„Ми завжди знали, що живемо на пороховій бочці...“ - „Високий замок“, 13 травня

|

Склад боєприпасів у Брюховичах – найбільший у Західному оперативному командуванні. У ньому зберігається 270 вагонів боєприпасів, серед яких

76 вагонів реактивних снарядів „Град“. Дальність дії цих установок – до 18 км. Однак у Брюховичах всі звикли до сусідства з небезпечним вантажем.

Від долі не втечеш, вважають тут.

На прес-конференції заступник командувача Західного оперативного командування з озброєння генерал-майор Володимир Попович сказав, що багато разів звертався до селищної ради з вимогою заборонити будівництво у кілометровій зоні довкола складу. Але секретар виконавчого комітету Брюховицької селищної ради Валентина Ахтирцева спростувала цю інформацію.

– До 2003 року про небезпеку складів ніхто не казав, – говорить вона. – Житлові будинки, які практично оточують небезпечну військову частину, побудували ще за радянських часів якраз для працівників цієї частини. А поруч – паркан в паркан – до 1991 року працював дитячий табір відпочинку ім. Ю.Гагаріна Прикарпатського військового округу.

Фразу „400-метрова зона“ я почула недавно від екологів. Тому цілком природно, що дозволи на будівництво селищна рада до цього видавала без обмежень. Дозволи на будівництво мають також узгоджуватися з управлінням екології та санстанцією, а саму будівлю завжди приймають пожежники. Зрештою, якщо у Брюховичах станеться те, що у Новобогданівці, наше селище і Львів опиняться в однаковій ситуації: від Брюховичів до центру міста – 7 км.

– Раніше я була на тисячу відсотків переконана, що жодної НП на наших складах бути не може, – розповідає пані Марія, яка пропрацювала у Брюховицькій в/ч двадцять років. – Ви собі уявити не можете, якою залізною була там дисципліна і якими жорсткими – профілактичні заходи. Кожен солдат, незважаючи на пору року, перед тим, як увійти на територію складів, мав зняти одяг, який ретельно перевіряли на предмет вогненебезпечних речовин і особливо цигарок. А у 50-метровій зоні довкола сховища виривали з корінням всю траву, щоб виключити можливість пожежі. Але тепер армія розвалюється, і я відчуваю неспокій…

– Мама, яка півжиття працювала на цьому складі, розповідала мені, що там зберігається, – додає Василь Горбань, який сорок років живе за кілька метрів від небезпечної частини. – Якби усе це вибухнуло, не те що Брюховичів, половини Львова не стало б.

Як розповів генерал Попович, з Брюховицького складу вже вивезено найнебезпечніші установки „Смерч та „Ураган“, дальність дії яких сягає 70 км. Куди вивезено, не сказав, мовляв, військова таємниця. Так само він не дозволив журналістам відвідати територію складів, де, за його словами, зроблено все можливе, щоб уникнути біди.

Загалом на території Західного оперативного командування близько 30 складів, на яких зберігається 22 тис. вагонів боєприпасів, лише 12 тис. вагонів – на території Львівської області. (У Новобогданівці було 4,5 тис. вагонів). Усі вони перевантажені на 20-60%. Для того, щоб привести їх до належного стану, потрібно 980 млн.грн. і 5 років. А ліквідація лише одного Брюховицького складу потребує 66 млн.грн. і 2,5 року.

Дмитро СИНЯК

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *