НеоЛАЗи вирушать у Сибір - „Поступ“, 6 травня

|

Львівський автомобільний завод уклав контракт з компанією „Пермтрансгаз“ (Росія), дочірньою компанією російського „Газпрому“ на продаж 60 півтораповерхових автобусів „НеоЛАЗ“. Перша партія автобусів, за інформацією прес-служби ЛАЗу, залишить Україну вже в травні. За словами керівника прес-служби ЛАЗу Олени Муляк, це перший контракт на постачання „НеоЛАЗів“. Цей автобус зацікавив потенційних покупців ще від його першої презентації у серпні минулого року. Варто також зауважити, що автобус „НеоЛАЗ“ отримав диплом „Кращий міжміський (туристичний) автобус“ на Московському міжнародному автосалоні MIMS-2003. Однак до цього часу ЛАЗ не займався його серійним виробництвом. 2004 року ЛАЗ має намір випускати щомісяця 20 автобусів „НеоЛАЗ“. Суми контракту з „Пермтрансгазом“ представники ЛАЗу не розголошують.

Вартість автобуса „НеоЛАЗ“ становить 150 тис. доларів, хоча згодом компанія планує зменшити ціну за рахунок використання дешевших комплектувальних до 100 тис. доларів. Автобус має 51 місце для сидіння, його довжина — 12 м, ширина — 2,55 м, висота — 3,66 м.

В автобусах „НеоЛАЗ“ використовуватимуть двигуни з електронним управлінням Меrсеdеs Benz OM 457 LA або двигуни MAN, Deutz і Raba, а також коробки передач Меrсеdеs Benz GO 190-6, кермовий механізм із гідропосиленням ZF Servocom 8098 і кермову колонку з регулюванням висоти та кута положення кермового колеса. Автобус обладнано обігрівачем і кондиціонером Webasto, аудіовідеосистемою Blaupunkt, холодильником, туалетною кабінкою, кавоваркою та поличками для невеликого багажу. „НеоЛАЗ“, за інформацією прес-служби ЛАЗу, стане базовою моделлю для серії півтораповерхових автобусів ЛАЗ.

Нині АТ „ЛАЗ“ є одним з найбільших українських виробників пасажирських автобусів. 70,3% акцій заводу належать українсько-російському СП „Сіл-Авто“. У першому кварталі цього року підприємство виробило 150 автобусів порівняно з 90 автобусами, випущеними за аналогічний період минулого року. Обсяг виробництва в грошовому еквіваленті за перші три місяці 2004 року становив 39,62 млн грн, тоді як у аналогічному періоді минулого року — 18 600 млн грн. 2003 рік ЛАЗ закінчив з прибутком 2 млн грн.

Раніше голова правління ЛАЗу Юрій Сорокін повідомляв про те, що підприємство планує майже вдвічі збільшити обсяги виробництва цього року — до 850 автобусів різних класів порівняно з 436 автобусами, випущеними минулоріч. Нині підприємство працює лише на замовлення, тож весь запланований обсяг продукції вже забезпечено відповідними попередніми угодами.

Пелагія ГОЛУБЕЦЬ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *