Облраду підганяють - „Львівська газета“, 11 травня

|

Досі залишається невідомим, коли відновить і чи відновить узагалі свою роботу сесія Львівської обласної ради, яку заблокували 30 березня цього року. Після більш ніж місячного мовчання з такою ініціативою виступив старійшина четвертого демократичного скликання, член фракції “Ділова Львівщина” Борис Кривко. Саме він, заручившись підтримкою 21 депутата, звернувся до голови облради Михайла Сендака, а також до всіх депутатів і керівників депутатських груп і фракцій із проханням “відкинути всі політичні амбіції” та не зволікати в проведенні чергового пленарного засідання, яке рекомендує провести якнайшвидше, а саме 18 травня.

Дивно, однак керівник фракції “Ділова Львівщина” Михайло Брегін не знає про жодне звернення та ініціативу своїх колег провести сесію облради. “Присутність членів нашої фракції залежатиме від того, які розглядатимуть питання, – наголосив він. – Але спершу потрібно зібратися і спільно це обговорити”.

Як стало відомо “Газеті”, збори депутатів відбулися в п’ятницю, 7 травня, об 11.00. Народні обранці висловили стурбованість із приводу того, що вкрай важливі питання соціального, економічного, культурного розвитку області, а також питання промислового, аграрного сектора не розглядають і не ухвалюють рішення, які могли б ліквідувати соціальну напруженість і вирішити накопичені проблеми в області. “Нині, через зволікання проведення пленарних засідань, не розглянуто питання, які суттєво впливають на економічний стан розвитку області та держави, – йдеться у зверненні. – Основною причиною цього є те, що ряд депутатів не відвідують пленарних засідань, ставлячи свої вузькі амбіційні питання вище державних…”

Як повідомив у коментарі “Газеті” депутат Борис Кривко, цього дня зібралися лише ті депутати, які не заполітизовані та хочуть працювати, а не займатися політикою… Хто саме був присутній, пан Кривко відмовився називати. “Я не буду називати ні імен депутатів, ні фракцій, до яких вони належать, оскільки не хочу даремно нагнітати й так напружену обстановку, – наголосив він. – Якщо сесія, яку ми ініціюємо, все таки відбудеться, я назву їхні прізвища й оприлюдню те, про що йшлося на зібранні…”

За словами пана Кривка, наразі важливо налагодити конструктивну роботу Львівської обласної ради та приступити до вирішення господарських питань, які внесли до порядоку денного наступного пленарного засідання.

До звернення Бориса Кривка, як і передбачали, в облраді поставилися двояко. Зокрема, голова фракції “Наша Україна” Олег Канівець схвалив таку ініціативу депутатів і в коментарі “Газеті” наголосив, що разом із побратимами-нашоукраїнцями всіляко сприятиме тому, щоб сесія відбулася. Для цього навіть збиратиме підписи депутатів… “Якщо назбираємо 42 підписи, можна буде подавати заявку на проведення чергового пленарного засідання, – наголосив він. – Хоча, на мою думку, засідання не відбудеться 18 травня, але все ж є надія, що найближчим часом його проведуть”.

Іншої думки дотримується голова фракції “Соціальна справедливість” Ігор Дума, який узагалі назвав ініціативних депутатів псевдодепутатами, а коли дізнався, що ініціатором таких зборів був старійшина Борис Кривко, наголосив: “Хай іде на пенсію і там проводить свої пленарні засідання…”

За його словами, нині про проведення сесії облради не може йтися. “Допоки головою облради залишатиметься Михайло Сендак, ніяких засідань не буде, – зауважив він. – Більшість депутатів проти його головування, і якщо він це розуміє, то повинен піти…”

У свою чергу, Олег Канівець вважає, що “більшість депутатів, яка проти Сендака” – це лише його бажане, яке він видає за дійсне. “СС” мають право ініціювати відставку Михайла Сендака, – вважає він. – Але вони повинні прийти та робити це в рамках закону…”

Окрім того, як вважає заступник голови облради Андрій Парубій, тиск Ігоря Думи на депутатів продовжуватиметься. На його думку, цей бойкот сесії облради вже переріс із політичної площини в господарську. “Борис Кривко вчинив правильно, коли звернувся до кожного депутата особистим звернення із копією Присяги, яку вони урочисто приймали 30 квітня 2002 року, – розповів пан Парубій. – Керівництво облради схвалило такий учинок депутата Кривка, оскільки, можливо, саме це пробудить у багатьох депутатів таку рису як законослухняність, і вони прийдуть на сесію вирішувати господарські питання…”

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *