Бензинова лихоманка - „Поступ“, 25 травня

|

За останні кілька днів ціни на пальне на Львівщині суттєво підвищилися. Якщо ще тиждень тому львів`яни могли заправити своє авто 95-м бензином за дві гривні з копійками, то вже в п`ятницю таке задоволення їм коштувало трохи більше за три гривні. Схожа ситуація й у решті областей України. Експерти запевняють, що тенденція до подорожчання продуктів нафтопереробки збережеться й надалі.

Різке подорожчання бензину в Україні — наслідок монополії російських нафтових постачальників, стверджують експерти. За словами міністра палива та енергетики Сергія Тулуба, на підвищення ціни бензину вплинуло збільшення цін на нафту для нафтопереробних заводів, сезонність та зміна цін на зовнішніх ринках. Перший віце-прем`єр Андрій Клюєв вважає, що ще однією причиною підвищення цін є збільшення експортного мита на нафту та нафтопродукти Росією, яка є основним постачальником нафти в Україну. Більшість експертів, своєю чергою, сходяться на тому, що російські постачальники просто використовують ситуацію, щоб трохи підзаробити, поки ажіотаж не припиниться.

Проблема подорожчання нафтопродуктів турбує й український уряд. Минулого тижня на засіданні експертно-аналітичної групи із ситуації на ринку нафти та нафтопродуктів в Україні під головуванням Клюєва обговорювали доцільність введення експортного мита на нафтопродукти, обмеження експорту світлих нафтопродуктів у літній період, а також запровадження ефективної системи моніторингу цін на нафту й нафтопродукти та створення стратегічного резерву нафти й нафтопродуктів в Україні. Представники нафтопереробних компаній сприйняли пропозицію обмежити експорт нафтопродуктів прохолодно, оскільки, на їхню думку, це може негативно вплинути на загальний баланс нафти та нафтопродуктів у країні. Водночас незалежні експерти вважають, що уряд не здатний вплинути на ситуацію, що склалася на українському ринку палива.

Ірина СМЕРТИГА

Олесь ПОГРАНИЧНИЙ, прес-секретар ВАТ „Концерн Галнафтогаз“:

Основна причина подорожчання палива в Україні в тому, що ми більш ніж на 80% залежимо від російської нафти. Довго Росія продавала Україні нафту за нижчими за світові цінами, а зараз ціни на нафту зросли щонайменше на 20% — і російська нафта коштує орієнтовно 220-250 доларів за тонну. Однак світові ціни на нафту все одно вищі, отже, Росії вигідніше продавати нафту на Захід. Тож у якийсь момент вони просто припинили постачати нафту на українські нафтопереробні заводи. Два українські НПЗ, контрольовані росіянами, — Лисичанський і Херсонський — тимчасово просто зупинили роботу. Якийсь час Україна ще працювала на резервних ресурсах. Зараз проблема в тому, що і ціни підскочили, і самого ресурсу в Україні нема.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *