Велика „тусівка“ - „Молода Галичина“, 25 травня

|

Три дні, 21 – 23 травня, львів’яни та гості святкували 15 років найвідомішої й однієї з найбільших молодіжних організацій України – Студентського братства Львівщини. У п’ятницю у „Дзизі“ відбулася нічна вечірка для „старих“ братчиків і для нинішніх студентів. Уся субота була спортивно-розважальна. Забави проходили у Парку культури ім. Б. Хмель-ницького, поблизу „літньої сцени“. А ввечері, там же, відбулася дискотека – суто українська музика. У неділю на площі біля університету ім. І. Франка – гала-концерт. Зокрема, зі святом „братчиків“ привітала група „Скрябін“.

Почалося із „Революції на граніті“

Ще 1989 року з ініціативи трьох студентів факультету журналісти було створено Студентське братство, яке на хвилі національного відродження стало гіперпопулярним. Студенти їздили по селах ніби із концертами бардівської пісні, під час яких агітували за підтримання незалежності України. Найвідоміша акція – студентське голодування у жовтні 1990 року на майдані Незалежності в Києві, більш знане як „Революція на граніті“.

У пік слави – 1991 – 1994 роки – членів Студентського братства налічувалось тисячі. На кожному із факультетів „Львівської політехніки“ й університету імені І. Франка створили осередки до 40 осіб. Проте після справді романтичних часів виборювання незалежності у братстві, як і по всій Україні, почалася криза. 1993 року через внутрішні непорозуміння відбувся розкол, який надовго вибив із колії цю громадську організацію.

– Але в 1997 – 1999 роках студентський рух почав відроджуватися. 2001-го на основі Студентських братств „Львівської політехніки“, медуніверситету та Національного університету ім. І. Франка було створене Студентське братство Львівщини (СБЛ), яке нині вже об’єднує 13 осередків вищих навчальних закладів Львова та Дрогобича, – розповідає один із тодішніх активістів Олександр Литвинов. – Нині Студентське братство працює на національно-патріотичних засадах, часто з протестами та опозиційністю, котрі завжди були притаманними молодіжному середовищу.

Родина на 250 осіб

Одним зі стратегічних випробувань на організованість для відродженого колективу була участь у виборах 2002 року. Братство вирішило підтримати кандидата на посаду міського голови Львова Любомира Буняка, штаб якого майже повністю формувався із „братчиків“. „Екзамен“ для братства пройшов успішно. Згодом, коли у Франковому університеті хотіли поміняти ректора, Студентське братство було основним організатором страйку „За чесні вибори“, який зібрав 5 тис. осіб.

– Студентське братство – молодіжна громадська організація, цілком незалежна від керівництва університету, – запевняє голова СБ ЛНУ імені І. Франка студент факультету прикладної математики Анатолій Кукул. – Ми самі собі господарі, а спільна робота здружує настільки, що це вже наче й не організація, а велика студентська сім’я, або, іншими словами, „тусівка“. У братстві ми проводимо більше часу, аніж удома.

– Братство, власне, вчить організованості, – додає голова СБЛ Ярослав Тиравський. – Існує чіткий статут, усі члени мають право голосу й обирають голову та заступників. А керівники осередків у різних навчальних закладах формують раду, обирають правління (виконавчий орган СБЛ, який засідає щотижня). Тобто чітко розподілено обов’язки між виконавчими, нормотворчими та контролюючими (спостережна рада) органами.

У СБЛ – понад 250 активних членів, котрі пройшли значний організаційний вишкіл, і ще сотні так званих прихильників, які часто долучаються до проведення різних заходів. Періодично виходить газета „Хід“ накладом тисяча-півтори примірників. З 1999 року функціонує служба охорони СБ (зареєстрована як громадське формування захисту громадського порядку з правом носіння спецзасобів), котра забезпечує охорону заходів, а також виборчих штабів, нічних клубів, фірм, підприємств.

Плани на літо

Акції братства справді цікаві. Щозими із „Мандрівними вертепами“ вирушають на Східну Україну, аби показати забуті в тамтешніх краях традиції. За останні п’ять літ об’їздили більшість обласних міст поза Збручем.

Виставка-конкурс „Комп’ютер і студент“, котра проводитиметься щоосені, стала настільки популярною в Україні, що спудеям вдалося „вибити“ для її проведення приміщення Будинку вчених. А це зовсім нелегко. У виставці всі студенти можуть представити власні комп’ютерні програми, ігри, чати чи інші розробки. Крім цінних призів, кілька фірм запрошують переможців конкурсів на роботу щодо програмного забезпечення. Зокрема, героя статті „Студентська матриця“ у тижневому випуску „МГ“ (№ 56) Дениса Судакова взяли на роботу у фірму „Елекс“, а згодом – на конкурс корпорації „Microsoft“ саме після перемоги на змаганні „Комп’ютер і студент“.

СБЛ – співорганізатор змагань із пішого мандрівництва „Стежками героїв“. А щовесни, зокрема і цього квітня, у Славському проходить дводенний англомовний табір – майже сорок студентів створюють англомовне середовище.

Багато планів і на літо. У липні – кілька вишкільних таборів. Зокрема, майже три тижні триватиме „Сприня“, на який запрошується активна молодь з усієї України. Івана Купала „братчики“ святкуватимуть у селі Нижнє Синьовидне на річці Стрий. Це справді незабутні враження: Карпати, 10-метрова ватра і кілька сотень студентів у вишиванках. О півночі хлопці після слова „старт“ стрибають у холодну гірську річку, по якій пливуть кинуті дівчатами вінки.

Окрім того, з місяць триватимуть завжди незабутні розкопки – у Золочівському замку та селищі Стільсько. На серпень запланований сплав на плотах по Дністрі та велопробіг до Дня незалежності України зі Львова до Києва.

Максим БАЛАНДЮХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *