Нові будинки руйнують старі - „Поступ“, 18 травня

|

Можна з впевненістю сказати, що поняття добросусідства для львівських будівельних компаній — порожні слова. Як засвідчує практика, якщо вони вже вирішили розпочати будівництво в тому чи іншому місці, то їх не може зупинити ніхто, а надто обурені сусіди. „Поступ“ неодноразово писав про історію дитячого майданчика на розі вулиць Коперника та Нечуя-Левицького. Нагадаймо, мешканцям так і не вдалося відвоювати майданчик і на його місці таки розпочали споруджувати будинок. Нині ця історія отримала неприємне продовження.

Як з`ясувалося, в мешканців будинку за адресою Коперника, 62, що межує із цією будовою, на стінах почали з`являтися тріщини. Мешканці переконані, що причиною цього стало будівництво нового будинку. Вони кажуть, що бояться за своє життя, оскільки тріщини збільшуються буквально на очах. „Ми боялися заходити в кімнату, де була тріщина. Здавалося, необережний рух — і стіна впаде на тебе“, — розповідають у бюро перекладів, яке займає частину першого поверху будинку. Зараз, кажуть там, збільшення тріщин припинилося, але думка, чи на довго, не дає їм спокою.

В інспекції „Держархбудконтролю“ запевнили, що контролюють ситуацію. У цих тріщинах вони закріпили так звані маячки, щоб пересвідчитися, чи ті збільшуються. Наразі, за словами працівників „Держархбудконтролю“, руйнівний процес припинився. „Ми змусили це підприємство укріпити фундамент, — каже начальник „Держархбудконтролю“ Роман Стецьків. — Це укріплення було зроблено спеціальними штанговими пластинами. Крім того, ми поставили їм вимогу усунути всі тріщини сусіднього будинку. Навіть при тому, що довести, що тріщини спричинило будівництво нового будинку, реально не можна“. Та мешканці наполягають саме на цій версії. „Тріщини почали з`являтися саме після того, як викопали котлован“, — запевняє пан Іван, мешканець сусіднього будинку.

Цікаво, що зупинити будівництво, яке могло спричинити таку шкоду, за словами пана Стецьківа, їхня інспекція не могла. „Адже було рішення Апеляційного суду, який визнав усі їхні права законними. Тому ми були змушені дати їм дозвіл на продовження робіт. У будь-якому разі ніяких будівельних норм вони не порушують“, — каже він. Зауважмо, що свого часу міськрада намагалася оскаржувати право підприємців на ділянку, проте суд визнав аргументи бізнесменів вагомішими. Єдине, що може Держархбудконтролю, то це не прийняти будинок у експлуатацію. За словами пана Стецьківа, таке може трапитися, якщо не ліквідують тріщин будинку на Коперніка, 62. „Ми перед тим обійдемо всі квартири, і якщо в мешканців будуть якісь зауваження, то обов`язково змусимо підприємців їх залагодити“, — каже пан Стецьків. Якщо ж його інспекція цього не зробить, покарати підприємців обіцяють самі мешканці. Вони подаватимуть позови до суду і вимагатимуть відшкодувати збитки.

До слова, коли готували текст до друку, до редакції зателефонували мешканці будинку на вулиці Сосенка, 2. Поблизу їхнього будинку розпочали будівництво. Внаслідок забивання палів, у них також з`явилися тріщини. Підприємці ж мешканців слухати не хочуть. Тому, вочевидь, жителі також вимагатимуть відшкодувати збитки через суд. А були б підприємці уважнішими та хоча б трохи готовими до компромісу, то вони уникнули б таких конфліктів, оскільки, як кажуть будівельники-експерти, відкоригувати будівельний проект (наприклад, змінити спосіб закладення фундаменту), щоб він відповідав оточенню, можна завжди.

Орися ПІДЛІСНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *