Скарбосховище, відкрийся! - „Молода Галичина“, 6 травня

|

„Місто-музей і місто музеїв“, – пишуть про Львів у туристичних путівниках. Справді, у нас понад 30 музеїв. До того ж центральну частину міста, особливо площу Ринок, справедливо називають музеєм просто неба.

На нараді управління культури Львівської облдержадміністрації та директорів музеїв прийнято рішення про безоплатне відвідування музеїв дітьми, які відпочиватимуть у літніх оздоровчих таборах області. А як бути тій дітворі, якій батьки не можуть забезпечити повноцінний відпочинок в оздоровчому таборі чи повезти на море?

Ми розпитали екскурсоводів, які музеї найцікавіші для дітей. На першому місці – музей зброї „Арсенал“ (вул. Підвальна, 5). Оглянути найбагатшу в Україні колекцію зброї, яка нараховує майже 5 тис. експонатів, вони можуть, придбавши квиток за 1,50 грн. Екскурсію слід замовляти заздалегідь. Другий за популярністю – Аптека-музей (вул. Друкарська, 2).

Екскурсія по торговому залу аптеки входить до екскурсійного маршруту площі Ринок, а дозвіл самостійно (!) оглянути підвали, де можна побачити давнє аптечне приладдя, інструменти, коштує 50 коп. Залюбки відвідує дітвора Музей народної архітектури та побуту, квиток туди коштує 75 коп. Екскурсії проводять для організованих груп. Обов’язковим екскурсійним об’єктом є Личаківський цвинтар. Цьогоріч школярі Херсона, після відвідин нашого заповідника, організували у своєму місті акцію відновлення старого цвинтаря. Але лише вхід (не екскурсія!) для тургрупи на кладовище коштує 50 коп. із дитини. За свідченням одного з екскурсоводів, яка працювала з іноземними туристами, один професор був шокований, коли за дозвіл перейтися алеями заповідника з відеокамерою йому сказали заплатити в касу 8 грн., фотозйомка коштує 3 грн.

Уже зовсім мало часу залишилося до літніх канікул. І після останнього дзвоника не один портфель підлетить у повітря з радісним: „Ура! Канікули!“. А от чим зайнятися три літніх місяці? Добре, якщо є родичі у селі, бо не кожен із батьків може забезпечити належний відпочинок своєї дитини в сучасному таборі, профілактичному санаторії чи на морському узбережжі. Можливо, як і торік, завдяки розпорядженню міністра транспорту Георгія Кирпи, дітей возитимуть безплатно. Однак цього мало.

„МГ“ звернулася до чиновників та керівників музеїв з одним запитанням: „Чи можуть діти хоча б на час канікул відвідувати музеї безплатно?“

Тарас Рудько, заступник директора Львівського історичного музею: „Повірте, ми тільки за те, щоб якомога більше дітей відвідували наш музей. Ми не ставимо собі за мету заробити на них. Але таке рішення повинно прийняти управління культури. У нас є чимало листів-звернень від батьків, директорів шкіл, інтернатів щодо дозволу на безплатне відвідування музею. Було б добре, коли б ваша газета організувала акцію проведення пільгових днів для дітей на період літніх канікул. А працівники музеїв завжди радо підуть назустріч“.

Володимир Мельник, заступник директора Музею етнографії та художнього промислу: „Ми не проти, однак слід визначити певні дні, бо діти є діти, а це все ж таки – музей. Та й це питання не до нас, а до управління культури. Як вони вирішать, так і буде“.

Роман Радович, директор Музею народної архітектури та побуту: „Ну, так ми дійдемо взагалі до того, що дозволимо всім ходити безплатно. Ні, я не в захопленні, адже нам пропаде значна сума. Загалом це має бути погоджено з відповідними органами влади, і я сам рішення приймати не можу“.

Володимир Гаюк, начальник управління культури ЛОДА: „Прийняте рішення передбачає безплатний вхід групи в музей, але за екскурсію слід заплатити, попередньо замовивши її. Це стосується дітей-інвалідів, сиріт, із неблагополучних сімей. Щодо вашої пропозиції запровадження пільгових днів – у кожному музеї один день на місяць є пільговим і не лише для дітей, а й для дорослих. Інакше не можна, адже існують норми роботи таких закладів і порушувати їх не можемо“.

***

Отож, діти вештаються вулицями без діла, а наслідок – сумна статистика травматизму, злочинності й таке інше. Хоча відділами роботи з молоддю й передбачені різноманітні програми організації дозвілля дітей на канікулах, однак відчутних результатів немає. І наразі, схоже, очікувати позитивних змін марно.

Оксана НАГІРНА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *