Доленосні рішення міськради - „Поступ“, 30 квітня

|

Учорашнє засідання Львівської міської ради було плідним на всілякі політичні заяви. Львівські депутати висловили своє негативне ставлення до подій у Мукачевому та до ратифікації Верховною Радою України угоди про створення ЄЕП. Фракція „Наша Україна“ заявила, що заради спокою у місті відмовляється від проведення будь-яких заходів 1 травня, і закликає львів`ян не брати участі в жодних демонстраціях. „Нашоукраїнці“ запропонували міській владі перекрити на ці вихідні центр для проведення політичних акцій, аби уникнути провокацій та довести, що наше місто є демократичним.

Після політичних питань депутати перейшли до розгляду комунальних проблем міста. Учора вони ухвалили низку важливих документів, що стосуються міської господарки. Зокрема затвердили „Програму реконструкції та модернізації теплоенергетичного господарства“. Вона передбачає, що лише на першому етапі (2004-2007) на модернізацію цієї галузі потрібно майже 144 мільйони гривень, 69 мільйонів з яких виділить міський бюджет, 48 млн грн — теплоенергетичні підприємства, а 25 мільйонів грн візьмуть з інших джерел. У депутатів, щоправда, виникли сумніви з приводу того, де ж можна буде знайти такі джерела, тим паче, що начальник управління інженерного господарства Іван Онисковець виступає проти того, аби брати кредити у міжнародних фінансових організаціях. Окрім того, депутати висловлювали сумніви, що підприємства зможуть виділяти на свій розвиток необхідну суму коштів, адже керівники місцевих теплоенерго постійно скаржаться, що тариф на їх послуги є збитковим. Райці таки ухвалили програму, хоча і забракували пункт про необхідність злиття двох найбільших теплоенергетичних підприємств Львова: „Львівтеплоенерго“ та „Залізничтеплоенерго“. Хоча, на думку Онисковця, таке злиття дозволило б зменшити витрати принаймні на 2 мільйони гривень на рік.

Окрім того, депутати нарешті ухвалили довгоочікуване Положення про порядок передання державного житлового фонду, що перебував у повному господарському віданні чи оперативному управлінні підприємств, установ та організацій, у комунальну власність. Згідно з постановою Кабміну, тепер у комунальну власність можна передавати і гуртожитки. За словами заступника міського голови з питань житлово-комунального господарства Ігоря Базарника, зараз у місті налічують 960 відомчих будинків, серед них 273 гуртожитки, 155 з яких сімейного зразка. Місто погоджується взяти їх у комунальну власність, однак не хоче брати на себе тягаря у вигляді боргів за комунальні послуги, адже типовою є ситуація, коли мешканці повністю розраховуються за надані послуги з підприємством, на балансі якого є гуртожиток, а підприємство не передає їх комунальникам. Тож міська рада твердо наполягає на своєму: борги за попередні роки мають повернути попередні „власники“ гуртожитку.

Мешканці таких гуртожитків вийшли на пікет перед мерією, аби заохотити депутатів піднімати руки, голосуючи за це рішення, адже у положенні зазначено, що після зміни статусу гуртожитку на житловий будинок його мешканці матимуть право приватизувати своє житло.

Незадоволення міського голови викликало небажання депутатів проголосувати за виділення коштів на придбання 10 автобусів великого класу для здійснення пільгових перевезень. Гроші мали виділити з невикористаного залишку бюджетних коштів з 2003 року. Любомир Буняк навіть поставив питання на поіменне голосування і пообіцяв, що у пресі будуть надруковані прізвища тих депутатів, які не хочуть, аби місто мало більше автобусів. Юрій Кужелюк пояснив позицію фракції „Наша Україна“ (а саме її члени „зарубали“ це рішення) тим, що виконком так і не надав депутатам проекту розподілу залишків бюджетних коштів з 2003 року, тож їх і надалі розподіляють у „ручному“ режимі.

Також депутати затвердили план пріоритетного фінансування природоохоронних заходів 2004 року. Найбільшу суму виділили на комплексний захист території парку „Знесіння“, а також на підготовку до друку еколого-енциклопедичного довідника „Львів-ХХІ століття: природа, люди, господарство, культура, екологія“. Тому навіть якщо у Львові зміліють озера, а території парків забудують АЗС, майбутні покоління львів`ян завжди зможуть зазирнути до довідника і довідатися, як зелено і хороше було колись у Львові.

Галина СКИБНЬОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *