Сторіччя тріумфу Крушельницької - „Поступ“, 21 травня

|

Сто років тому Соломія Крушельницька повернула до життя оперу Джакомо Пуччіні „Мадам Батерфляй“, яка перед тим зазнала гучного провалу в міланській „Ла Скала“.

1904 року на сценi театру „Гранде“ в провінційному італійському місті Брейшеї українська оперна примадонна трiумфально виконала партiю Чiо-Чiо-Сан в оперi „Мадам Батерфляй“, яка до того зазнала краху в „Ла Скала“. Опера йшла з шаленим успіхом. Публiка сiм разiв викликала акторiв i композитора на сцену. Пiсля вистави зворушений i вдячний Пучiнi надiслав Крушельницькiй свiй портрет iз написом: „Найпрекраснiшiй i найчарiвнiшiй Батерфляй“. Вiн до кiнця життя пам`ятав, як вона захистила його музичний витвiр, знехтуваний публiкою „Ла Скала“.

З цієї нагоди Італійський культурний центр у Києві та Центр італійської мови та культури у Львові організовують дні святкування сторіччя прем`єри опери „Мадам Батерфляй“ Пуччіні з участі С. Крушельницької, які одночасно проходитимуть у м. Торре дель Лаго (Тоскана, Італія), Києві та Львові. Святкування передбачає проведення низки заходів з 27 до 29 травня у Львові, а саме повинна відбутись лекція проф. Клаудії Куалії та наукова конференція у Львівській музичній академії ім. М. Лисенка. Передбачається приїзд до Львова італійського дириґента Н. Джуліані та представників Посольства Італійської Республіки в Україні. Логічним підсумком повинна бути постановка 29 травня опери „Мадам Батерфляй“ на сцені Львівського театру опери та балету ім. С. Крушельницької, якою дириґуватиме Н. Джуліані (Італія). Метою цих заходів є ознайомлення української публіки з історією створення опери „Мадам Батерфляй“ та роллю С. Крушельницької у її постановці.

Італійська публіка, на жаль, не транслювала „Євробачення“, відповідно італійці не бачили тріумфу Руслани, проте вони й досі пам`ятають чарівний голос Крушельницької, який презентував світові європейський клас української пісні. Це перша такого штибу співпраця, тому, окрім представлення Львова та України на світовій сцені, відбувається пожвавлення культурних зв`язків між Україною та Італією. Сподіватимемось, що в такому ритмі ці відносини підтримуватимуться й надалі.

Ігор ТИМОЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *