Костенко проти референдуму - „Львівська газета“, 25 травня

|

“Події в Мукачевому та намагання провести політреформу поклали кінець парламентсько-урядовій коаліції, єдиного кандидата від влади не буде”, – заявив лідер Української народної партії Юрій Костенко, який учора відвідав Львів. За його словами, спільних дій більшості тепер годі очікувати, про що свідчить намір партій більшості висувати власних кандидатів на президентські вибори.

Ситуація в середовищі опозиційних сил теж не є злагодженою, однак тут можливий консенсус і співпраця. За його словами, минулої п’ятниці відбулися переговори з керівництвом СПУ та “Нашої України”. “Олександр Мороз висуває головну вимогу – проведення реформи ще до виборів, – зазначив Юрій Костенко. – Але навіть якщо “НУ” братиме участь у голосуванні, то ситуація в середовищі більшості така, що вони не голосуватимуть за політичну реформу”. Водночас “Наша Україна” домовилась із соціалістами про можливість м’якого формату співпраці на президентських виборах: “Якщо Мороз іде як кандидат, ми домовилися про те, щоб під час підготовки до виборів і під час самих виборів не було фальшування, а в другому турі переможець від демократичної опозиції міг отримати допомогу Соціалістичної партії”, – зазначив Ю. Костенко. За його словами, Юлія Тимошенко погодилася взяти участь у коаліції опозиційних сил.

“Складається враження, що влада в Україні намагається перед своїм відходом усе поділити та роздати”, – прокоментував Юрій Костенко створення ЄЕП, продаж Росії стратегічних підприємств і бездіяльність українських нафтопроводів.

Лідер УНП також наголосив, що кількість виборців, які прийдуть у Галичині на виборчі дільниці, а також голоси тих галичан, які перебувають на заробітках за кордоном, є важливим фактором перемоги Віктора Ющенка. “Інформація стосовно того, що долю виборів визначає Схід, – неправдива. Галичина своїми голосами повністю покриває голоси Донецької, Луганської та Харківської областей. Долю виборів вирішуватиме центральна частина України, але від того, скільки виборців проголосує на Галичині, залежатиме, чи вдасться переважити голосів Східної України. Ми всі відповідаємо за те, яким буде майбутнє держави”, – наголосив він.

Стосовно львівських проблем голова ЛОО УНП Олекса Гудима повідомив, що кризу довкола міського голови й освітянських проблем можна вирішити негайним винесенням відповідної ухвали та виділенням із бюджету міста від 3 до 3,5 мільйона гривень на виплату за 57 статтею. “Посилання міського голови на те, що Верховна Рада вирішить усі проблеми освітян, не відповідає дійсності”, – сказав він і наголосив, що бюджетний комітет уже зареєстрував постанову, якою запропонував із низки законопроектів стосовно розв’язання проблеми за ст. 57 взяти за основу законопроект народних депутатів Костенка, Асадчева та Загреви як найбільш сприятливий.

У свою чергу, Юрій Костенко зауважив, що наразі першочерговим завданням є не усунення міського голови Львова, яким може скористатися влада для збільшення кількості голосів на підтримку свого кандидата в президенти, а робота над президентськими виборами: “Ми обговорювали ситуацію стосовно міського голови й вирішили, що сьогодні важливіше отримати перемогу на президентських виборах. Нині пріоритет – вибори, і лише після них треба уважно розглянути об’єктивні звинувачення, знайти шляхи врегулювання цих проблем. Якщо це не вдасться, і виборці будуть незадоволені ситуацією в місті, тоді вони мають повне право ініціювати розгляд питання про відкликання мера. Але хотів би наголосити, що це – дуже складна процедура, і треба знайти той політичний компроміс, який би дозволив Бунякові допрацювати на своїй посаді, а в 2006 році львів’янам слід обрати такого голову, який буде краще, ефективніше працювати й виконувати свої передвиборні обіцянки”.

Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *