Хто винен гроші вчителям? - „Поступ“, 13 травня

|

Конфлікт між освітянами та міською владою триває. Сьогодні львівські вчителі пікетуватимуть приміщення мерії, аби підтримати депутатів, які збираються висунути на сесійне обговорення проект ухвали погашення боргу за ст. 57.

Якщо їхні вимоги не задовольнять, то вчителі погрожують відновити акції протесту й з наступного тижня розбити намети вже під Ратушею. До того ж, як сподіваються освітяни Франківського району, до них приєднаються колеги з інших районів. За словами голови незалежної міської профспілки освітян Андрія Соколова, вже нині 21-ша школа готова страйкувати та проводити скорочені уроки.

Паралельно пікетувальники збираються створити ініціативну групу щодо відкликання міського голови Любомира Буняка — процедуру, що практично передує референдуму. В мерії вважають, що насправді акції протесту проводять власне із чиїхось політичних інтересів. Організатори пікету це заперечують.

“Звісно, у ситуації, яка виникла, винна злочинна влада на чолі з Кучмою та його оточенням, — пояснює пан Соколов. — Ми не можемо вплинути на Київську владу, зате в нашій компетенції навести порядки на місцевому рівні, адже за час свого головування Буняк міг би вже давно зняти напругу, виплативши кошти поетапно“.

Натомість у мерії пояснюють: навіть за бажання місто просто не має права виплачувати гроші за статтею 57. „Коли ВР приймала закон про освіту та передбачала ст. 57, не існувало навіть такого поняття, як міський бюджет, — пояснює заступник міського голови з гуманітарних питань Ірина Романів. — Та коли міжнародний суд постановив виплачувати гроші за 57 ст., він не зазначив конкретного винуватця. Держава не визнає цього боргу. Виходить якась гра: суди присуджують нам виплатити борг, який, по суті, вважається нічиїм. Ми навіть не можемо закласти ці гроші в бюджет, позаяк офіційно не маємо боргів, зрештою, виконавча влада просто забороняє це робити“.

Катерина ЗЕЛЬМАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *