Обласна влада заступилася за підприємців - „Львівська газета“, 26 травня

|

Порушення прав і свобод підприємців контролюючими органами вже набули на Львівщині системного характеру. Нарешті ця проблема для малого та середнього бізнесу покинула кулуари тіньової економіки й виринула назовні.

Не може не тішити факт, що нею зацікавилося й керівництво області та вголос, без побоювань, про це заговорили громадські організації, які здійснюють свою діяльність у галузі захисту прав і професійних інтересів підприємців. Прикметним є й те, що самі підприємці почали впевненіше говорити про це на офіційному рівні та заявляти про тиск і порушення закону з боку контролюючих служб, зокрема податкової.

Перший крок у врегулюванні взаємостосунків підприємців із правоохоронними та контролюючими органами області особисто ініціював голова Львівської ОДА Олександр Сендега. Ще 16 квітня відбулося засідання Обласної координаційної ради з питань захисту прав підприємців під його головуванням. Умовним продовженням став проведений учора в приміщенні Львівської регіональної коаліції “Партнерство за прозоре суспільство” “круглий стіл”, в якому взяли участь представники Львівської облдержадміністрації, Львівської ДПА, громадські організації, підприємці та представники ЗМІ.

“Роль громадських організацій у захисті прав підприємців” – саме такою була тема обговорення “круглого столу”. “Захист підприємців і врегулювання стосунків між ними й контролюючими органами – це справді актуальна тема, оскільки про неї багато йдеться останнім часом, – розпочав обговорення виконавчий директор Міжнародної спілки підприємництва, один зі співорганізаторів “круглого столу” Михайло Хміль. – Ми повинні розпочати конструктивний діалог і зменшити рівень непорозумінь, які виникають у сфері малого та середнього бізнесу”.

Далі слово взяв начальник головного управління економіки ЛОДА Валерій П’ятак, який наголосив, що якщо йдеться про захист прав і свобод, значить, справді є що захищати. “Насамперед потрібно говорити про якість і полегшення підприємницького клімату”, – вважає він. За словами пана П’ятака, наприкінці місяця відбудеться заплановане засідання координаційної дорадчої ради, на якому й розглянуть низку проблемних питань і регламент програмного розвитку підприємництва на 2004-2005 рр.

Початок обговорення видався дещо млявим, оскільки учасники “круглого столу”, зокрема, з боку влади, висловлювалися лише про плани й перспективи співпраці. Першим заговорив про наболіле, наводячи конкретні приклади, директор ВАТ “Тротолла” Ярослав Рущишин. Саме після його виступу розпочався справжній діалог…

“Не проблема зареєструвати підприємство, справжні труднощі починаються, коли воно починає діяти та стає мішенню контролюючих органів, – наголосив пан Рущишин. – Найголовніше, що проблема не в законодавстві, а в тому, що його не виконують. Підприємці могли б захищатися, якби законодавства дотримувалися й вони, і структури, які їх перевіряють”. Свої слова директор ВАТ “Тротолла” підтвердив фактами із власного досвіду: “90 днів перевірку на ВАТ “Тротоллі” здійснюють 40 податківців і, що найголовніше, це не зустрічна перевірка, як її подають, а суто нашого підприємства. Я завжди вчив молодше покоління, що бізнес потрібно реєструвати, щоб усе було законно, що всі проблеми минучі… А тепер у мене самого складається враження, що незареєстровані підприємства мають менше ризику”.

Ярослав Рущишин звернувся до представників влади й задав два риторичні запитання: “Коли нарешті влада переміститься з вулиці Стрийської на вулицю Винниченка?” та “Коли влада візьме владу в свої руки?”

Акцент виступу Ярослава Рущишина підхопив президент спостережної ради ТзОВ “Львів-Холод” Роман Козак, який розповів, що внаслідок численних перевірок, судових справ і документаційних ревізій успішне підприємство перетворилося майже на руїну.

“Ви досягли високих результатів – вас не посадять”, – іронічно зауважив директор фірми “Формула” Теодор Дяків. Саме він згодом запропонував схему впливу на контролюючі органи. “Потрібно, щоби брали до уваги оскарження дій представників контролюючих органів, – наголосив він. – Після двох оскаржень таких людей потрібно звільняли з роботи…”

На захист контролюючих органів став голова Львівської обласної асоціації малого й середнього бізнесу Олександр Максимчук. “Я закликаю всіх не боротися з владою чи податковою, оскільки це державний злочин. – зауважив він. – Потрібно змусити їх служити закону, але цивілізованими методами… Ми активно над тим працюємо”.

“Щось не чутно, як ви працюєте”, – реплікував Ярослав Рущишин. На це пан Максимчук відповів, що з причини відсутності офіційних скарг вони лише формують проблему та ставлять її перед владою. “І так вона там і стоїть…”, – знову зіронізував Теодор Дяків.

Згодом виступив представник ДПА у Львівській області Андрій Кулинич, який наголосив, що погоджується з тим, що є багато недопрацювань у роботі податківців, які вони самі бачать. “Попри це, наша служба була і є відкритою до співпраці та нормального вирішення питань, – наголосив він. – На скарги ми реагуємо, й нині багато працівників звільнено з податкової з тих чи інших причин. Позиція голови Львівського ДПА однозначна – виявляти факти порушень і притягувати до відповідальності” – наголосив він.

За словами пана Кулинича, попри те, що присутні зібралися, щоб вирішувати проблемні питання, тут звучать лише звинувачення. “Є ж цивілізована площина – наприклад, суди, і їх можна спокійно вирішувати.., – сказав він. – Зараз йдеться про те, що підприємці бояться скаржитись, але в нас є телефон довіри… Тому кожен може зателефонувати і висловити свої зауваження щодо дій наших працівників. Не потрібно зводити все до того, що ми такі погані…”

“Ви не погані, а бідні духовно”, – підсумував Ярослав Рущишин.

Після двогодинної дискусії на завершення “круглого столу” Михайло Хміль оприлюднив заяву громадських організацій, у якій вони виступили за подальшу конструктивну співпрацю всіх суб’єктів економіки на принципах прозорості, публічності та відкритості.

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *