Іван Федоров до Москви не поїде - „Львівська газета“, 18 травня

|

Учора кілька українських інтернет-сайтів із посиланням на російське агентство “Росбалт” повідомили, що до Львова прибула делегація з Москви з вимогою поховати останки російського першодрукаря Івана Федорова.

Декілька авторитетних джерел, серед яких і прес-служба міськвиконкому, заперечили цю інформацію. Жодних слідів російської делегації нам виявити не вдалося. Однак “качка”, виявляється, має реальне підґрунтя.

Завідувач музею мистецтва та давньоукраїнської книги Лариса Спаська розповіла “Газеті”, що Івана Федорова поховали в стіні Онуфріївського монастиря отців Василіян. У 1975 році під час розкопок, проведених під керівництвом відомого археолога Ігоря Свєшнікова, знайшли старий план. У ньому рукою настоятеля монастиря було зазначено, де саме знаходиться поховання відомого друкаря.

“Поховання було в дуже старій частині церкви, – продовжує пані Спаська. – Це зацікавило дослідників, і вони розібрали ту частину кладки стіни, де колись були двері в ризницю. Коли це зробили, то побачили надгробок початку ХVII століття, який належав одному купцеві. Зверху на надгробку лежав кістяк людини”.

Внаслідок ретельних досліджень знахідки виявили, що це кістяк чоловіка 70-ти років, який помер наприкінці XVI століття. Припускають, що це – останки Івана Федорова. Але остаточної експертизи не вдалося зробити, бо не збереглося значної частини лицевих кісток. Відтоді кістяк зберігали в старій церкві Онуфріївського монастиря, де за радянських часів знаходився музей Федорова. Коли це приміщення повернули власникам – отцям Василіянам, – то працівники музею забрали останки з собою.

“Найкраще було б їх перепоховати, – зауважує Лариса Спаська. – Востаннє останки Івана Федорова перепоховали монахи ще в 1903 році. Але, за традицією, кістки слід поховати в тому місці, з якого їх узяли. В Онуфріївсьому монастирі нині немає цвинтаря. Тому це питання наразі залишається відкритим”.

Завідувач музею мистецтва розповіла, що торік російська делегація під час візиту до Львова справді вимагала, щоб залишки друкаря були перевезені до Москви. “Але ми категорично проти цього, – каже Лариса Спаська. – Невідомо, чи Федоров був уродженцем Москви. По-друге, що ж ми скажемо нащадкам, адже чимало дослідників зазначають, що Федорова поховано саме у Львові? А по-третє, немає стовідсоткової гарантії, що знайдений кістяк – це останки саме великого друкаря”.

Богдан Мазур

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *