Феєричний День Європи - „Львівська газета“, 21 травня

|

Учора Львів на день став посланцем і представником України в Європейському Союзі. Звичайно, хоч таке символічне членство й було короткочасним, та все ж Львів, а перед тим Дніпропетровськ і Київ, продемонстрували, що наша мета – це Європейська Спільнота, і ми до неї йдемо.

Цього дня всім урочистостям, присвяченим Дню Європи, передували ділові зустрічі представників ЄС із найвищим керівництвом Львова. Відбулися зустрічі з мером міста Любомиром Буняком і головою Львівської ОДА Олександром Сендегою.

Окрім того, в стінах міської ради пройшов брифінг за участю мера Львова, в. о. голови представництва Європейської комісії в Україні, Молдові та Білорусі Стеффена Сковманда, радника посольства Німеччини, керівника економічного відділу Клауса Ціллікенса, генерального консула Угорщини в Україні Отто Шабо та представників компаній WESTERN UNION і “Київстар GSM”, які були спонсорами святкування.

У своєму виступі мер Львова наголосив: у час, коли Європейський Союз наблизився до України лише на кілька десятків кілометрів, наше місто опинилося найближче до ЄС.

Як зазначив Стеффен Сковманд, святкування Дня Європи слід розцінювати, як визнання різноманітних цінностей, а саме єдності, відкритості, широкої співпраці та толерантності. “Ми дуже хочемо зустрітися з жителями вашого міста, бо насправді ЄС – це люди та їхні цінності, – наголосив він. – Метою цього заходу було донести до людей більше інформації про ЄС і країни, які в ньому перебувають”.

Пан Сковманд також зазначив, що поштовхом до ухвалення рішення про цьогорічне святкування Дня Європи в трьох містах України став вступ до Європейського Союзу нових членів. За його словами, відзначення Дня Європи лише демонструє нашу єдність і показує, що ми – єдине ціле. “Звичайно, це святкування можна розцінювати як крок України до Європейської Спільноти, хоча слід зазначити: День Європи та ЄС – це дещо різні речі”, – зауважив в. о. голови представництва Європейської комісії в Україні.

Слова представника Європейської комісії стали доповненням до твердження мера Любомира Буняка, який наголосив, що вступ України в ЄС залежить значною мірою від нас самих.

На думку голови міста, для того, щоб якомога швидше приєднатися до ЄС, потрібно врегулювати політичну й економічну ситуації, а цього досягнути можна лише “добром, злагодою і правдою…” “Я раніше сподівався, що у Львові зможемо показати приклад побудови держави, але, на превеликий жаль, не все робимо так, як це личить справжньому П’ємонту, – зазначив він. – Вихідним і головним критерієм приналежності до Європи є бажання належати до неї. Це – фундамент, це бажання має бути чітким не тільки в деклараціях, але й у діях державних і громадських інституцій”.

У час, коли тривав брифінг, під дощовим небом на проспекті Свободи створили Європейське містечко. Воно складалося з 12 наметів, у яких були представлені країни-члени Європейського Союзу.

У будь-якому наметі цікавий львів’янин міг отримати вичерпну відповідь як про кожну країну члена ЄС, так і про Європейський Союз загалом.

Офіційне відкриття Дня Європи розпочалося на сцені, збудованій перед Львівським оперним театром, о 18.00. Перед початком церемонії прозвучали український і новий для львів’ян гімн Європи. Опісля до присутніх, яких зібралося уже багатенько, звернувся міський голова. Він привітав усіх зі святом і зазначив, що інтеграція до ЄС повинна бути не кінцевою метою, а радше засобом забезпечення стабільності, миру та добробуту. “Ми мешкаємо в місті з давньою історією та традиціями, – зазначив Л. Буняк. – Лише від нас залежить, чи зможе Львів називатися містом європейським завдяки своїй архітектурі, чи завдяки нам із вами…”

По завершенні урочистої частини свято продовжив концерт за участю вітчизняних і зарубіжних виконавців. Після кількагодинного музичного драйву о 21.30 відбулася церемонія закриття Дня Європи. Свято закінчилося, і тепер виникає питання, чи відбудеться таке ж наступного року. Відповідь на нього дав Стеффен Сковманд, який зазначив, що все залежатиме від відгуків про сьогоднішній захід. “Ми ще не прийняли рішення, оскільки чекаємо на відгуки, – зазначив він. – Щоправда, в Дніпропетровську мене вразила організація свята. На мене, звичайно, вплинула не величезна кількість людей, а їхній ентузіазм…”

Сподіваємося, що львівське святкування справило на представників ЄС не менш приємні враження, оскільки, ми хочемо, щоб свято Дня Європи залишилося назавжди…

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *