Олег Канівець: “Нас хочуть загнати в нішу політичного протистояння” - „Львівська газета“, 17 травня

|

Політичне протистояння між СДПУ(о) та головою обласної ради Михайлом Сендаком незабаром може мати негативні наслідки для Львівщини в економічному та соціальному плані. Адже депутатська група “Соціальна справедливість” тривалий період блокує роботу облради, вимагаючи, аби до порядку денного внесли політичне питання, а саме – щодо відставки Михайла Сендака.

Натомість більшість депутатів наголошують, що на часі – господарська сесія. Оскільки в області за кілька місяців накопичилося чимало невирішених економічних і соціальних питань, саме вони потребують негайного розгляду й рішень. Про ситуацію в обласній раді “Газеті” розповів голова фракції “Наша Україна” Олег Канівець.

– Пане Олеже, яким є рішення фракції “Наша Україна” стосовно проведення чергової сесії обласної ради?

– Рішення, яке ми прийняли у фракції, – це рекомендувати керівництву обласної ради 27 травня скликати чергове пленарне засідання. Бачимо, що більшість депутатів із групи “Ділова Львівщина” і стовідсотково фракція “Наша Україна” налаштовані проводити сесію, тобто виступають за пленарне засідання. Визріває критична маса депутатів із групи “Соціальна справедливість”, не задоволених своїм керівництвом, тим, що не проводять сесії, оскільки в порядку денному дійсно немає політичних питань, є суто господарські.

Фракція “Наша Україна” ще 5 лютого звернулася до керівництва обласної ради з пропозицією зібрати президію і провести сесію, на якій би розглянули виключно господарські питання та проблеми соціально-економічного розвитку, серед яких – виконання програми соціально-економічного розвитку і бюджету Львівщини за минулий рік. Але після цього розпочалися політичні інтриги з вимогами зняти з посади голову облради Михайла Сендака. Це в результаті призвело до глибокого протистояння.

– Фактично минула сесія була присвячена тільки одному питанню – намаганню зняти Михайла Сендака з посади голови обласної ради…

– Депутати з групи “Соціальна справедливість” наполягали, що вони прийдуть на сесію, лише якщо голова Львівської обласної ради подасть у відставку. Але діючий голова не має наміру цього робити, і наша фракція його в цьому підтримує, навіть зобов’язує, щоб він так не вчинив. Обласна рада повинна працювати, тому ми – за пропозиції “Ділової Львівщини” про проведення сесії. Ба більше, пропонуємо накласти мораторій на дві речі: по-перше – на ротацію керівництва обласної ради до президентських виборів, оскільки це зумовлює політичне протистояння в області; по-друге – на розгляд політичних питань у сесійній залі.

– Тобто фракція “Соціальна справедливість” не підтримує такої пропозиції?

– Коли на початку березня ми проводили зустріч у форматі “три представники від кожної фракції та групи”, то ніхто не міг заперечити проти такої логіки (не можу сказати, що всі з цим погодилися) – приходимо в сесійну залу й розглядаємо господарські питання. Якщо “Соціальна справедливість” має бажання усунути з посади голову облради, то нехай діє в рамках закону про місцеве самоврядування. Вже тоді, думаю, наші опоненти усвідомлювали, що не наберуть 54 голосів, тому зчинили ажіотаж, який мав на меті змусити голову подати у відставку.

– Після того засідання мало відбутися ще одне, коли учасники після погодження позицій зі своїми фракціями мусили продовжити консультації, але цього чомусь не сталося. На нашу думку, це може свідчити про те, що відсутня самостійність у прийнятті рішень, хтось, імовірно, оперує ззовні.

– А чи відчутний тиск на депутатів обласної ради впродовж останнього часу, як це було колись?

– Так, при цьому його абсолютно не послабили.

– Що спричинило заяву “Нашої України” щодо ймовірності рішення про можливість проведення чергових виборів до обласної ради?

– У нас була серйозна дискусія, навіть у середовищі самої фракції, щодо доцільності такого кроку. Але схильний вважати, що ми зробили правильно. Ще минулого року група “Соціальна справедливість” заговорила про можливий розпуск обласної ради, а фактично просто кинула нам виклик: є голова обласної ради із середовища фракції “Наша Україна”, отже, треба розпустити всю раду. Не боїмося йти на позачергові вибори, іншого депутатського складу обласної ради та її голови, адже це буде вибір населення Львівщини. Друга частина питання пов’язана з тим, що 2002 року місцевим виборам приділяли, скажемо так, увагу в другу чергу(на тлі виборів у парламент). Тому свідомі, що у Львівській обласній раді розподіл представництва різниться від реальних настроїв населення. Нові вибори могли б утворити більш відповідальний обласний парламент, ніж маємо нині.

– Блок “Наша Україна” зосереджує увагу саме на вирішенні соціальних питань. Однак, в офіційній інформації завжди намагаються перевести це все в політичну площину. Чи не відчуваєте, що вам можуть не дати зайнятися вирішенням соціальних і господарських питань?

– Таке припущення має підстави – нас свідомо хочуть загнати в нішу політичного протистояння, прагнуть начепити нам ярлик радикалізму. Тим не менше, в нашій фракції переважає саме поміркована частина депутатів, яких не втягнеш у ці речі. Ми не говоримо, що обласна рада чи фракція “Наша Україна” перебуватиме поза політикою. Ми говоримо, що в сесійній залі під час розгляду того чи іншого питання порядку денного не повинно бути політики.

Розмовляв Сергій Смірнов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *