Роман Джуман: “Припускаю, що винуватцем поразки у Львівському цирку є мій промоутер” - „Львівська газета“, 13 травня

|

Професіональні бої з боксу, які нещодавно проводили у Львівському цирку, шанувальникам цього виду спорту навівають досить неприємні спогади. Нагадаємо, що в центральному двобої того вечора на ринг вийшли львів’янин Роман Джуман й угорець Йожеф Матольчи, які боролися за пас Інтерконтинентального чемпіона WBF.

У підсумку цього напрочуд цікавого та видовищного поєдинку судді віддали перемогу угорському боксерові. Вже після бою з’ясувалося, що український рефері покинув цирк і попрямував на вокзал. Натомість судити поєдинок довірив колезі з Росії, який зізнався, що не зміг визначити, хто з боксерів – українець, а хто – представник Угорщини. Після титульного бою Роман Джуман кілька днів провів у Німеччині, де відновлювався після виснажливого змагання. Повернувшись до рідного міста, зустрівся з кореспондентом “Газети” й розповів подробиці скандального поєдинку.

– Що ж сталося того вечора у Львівському цирку?

– Український рефері Ліфанов, який мав судити титульний бій, підписав усі необхідні документи і ще перед початком поєдинку попрямував додому. На його місце сів росіянин Савєльєв. Судді титульних боїв зобов’язані мати відповідну ліцензію. У Савєльєва вона відсутня.

– Чому впродовж 12 раундів ніхто не звернув уваги на цю підміну?

– Мені важко сказати, чому так сталося. Наскільки знаю, супервайзер цього поєдинку полька Майя Левицька, всупереч правилам, напередодні не проводила інструктажу та не перевіряла, хто сидить за суддівськими столиками під час бою. З рингу я бачив, що всі рефері ретельно пильно стежать за перебігом поєдинку. Але нікого не знав в обличчя.

– Як гадаєш, хто зацікавлений у такому розвитку подій?

– Припускаю, що винуватцем поразки у Львівському цирку є мій промоутер Кшиштоф Збарський. Дуже дивно, що польський суддя віддав перемогу мені. Адже Збарському простіше домовитися саме з ним. Тому завдяки цьому факту мій промоутер вийшов “сухим із води”. Однак саме він (промоутер) наполіг продовжити бій, коли рефері в рингу хотів зняти Матольчи, а лікар рекомендував угорцеві припинити бій через розсічення брови. Мені здається, що ці обставини вказують на зацікавленість мого промоутера в перемозі Йожефа Матольчи.

– Але ж Йожеф Матольчи є твоїм одноклубником. Яке значення для Кшиштофа Збарського має те, хто з його підопічних переможе в цьому поєдинку?

– Про це може сказати лише сам Кшиштоф Збарський. Я ж лише роблю припущення. Ще один наш одноклубник, чемпіон світу за версією WBF Міхаель Котай має контракт з угорським телебаченням, яке займається його фінансуванням. Можливо, ставши Інтерконтинентальним чемпіоном, Йожеф Матольчи в наступному поєдинку боксуватиме з Котаєм і “віддасть” йому перемогу. За моєю інформацією, Матольчи справді зустрінеться з Котаєм. Але я хотів би ще раз наголосити, що це – лише мої припущення. Кшиштоф Збарський запевняв, що не причетний до поразки, бо для нього вигіднішою була все-таки моя перемога. Стежачи за його поведінкою під час бою, у мене, проте, склалося протилежне враження.

– Після титульного бою Українська асоціація професіонального боксу надіслала до штаб-квартири WBF протест із приводу цього поєдинку. Як гадаєш, чи вдасться домогтися скасування результату?

– Не знаю всіх нюансів процедури, але мені здається, що це практично не реально. Адже саме українська сторона допустила недбалість, унаслідок якої вітчизняний суддя покинув своє місце. Тому керівництво WBF може сказати, щоб Українська асоціація професіонального боксу розібралася зі своїми суддями, й не скасує результату двобою.

– Наступного дня після поєдинку ти сказав, що міркуєш над тим, аби розірвати контракт зі Кшиштофом Збарським. Іще не прийняв остаточного рішення?

– Так, справді, наступного дня відбулася розмова зі Кшиштофом із цього приводу. Він сказав, що коли хочу розірвати з ним контракт, то він не заперечуватиме. Тим паче, що, продовжуючи його на два роки, я залишив за собою право розірвати угоду будь-якої миті. Збарський також зазначив, що не хоче попрощатися зі мною. Наразі я не прийняв остаточного рішення. Веду переговори із Львівською асоціацією професіонального боксу та маю намір порозмовляти зі Збарським, аби запропонувати йому змінити умови контракту.

– Що саме не задовольняє в контракті?

– Передусім не влаштовує кількість проведених поєдинків. Упродовж останнього часу тричі готувався до поєдинку, але жодного разу не вийшов на ринг. Тому хочу примусити Кшиштофа Збарського частіше влаштовувати мені бої. Також домогатимусь стабільної заробітної платні, яку б отримував, незважаючи на кількість поєдинків. Мені здається, що він не погодиться на такі умови. Адже за кордоном у професіональному боксі основні фінансові вливання надходять від телебачення, яке не хоче вкладати грошей в українських боксерів.

– Як поразка у Львівському цирку вплине на твою кар’єру?

– Усе залежить від промоутера. Львівській асоціації професіонального боксу поки що нелегко проводити бої на високому рівні. Однак вони здатні влаштувати матч за титул Інтерконтинентального чемпіона. Хоча мені важко сказати, якими ресурсами володіє ЛАПБ. Сергій Янчишин (віце-президент цієї структури – “Газета”) повідомив мене, що має намір наприкінці вересня або на початку жовтня провести водночас два титульні поєдинки – мій та Андрія Котельника. Тим паче, що телеканал “Інтер” зацікавився львівськими професіоналами.

– Якщо Матольчи боксуватиме з Котаєм, йому необхідно відмовитися від паса Інтерконтинентального чемпіона, завойованого у Львівському цирку. Чи є в тебе шанси вдруге посперечатися за цей пас?

– Кшиштоф Збарський наступного ж дня запевнив мене, що за бажання зможу боксувати за цей титул. Усе залежатиме від того, чи продовжуватиму співпрацю з цим промоутером. Адже саме він визначатиме, хто саме з його підопічних виборюватиме цей титул.

– Чим займатимешся в майбутньому?

– Найближчим часом хочу провести рейтинговий бій. Якщо все буде гаразд, то на ринг вийду вже в червні.

Розмовляв Гліб Ваколюк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *