, тому вони й вимагають відставки чинного голови для “нормальної роботи сесії”. Про ситуацію в обласній раді “Газеті” розповів заступник голови депутатської групи “Соціальна справедливість” Ігор Дума.

– Пане Ігоре, складається враження, що намагання частини депутатського корпусу відправити у відставку Михайла Сендака вже вийшло за цивілізовані межі політичного протистояння і стало спробою поквитатися з “Нашою Україною” будь-якою ціною?

– Мені дуже прикро, що політична сила, яка отримала на минулих парламентських виборах більшість голосів мешканців Львівщини, домоглася, що Львівську обласну раду очолив саме Михайло Сендак. Річ не в політичній боротьбі між політичними опонентами. Адже політична боротьба, якщо вона відбувається в цивілізованій, коректній формі, є неминучою, навіть більше – необхідною. Йдеться про саму постать пана Сендака, як голови облради, незалежно від того, до якої політичної сили він належить.

Самоціллю для нас є відставка Михайла Сендака, як головуючого на засіданнях сесії Львівської обласної ради та як репрезентанта Львівщини в державі, а не як члена блоку Віктора Ющенка “Наша Україна”. Ми вже неодноразово закликали фракцію “Наша Україна” знайти достойного кандидата на посаду обласного спікера серед своїх членів, адже не заперечуємо, щоб імовірний наступник Сендака був із “Нашої України”. Переконані, що серед львівських нашоукраїнців є така кандидатура. Проте, наскільки відомо, з Києва надійшла вказівка: “Своїх не здаємо, тримаймося до останнього!” Ось через такий внутрішньопартійний гонор сесія обласної ради не може нормально працювати.

– Але ж саме вам закидають блокування роботи сесії через “протягування” політичного питання?

– Спершу варто з’ясувати: хто саме закидає. А це саме та група депутатів, яка будь-якою ціною змушена відстоювати Сендака. Звичайно, відставка голови облради – ставленика однієї з політичних сил – питанням наскрізь політичне. Але ми довго закривали очі на політику, в яку бавився Михайло Сендак упродовж двох років: голосування щодо ЄЕП, висловлення недовіри Сергієві Медведчуку, епатажні виступи з президії та звинувачення депутатів у всіх смертних гріхах, незаконний перерозподіл профільних комісій, після якого представники “Соціальної справедливості” позбулися керівних посад і так далі. Це тривало понад два роки. Хіба для того дрогобиччани делегували Сендакові повноваження представляти свої громадянські інтереси в найвищому законодавчому органі регіону? А рішення Сендака про скерування до Києва документів на розпуск Львівської обласної ради я вважаю взагалі дивним. Хто дозволив голові облради вирішувати це питання без погодження з депутатським корпусом? Відколи депутати облради делегували Сендакові право одноосібно приймати такі важливі рішення?

А коли наша депутатська група вперше за два роки звернулася до політичного питання, то нас почали звинувачувати в тому, що когось заганяємо в нішу політичного протистояння. Ми ж, навпаки, хочемо вивести обласну раду з кризи, щоб розпочати, вперше за два роки, розглядати господарські та соціальні питання. А це можна зробити лише тоді, коли раду очолить інша людина.

– Чи є інші шляхи досягнення порозуміння, чи є ґрунт для взаємного компромісу?

– Судіть самі: є висновки контрольно-ревізійних органів про численні порушення та зловживання в роботі керівництва Львівської обласної ради. Під час засідань постійно порушують регламент, проекти ухвал роздають (у кращому разі) вранці перед сесією, вносячи скоромовкою кілька поправок із голосу. І депутати просто не знають, за що голосують. Я уже згадував про незаконний перерозподіл комісій. Це визнала прокуратура та суд.

Не хочеться навіть говорити про невиконані паном Сендаком обіцянки відмовитися від квартири за півмільйона гривень у центрі Львова, продати куплений ще Степаном Сенчуком “Мерседес”, та й узагалі пан Сендак особисто обіцяв поставити на голосування питання про висловлення йому довіри або недовіри. Нічого цього не зроблено.

Як мали голосувати депутати, коли на розгляд сесії Михайло Сендак, як то кажуть, навіть “не моргнувши оком” виносить питання про продаж ресторану “Фестивальний” за ціною 500 гривень за один квадратний метр? Ви уявляєте, яка ж реальна ціна цього приміщення!

Як на мене, така людина просто не має морального права очолювати Львівську обласну раду та соромити область на всю Україну.

– Який ваш прогноз? Як, на вашу думку, розгортатимуться події?

– Прогнозувати досить важко. Можливо, після того, як пан Сендак намагався зустрітися з президентом Кучмою та просив політичного притулку в посла США Джона Хербста, в голові Михайла Дмитровича з’явиться ще якась “геніальна” ідея. Впевнено сказати можна одне: доки головує Михайло Сендак, більшість депутатів відмовляються приходити на сесію і працювати під його керівництвом.

Розмовляв Сашко Кузник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *