Праця кипить? - „Молода Галичина“, 13 травня

|

Щоб з’ясувати, яку реальну допомогу безробітним може надати держава, ми запросили до розмови заступника директора Львівського обласного центру зайнятості Василя БУРТНИКА:

– Нині служба зайнятості України нічим не відрізняється від служб зайнятості європейських держав. Ми допомагаємо в пошуках праці, скеровуємо на громадські роботи, якщо людина довший час перебуває на обліку і не може знайти працю. Надаємо послуги з професійної орієнтації та професійного навчання. Професійним навчанням служба зайнятості займається вже 12 років, за цей час 60 тис. осіб пройшли профнавчання, перенавчання та підвищення кваліфікації. Останнім часом ми вчимо щороку більш як 8 тис. осіб. Маємо досвід співпраці з навчальними закладами області, які допомагають здобути нашим безробітним понад 60 професій. Працевлаштування після перенавчання досягло у нас 78%, за загального рівня працевлаштування – 25%. До слова, українська служба зайнятості – єдина в Європі, яка безоплатно надає другу вищу освіту. Переважно це нові професії: менеджер, маркетолог, а також актуальні – облік та аудит.

– Який збіг! Знаєте, маю мрію – отримати вищу економічну освіту. Стримує те, що друга вища освіта платна. А тепер, якщо вірити вашим словам, я можу звільнитися з роботи, стати на облік у центр зайнятості і він платитиме за моє навчання?

– Так.

– Може, є якісь обмеження?

– Як правило, обмежень немає. Якщо людина бажає, успішно пройде тестування на професійну придатність, а у нас є можливість – то жодних проблем.

– А чим обмежується „можливість“?

– Наприклад, на маркетолога ми вчимо у Львівській ветеринарній академії. Наступну групу набиратимуть у липні-серпні. Тому в травні ми ще не зможемо скерувати на навчання. Треба буде зачекати. А фінансові можливості Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття дозволяють платити за науку у вищих навчальних закладах.

– Дуже хочеться вірити, але чомусь сказане вами мало в’яжеться з реальністю. У той час, як люди сушать голови, де взяти гроші „на другу вищу“, щось не видно черг до вашого центру за модними дипломами?

– Може, не всі знають, до того ж служба зайнятості не переслідує мету підміняти освітянську систему.

„Народження“ підприємців

– А що це за одноразова допомога від центру для започаткування підприємницької діяльності?

– Клієнт, який звернувся до служби зайнятості й має хист до підприємництва, підготувавши бізнес-план, пройшовши навчання, може взяти допомогу, яка йому належиться, одноразово. Не щомісяця отримувати гроші, а одразу – для започаткування власної справи. Таких прикладів у нас багато. Торік ми видали 1181 разову допомогу, а цього року – 374 особам.

– Яка середня сума такої допомоги?

– Усе залежить від розміру зарплати особи, яка звертається до служби, але середня майже 1900 грн. Для прикладу, у Сокалі відкрито студію професійної фотографії, у Кам’янці – сучасний магазин. На разову виплату заснували городоцьку газету. А в Старому Самборі колишній безробітний виробляє тротуарну плитку.

– Приклади гарні, але, як я розумію, лише матеріальною допомогою від центру зайнятості тут не обійшлося.

– Звичайно, того недостатньо. Але це шанс стати самому собі працедавцем. Людина проходить тестування й зорієнтовується, чи може вона взагалі займатися бізнесом, відвідує спеціальні тренінги, семінари. Їй допомагають написати бізнес-план. Трохи наших коштів, своїх – і в неї з’являється шанс.

– Що таке дотація і хто має право її отримати?

– Дотація надається працедавцям на створення робочого місця. Служба зайнятості з фонду впродовж року компенсує працедавцю заробітну платню того клієнта, якого скеровує на роботу. Єдина умова, що працедавець не скорочуватиме цю особу щонайменше 2 роки і на другий рік платитиме зарплату сам.

„Київські вакансії цікавлять?“

– Від чого залежать розмір допомоги по безробіттю?

– Насамперед від середньої зарплати, яку одержував клієнт до того, як звернувся до служби зайнятості. Головне, безробітним до служби зайнятості варто звертатися вчасно. Військовослужбовці, звільнені без права на пенсію, повинні стати на облік упродовж місяця після реєстрації у військкоматі. Особам, які звільнилися за власним бажанням, допомога скорочується на 90 днів. А люди, звільнені за статтею 40 п. 1 Кодексу законів про працю і які досягли передпенсійного віку (за 1,5 року до пенсії), повинні звернутись до служби зайнятості впродовж 7 днів із дня звільнення. У такому разі вони зможуть достроково оформити пенсію. Але отримати у службі зайнятості безплатну консультацією можна навіть працюючи.

– Як швидко людина, що звернулася до центру зайнятості, може знайти роботу?

– Середній термін перебування у нас на обліку – 9 місяців. Є люди, що наступного дня мають роботу, є такі, що через кілька місяців. Окрім того, є клієнти, які до нас звертаються не за працевлаштуванням, а за довідками.

– Що таке громадські роботи?

– Це тимчасова робота – до двох місяців. Для прикладу – догляд за хворими, прибирання, благоустрій території, роботи на будівництві та ремонті об’єктів соціально-культурної сфери. За виконання таких робіт виплачують зарплату, а не допомогу з безробіття.

– Громадські роботи записують у трудову книжку?

– Час, коли людина бере участь в громадських роботах, отримує матеріальну допомогу, допомогу з безробіття й одноразову матеріальну допомогу, записують у трудову книжку і він входить у трудовий стаж.

– Скажіть, а гарні єврокорпуси обласного центру зайнятості також будували безробітні на громадських роботах?

– На будівництво не витрачалися кошти держбюджету, а фінансування йшло з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

– З того фонду, куди йдуть відрахування з наших зарплат?

– Так, але я вважаю: щоб надавати послуги на європейському рівні, треба, аби все було на європейському рівні. Й умови праці, й устаткування. Служба зайнятості перейшла на роботу в єдиній технології обслуговування незайнятого населення. Це означає, що, де б ви не були – у Львові, Києві чи Турці, вам нададуть однаково якісні послуги. Плануємо перейти на єдину інформаційно-аналітичну систему. Це означає, що завдяки створенню єдиного інформаційного поля та вільного доступу відвідувачів до інформації можна буде дізнатися про вакансії у Києві, Тернополі, Одесі.

– Тобто безробітний, перебуваючи у Львові, зможе підібрати роботу в Києві чи іншому місті. Коли така послуга надаватиметься?

– Із липня ми розпочнемо синхронізацію баз даних, підготовча робота триває. Кожен центр зайнятості оснащений комп’ютерами, там проведені комп’ютерні мережі, виділена лінія зв’язку для проходження інформації.

Максимальна зарплата – 500 грн.

– Які основні причини, через які безробітний відмовляється від пропонованої роботи?

– Одних не влаштовує заробітна плата, інших – транспортна доступність, існування заборгованості з виплатою зарплати на підприємстві, умови праці.

– З якою середньою заробітною платою пропонують роботу в центрі зайнятості?

– У Львові максимальна – до 500 грн. Середню ми не виводимо, але мінімальних усе-таки більше. Але якщо наші вакансії безробітних не влаштовують, бо у них, скажімо, дві вищі освіти і вони шукають престижну роботу, радимо звернутися у приватну кадрову агенцію або до Ресурсно-інформаційного центру, бо до нас не всі вакансії потрапляють.

– Чула, що кожне підприємство, на якому з’являється вакансія, зобов’язане повідомити про неї службу зайнятості.

– Повідомити повинно, але не завжди дотримуються визначеної форми звітності.

– „Доброзичливці“ розповідають, що престижних вакансій у державних центрах зайнятості немає, бо їхні працівники продають інформацію приватним агентствам.

– Про такі випадки я не чув. Колись, коли ми не працювали за технологією в єдиній інформаційно-аналітичній системі, можливо, і вдавалося такі факти приховати, а тепер це нереально.

– Від наших безробітних читачів дізналася, що, попри декларативну безплатність консультацій у центрі зайнятості, докладну інформацію можна отримати за певних умов. Часом продуктивність розмови залежить від настрою або від факторів, що його поліпшують. Скаржаться, що деколи ставлення до безробітного нагадує ставлення до прохача і дають зрозуміти, що безробітний зацікавлений у роботі більше, ніж співробітники центру в тому, аби його працевлаштувати.

– Звісно, бувають різні випадки. Якщо факти непрофесійного обслуговування підтверджуються, винних працівників караємо. Та добросовісних і чуйних людей у нас працює більше.

– Чи допомагає державний центр зайнятості в працевлаштуванні за кордоном?

– Раніше ми мали міжнародну угоду з Чеською Республікою і надсилали клопотання на отримання дозволу на працевлаштування. Тепер такої практики нема. Але у Львові є приблизно 5 фірм, які займаються легальним працевлаштуванням і мають відповідні ліцензії.

Довідка „МГ“

Станом на 28 квітня на обліку в обласному центрі зайнятості перебувало 63 тис. безробітних. У базі даних центру було 4,5 тис. вакансій. Тобто в області на одне робоче місце претендує 14 осіб (2000-го було 50 конкурентів). Найменш благополучні райони – Самбірський район (7327 безробітних), Золочівський (5372), Старосамбірський (5229). Найбільшою проблемою й надалі залишається сільське безробіття. За останніми даними, 42,7 тис. безробітних – це мешканці сіл. І їх відсоток щоразу збільшується. Торік 8268 випускників вузів, технікумів, ПТУ та шкіл не змогли влаштуватись на роботу після закінчення навчального закладу і звернулись за допомогою до служби зайнятості.

Розмову вела Тетяна МЕШКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *