Битий небитого... - „Поступ“, 30 квітня

|

Сьогодні суд Франківського району врешті-решт повинен розсудити голову Франківського районного управління освіти Катерину Гороховську та голову страйкового комітету вчителів Марію Перепуст.

Пані Перепуст і ще шість освітян вже шостий день голодують та живуть у наметах під стінами Франківської райдержадміністрації. Деякі ж школи району проводять уроки по 22 хвилини. У такий спосіб освітяни відвойовують право на власні гроші, які їм передбачено статтею 57 „Закону про освіту“.

Чи є акція протесту освітян правомірною, чи ні, суд мав вирішити ще вчора (йдеться про форму протесту — проведення у школах скорочених уроків). Однак після понад двогодинного засідання суддя вирішила продовжити розгляд справи сьогодні.

Нагадаймо, що Катерина Гороховська подала в суд на Марію Перепуст, позаяк вважає, що проведення скорочених уроків у школах є незаконним і ця акція порушує права дітей.

Пані Гороховська сподівається, що суд визнає акцію вчителів страйком і його буде заборонено, відповідно до статті 16 Закону України „Про освіту“.

Натомість страйковий комітет заперечує, що акція „22 хвилини уроку“ є страйком, оскільки законодавчо страйку в такій формі не передбачено. Освітяни запевняють, що ця акція протесту — лише відповідь на порушення умов трудового договору з боку райвідділу освіти.

Численні закиди Катерини Гороховської, що проведення скорочених уроків ставить під ризик життя та здоров`я дітей, Марія Перепуст спростувала тим, що напередодні протесту батьків школярів було поінформовано про зміни в навчальному процесі. „У кожному щоденнику учня вчителі вклеїли нові розклади дзвінків“, — сказала пані Перепуст. Вона також додала, що більшість батьків уже підтримала письмово вчителів, а частота відвідин учнями школи за період акції навпаки збільшилася. Водночас представники Національної служби посередництва і примирення, які є нейтральною стороною в конфлікті, наприкінці судового засідання зробили висновок, що проведення скорочених уроків таки не є страйком. Однак остаточне рішення у цій справі має сьогодні винести суд.

Водночас учителі продовжують протестувати. Минулу добу голодувальники провели в наметах. За словами Марії Перепуст, вчителі почуваються задовільно. Натомість учора одна з активісток мусила залишити судове засідання, оскільки їй стало погано. „Якщо ми будемо не у змозі голодувати, то прийде нова зміна вчителів. Ми протримаємося до кінця, поки не отримаємо своїх грошей“, — каже пані Перепуст.

Ярина МАТВІЇВ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *