Чи виживе Стрийський парк? - „Високий замок“, 25 травня

|

Коли у вихідні видається чудова погода, так і хочеться у парк, на чисте повітря. Багато львів’ян беруть дітей і виходять прогулятися парковими алеями. Це справжня віддушина для тих, хто не в змозі вирватися кудись за місто. Однак чим далі, тим менше насолоди приносять такі прогулянки. Багато парків виглядають незатишними, недоглянутими.

Передусім це відчувається в улюбленому багатьма поколіннями львів’ян Стрийському парку та парку “Високий замок”. Лавки поламані, алеї не прибрані, біля дерев можна побачити сліди від п’яних посиденьок – порожні пляшки та пачки з-під цигарок, обгортки від цукерок. Нерідко під кущами відвідувачі парків влаштовують туалет (бо платного громадського поруч просто нема).

Станом львівських парків стурбовані екологи, депутати Львівської міськради. “У парку ім. І. Франка, що у центрі міста, дуже мало квітів, – каже член постійної комісії з природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міськради Тетяна Крушельницька. – Особливо з боку вул. Соломії Крушельницької конче мусять бути квітники. Те, що цього немає, – великий мінус для відповідних міських служб та дирекції парку. Але ситуація з парком ім. І. Франка далеко не найгірша. От Стрийський парк – це наша велика ганьба. Він у дуже занедбаному стані. Жахає те, що наші сучасники, які називають себе львів’янами, занедбали цю чудову відпочинкову зону. Але проблема не лише у стані парку: його можна впорядкувати. На парк йде навала грошовитих людей, які хочуть заволодіти земельними ділянками. Ще років зо три тому на продаж готувалася ділянка на вул. Самчука, яка фактично “підбиралася” під сам парк. Крім того, ресторан, який колись називався “Лебідь”, розбудували наскільки хотіли, а також прихопили земельну ділянку позаду, і тепер там автостоянка. А розвалений нещодавно павільйон, який дуже хотіла впорядкувати Академія дизайну, чомусь потрапив у приватні руки. Коли Академія взяла в оренду одну із напівзруйнованих будівель недалеко від входу з вул. Самчука, то зробила з цієї руїни симпатичний будиночок і впорядкувала навколишню територію без жодних зазіхань на неї. Академія не претендує виділити їй ділянку. Натомість павільйон за рестораном, який опинився в руках інших людей, хочуть розбудувати до трьох поверхів, що не відповідає парковим будівлям. До того ж нові власники мають територіальні претензії. Депутатів практично насильно примушують закріплювати за цією нерухомістю земельну ділянку. Якщо нерухомість у парку (залишки виставкових павільйонів) продаватимуть у приватні руки без якоїсь єдиної політики міста щодо їх майбутньої функції і об’єму, то ми незабаром просто втратимо частину парку при вулиці І. Франка. Між тим, павільйони можуть стати кіосками, книжковими крамницями або у неділю тут могли б продавати морозиво. Натомість якщо на їх місці виростуть триповерхові будинки, то паркова алея перетвориться на вулицю.

До речі, та ж Академія дизайну мала намір взяти в оренду будівлю колишньої насосної станції, яка повинна була обслуговувати фонтан у верхній частині парку. І фонтан, і насосна станція давно перетворилися на руїни. На цьому фундаменті Академія хотіла спорудити прозорий виставковий зал, що не суперечить функціям парку. Крім того, до ладу привели би будівлю, і фонтан би нарешті запрацював. Але наразі зреалізувати ці наміри Академії не дають.

Окрема історія – з рестораном, що будують у Стрийському парку при вході з вул. Стрийської (свого часу тут був ресторан “Зелений гай”). Від нього залишився фундамент, поруч є залишки громадських туалетів. Підприємці, які будують ресторан, пообіцяли відновити туалети, оранжерею та докластися до благоустрою сусідньої території. Все виглядало дуже добре, коли нам показували проект. Це була споруда, яка вписувалася у парк. Депутати погодилися. Але коли справа дійшла до реалізації цих добрих намірів, то проект споруди виявився триповерховим. Та й про будь-яку допомогу парку не маю жодної інформації. Тоді ми ініціювали затримку цього будівництва. Чим все завершиться, невідомо. Та, як показує практика, перемагає той, хто має гроші…”.

Олександра ХАРЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *