„Скільки коштує, щоб Руслана не виступала?“ - „Високий замок“, 13 травня

|

У середу, пізно ввечері, десятки телеканалів світу вели пряму трансляцію півфіналу найпрестижнішого в Євразії телевізійного пісенного конкурсу „Євробачення“. Отож читач, який тримає цю газету в руках, уже знає, чи вийшла Руслана у фінал. Я, пишучи ці рядки, – ще ні. Наразі розповім про те, що передувало півфіналу.

Насправді конкурс у розпалі вже другий тиждень – відтоді, як з’їхалися до Стамбула учасники, їхні команди та журналісти. Конкурсанти вже не раз бачили репетиції одне одного. А у вівторок ввечері відбулася генеральна репетиція півфіналу – глядачі могли потрапити до залу лише з квитками (від 60 євро і вище) або за запрошеннями. Руслану публіка зустрічала радісними вигуками та аплодисментами. Цікаво виглядав виступ білорусів (Олександра і Костянтин), ізраїльтянина (Давид Д’ор), грека (Сакіс Роувас), кіпріотки (Ліса Андреас)…

Виступам передували позакулісні промоакції: веселі хлопці зі швейцарської групи кидалися перед кінокамерами тістечками, одна співачка скинула одяг, залишившись топлес, дует зі Словенії оголосив, що у четвер, за два дні до фіналу, вони одружаться… А Руслана давала по півтора десятка інтерв’ю на день, стамбульські газети виходили з її фото на півсторінки, журналісти дивувалися, що українська музика подібна на турецьку і допитувалися, чи батько Руслани часом не турок… Прес-конференції Руслани, згідно з розкладом, відбувалися дуже пізно, та представників мас-медіа у залі було напхом набито.

На одній із прес-конференцій вона показала журналістам трембіту – бажаючі спробували видобути бодай якийсь звук і вже засумнівалися, мовляв, муляж. Але хлопці з львівського балету „Життя“, який виступає разом з Русланою, „врятували“ ситуацію, показавши, як це робиться…

Крок у крок за Русланою ходять французькі тележурналісти. Один з них – Філіпп – пояснив мені, що французько-німецький канал АРТЕ знімає телефільм про чотирьох учасників цьогорічного „Євробачення“ – француза, німця, кіпріотку та українку. Чому про перших двох – зрозуміло. Кіпріотка Ліса Андреас зацікавила тележурналістів не в останню чергу через певні політичні підтексти. „А чому Руслана?“, – запитала я. „Фаворит“, – лаконічно відповів Філіпп.

Після „Євробачення“ Руслана засяде за роботу над англомовною версією свого альбому. Про нього тут запитують і професіонали, і звичайні слухачі. У маленькому ресторанчику поблизу готелю господар, довідавшись, звідки я, вигукнув: „Юкрейн? Рус-ла-на?“. За все журналістське життя мені доводилося чути у таких випадках лише три варіанти: „Україна – Чорнобиль“, „Україна – Баюл“ та „Україна – Шева“. Тепер виникла ще одна асоціація з нашою країною.

У групі підтримки нашої співачки – її батько Степан Іванович (бабця Руслани – Ганна Олексіївна – хвилюється за онуку біля екрана телевізора вдома – у селі Конюшки поблизу Рогатина на Івано-Франківщині). Поруч з Русланою – мама Ніна Аркадіївна зі сестрою Іриною, тіткою Руслани. Побачила я співака Андрія Князя, який став подібним на підлітка: схуд на сім кілограмів, готує прихильникам своєї творчості якийсь сюрприз і не приховує, що приїхав і Руслану підтримати, і зорієнтуватися на майбутнє – що тут на „Євробаченні“ і як відбувається. Співачка Галліна, яка теж прилетіла до Стамбула, запевнила мене, що особистих планів щодо конкурсу в неї немає, – приїхала до Туреччини лише за покликом співацької солідарності.

Руслана вже познайомилася з багатьма конкурсантами. Три дні до неї надсилав своїх менеджерів грецький співак Сакіс Роувас – хотів особисто познайомитися. Та все ніяк не збігалися їхні „віконечка“ у розкладі. Коли ж нарешті познайомилися, Сакіс жартома запитав: „Скільки треба заплатити, щоб Руслана не виступала?“. Ситуація навколо грецького співака складається майже скандальна. Його яскравий виступ (у півфіналі він виходив на сцену перед Русланою) супроводжувався під час генеральної репетиції підвищеною увагою з боку ведучих, у кількох делегаціях бурхливо обговорювали те, що камера „брала“ його у найвигідніших ракурсах і планах… Перцю до конкурсного борщу додав і тоталізатор: найбільше ставлять саме на грека. Але на другій позиції – Руслана. За кілька днів її ставки піднялися з аутсайдерів до другої позиції.

Галина ВДОВИЧЕНКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *