Європейський прорив України - „Поступ“, 17 травня

|

У ніч проти неділі більшість українців розпирало від гордості за свою країну. Адже попри весь негативний імідж України на Заході, Європа нас врешті-решт позитивно оцінила завдяки лише одній вдалій і вмілій промоції українського фольку та українського голосу. Відчувши весь драйв гуцульської мелодики і взявши його в основу своєї творчості, екс-львів`янка, переможниця фестивалю „Слов`янський базар“ 1996 року, володарка платинового диску та лауреатка останнього конкурсу „Галицький лицар“ Руслана Лижичко зуміла здобути перемогу на одному з найпопулярніших європейських музичних конкурсів — „Євробачення“.

Попри скептичні прогнози щодо шансів України на „Євробаченні“, де, як зазвичай вважають, роль відіграє не стільки талант співака, скільки політичний імідж його країни, Руслана, вклавши шалені кошти, вперто йшла до перемоги. Своєю наполегливістю та відданістю роботі вона зробила для України те, що не змогли зробити всі українські владоможці. Під час проведення цьогорічного „Євробачення“, а особливо після оголошення результатів, слово Україна було на вустах у величезної кількості європейців, які не лише почали згадувати нашу державу позитивно, а й навіть зацікавилися Україною як нацією. Як розповів продюсер і чоловік Руслани Олександр Ксенофонтов, у Туреччині співачку часто запитували, як перекласти на українську мову найуживаніші слова, відтак у Стамбулі фразу „я тебе кохаю“ можна було почути від багатьох європейців. Не менше цікавили журналістів і гуцульська трембіта та сопілка, які гості фестивалю просили хоча би потримати в руках.

У перемогу Руслани, а отже України, на популярному європейському конкурсі до остаточного підбиття підсумків не вірилось. Хоча і більшість вважала, що Руслана є фавориткою змагань, віддати почесну місію проведення наступного фестивалю нашій країні, а не, наприклад, одній з розвинених держав Європи, навряд чи комусь хотілось. Щобільше, наступне „Євробачення“ буде п`ятдесятим, тобто ювілейним. Однак доля розпорядилася так, що Україна, яка лише вдруге бере участь в цьому конкурсі, 2005 року прийматиме його у себе. Крім того, що для проведення „Євробачення“ нашій державі буде виділена велика сума коштів, під час наступного конкурсу до України, зокрема і до її культурних та історичних надбань, буде прикута увага всієї Європи.

Нагадаймо, що свою перемогу Руслана отримувала в два етапи. Оскільки минулоріч Олександр Пономарьов зі своєю посередньою, як на його вокальні можливості, піснею „Асталавіста, бейбі“ на „Євробаченні“ зайняв лише 14 місце, Україні довелося пробиватися у фіналі через півфінал. Адже представники країн, які минулого року увійшли в першу десятку, одразу потрапили до фіналу.

Уже у півфіналі Руслана зі своїми „Дикими танцями“, які виконувала англійською, зірвала вир оплесків. За телефонним голосуванням, в якому брали участь 36 країн, вона зайняла третє місце. При цьому, за десятку фіналістів голосування не відбувалося, тому сказати про реальний рейтинг української співачки серед інших 24-х фіналістів після півфіналу було важко. Окрім того, результати голосування часто не збігалися з думками експертів, тому робити об`єктивні прогнози ніхто не брався. Так багато хто ставив на ізраїльтянина Давида Д`ора чи білоруський дует Олександри і Костянтина, але у фінал їм потрапити чомусь не вдалося.

Серед фіналістів паралельно з Русланою серед фаворитів називали грецького співака Сакіса Руваса. Він на тлі багатьох інших учасників, як і Руслана, вирізнявся темпераментністю і запальними мотивами пісні. Так грек виконав пісню в популярному латиноамериканському стилі. Оскільки Греція в кільканадцять разів авторитетніша у світі країна, ніж Україна, то більшість таки схилялася до думки, що перемогу віддадуть саме грекові. Щобільше, багато експертів зауважувало, що Сакісу Рувасу організатори конкурсу приділяли особливу увагу, свідченням чого було і те, що під час його виступу відеокамери знімали його у найкращих ракурсах. Натомість українські експерти обурювалися, що знімання півфінального виступу Руслани було далеко не найкращим, як і робота звукорежисерів.

Іншим моментом, в якому Руслана могла недобрати балів, була підтримка сусідів України. Адже оскільки за свого виконавця країни не могли голосувати, сподівання учасників на найбільші бали були саме від сусідів, які у такий спосіб висловлювали свою солідарність. Яскравим прикладом цього була позиція Білорусі, яка віддала максимальну кількість балів (12) Росії, хоча російська учасниця, 17-літня Юлія Савічева, була відверто слабою і своє одинадцяте місце здобула завдяки підтримці пострадянських країн.

Попри певний острах, українські сусіди таки підтримали Руслану, що вказує на її подвійну перемогу. Адже незважаючи на імідж України, такі країни, як Туреччина, Ізраїль, Литва, Латвія, Росія, Естонія, Польща, Ісландія оцінили Руслану 12-ма балами. По 10 балів (11 балів, згідно з правилами, не ставили нікому) українській співачці дали Білорусь, Португалія, Андорра, Чорногорія, Швеція. Лише Швейцарія не дала Руслані жодного бала.

Підтримку Туреччини експерти пов`язують із тим, що мелодика Русланиних пісень дуже схожа на турецькі ритми, що забезпечило їй велику популярність серед турків серед турків. Цікаво, що Росія у півфіналі дала Руслані лише три бали, попри те, що Україна російській виконавиці подарувала всі 12. Вже у фіналі, оголошуючи результати телефонного голосування в Росії, російська ведуча акцентувала увагу на тому, що найбільший рейтинг Руслани серед росіян є великим сюрпризом для України. Натомість представник Польщі без зайвої пихатості, оголошуючи перше місце української співачки, показав Руслані велике яскраве мерехтливе серце.

У підсумку Руслана отримала 280 балів. Грек опинився на третьому місці (252 бали), представник Чорногорії (263 бали) — на другому, а четверте місце посіла турецька рок-команда (195 балів). Власне, протягом оголошення результатів з кожної країни, яке відбувалося приблизно півгодини, ця четвірка постійно мінялася місцями. Лише наприкінці Руслана вже не сходила з перших позицій.

Після остаточного підсумку емоції переповнювали як українську делегацію в Стамбулі, так і українців, які пильно спостерігали в прямому ефірі за перебігом конкурсу. Адже перемога Руслани, хоч і була для декого очікуваною через яскравий виступ виконавиці, для більшості все-таки стала несподіваною.

Свою пісню Wild Dances Руслана виконала на біс під шквал оплесків. Спалахи фотокамер і журналісти, які прагнули взяти інтерв`ю в Руслани, переслідували її протягом усього перебування у Стамбулі. А вже на прес-конференцію співачки-переможниці змогли потрапити лише вибрані представники ЗМІ, а більшість змушена була стояти за дверима прес-зали, оскільки місць там уже не було. На такий успіх Руслана навіть не сподівалася, і її чоловік додав коротко: „Ми в шоці!“

У прямому ефірі на УТ-1 одразу після оголошення результатів Руслана запевнила, що змінюватися не має наміру і далі працюватиме у тому ж ритмі: найближчим часом планує записати англомовний альбом і відвідати з гастролями Монако, Польщу, Таллін. „Україна піднялася, і через це я зараз найщасливіша!“, — сказала Руслана, яку вже встигли поставити поряд із такими українськими світовими знаменитостями, як брати Клички та Андрій Шевченко.

Водночас з обговоренням результатів „Євробачення“ на українському каналі, на ОРТ російські знаменитості в прямому ефірі висловлювали свої думки щодо конкурсу. Критикуючи свою конкурсантку, вони захоплювалися Русланою, яка, за їх словами, окрім національного колориту, випромінювала шалену енергетику і адреналін.

Хоча і побутує думка, що перемога на „Євробаченні“ насправді не дає виконавцю аж таких перспектив і світовий успіх — це, радше, тимчасове явище, Руслана таки націлена на світову арену. Вчора, коли „Поступ“ намагався поспілкуватися з її продюсером Олександром Ксенофонтовим, він, вибачившись, сказав, що до пізнього вечора не може знайти вільної хвилинки, бо проводить ділові переговори з іншими країнами.

Хоча нібито після підсумків конкурсу і успіху Руслани можна було би полегшено зітхнути, переживати тепер доведеться ще більше. Адже не відомо, чи вдасться Україні добре підготуватися, щоб гідно прийняти через рік „Євробачення“ на своїх теренах.

Мар`яна П`ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *