У безвиході - „Поступ“, 29 квітня

|

Жителі міста знову перекривають дороги. Цього разу це зробили мешканці багатоповерхового гуртожитку, що на вул. Зеленій, 144, перекривши рух транспорту біля перехрестя вулиць Зеленої та Дністровської. У такий спосіб люди протестували проти відімкнення електроенергії. Світла в будинку, де мешкають 54 сім`ї, не було понад 20 днів.

Як розповіла мешканка гуртожитку Ірина Дика, електропостачання тут відімкнули ще 2 квітня, мотивуючи тим, що будинок відомчий. І справді, гуртожиток належить ВАТ „Львівське заводоуправління будівельних матеріалів“, яке не розрахувалося за спожиту електроенергію з „Львівобленерго“. Сума заборгованості, яку пред`явили людям перед відімкненням, — майже 275 тисяч грн. Водночас, за словами мешканців, вони мають всі документи, які підтверджують вчасну проплату за електроенергію в ЖЕК заводоуправління.

“Наш будинок відімкнули від світла саме за борги ЖЕКу, хоча ми всі справно платили за світло“, — каже Ірина Дика.

Отож люди стали заручниками ще одного паперового непорозуміння. Директор ВАТ „Львівське заводоуправління будівельних матеріалів“ Володимир Фаріон, який, власне, й мав би займатися цією проблемою, на акцію протесту не завітав. Не змогли знайти його й працівники ДАІ, в яких цими днями (перекривати вулицю мешканці пробували ще напередодні ввечері) побільшало роботи на вулицях, адже через перекриття дороги водії автотранспорту змушені були об`їжджати місце акції протесту через Новий Львів. Особливі незручності спричинило вчорашнє перекриття й для маршруток: за словами одного з водіїв, об`їзд „розвалив“ увесь графік роботи. Щораз об`їжджаючи перехрестя, і пасажири, і водії втрачали понад півгодини часу, багато хто вранці запізнився на навчання та роботу. Та найбільших збитків зазнав львівський електротранспорт. За словами директора „Львівелектротранс“ Олега Білокурого, вони втратили близько 12 тисяч грн. „Хто їх буде покривати, я не знаю. Наше підприємство й так тріщить по швах. Моїм працівникам також треба платити зарплату“, — каже він. Тому тролейбусники, вочевидь, будуть змушені подати до суду за завдані збитки.

До слова, відімкнути мали не лише цей гуртожиток, а ще два будинки, що належать до сумнозвісного ЖЕКу — на вул. Соняшниковій, 28 та вул. Стрийській, 108, але там чомусь світло є. „Чому саме ми? — запитують люди. — Якщо це борги ЖЕКу, то нехай відімкнуть усіх“.

Дещо пролити світло на ситуацію вдалося на зустрічі мешканців гуртожитку із заступником міського голови Ігорем Базарником, яка відбулася вчора після обіду в міській раді. З`явився на цю зустріч і Володимир Фаріон, і представники „Львівобленерго“. Як з`ясувалося, мешканці будинку, що „пікетує“, дійсно боргів за спожиту енергію не має. Заборгованість „натягнули“ інші будинки, що належать заводоуправлінню. Зокрема 59 тисяч грн заборгували мешканці будинків на Стрийській. Ще 200 тисяч — це сума, яку боргом не визнав навіть суд, оскільки коли тільки починали санацію заводоуправління, юристи „Обленерго“ проґавили момент, щоб назвати себе кредитором цього підприємства. Отож зараз енергетики можуть вимагати повернути лише 70 тисяч грн. Та проблема в тім, що „Львівобленерго“ має із заводоуправлінням тільки одну юридичну угоду стосовно всіх його об`єктів. Отже, їх не цікавить, який будинок і скільки заборгував. Для них важливо, щоб було виплачено борг. „Ми відключили будинок на Зеленій, 144, бо там були технічні можливості. Будинки на Стрийській відключити складніше. Зрештою, ми пропонували пану Фаріону відключити боржників на свій розсуд, проте ті відмовилися“, — сказав заступник з маркетингу ВАТ „Львівобленерго“ Костянтин Ющак.

Під час переговорів заступник міського голови Ігор Базарник як вихід запропонував енергетикам якийсь час збирати кошти з мешканців цього будинку окремо, наприклад, через послуги міського ЖЕКу. На майбутнє ж порадив пікетувальникам створити Товариство співвласників, щоб у такий спосіб вийти з-під опіки заводоуправління, та всі угоди з енергетиками укладати самим. Енергетики ще з кінцевим рішенням не визначилися, проте їм імпонує такий вихід. Зрештою, після довгих дебатів у мерії всі зійшлися на тому, що світло треба ввімкнути, а за той час всі паперові колізії владнати.

Олена ДУБ, Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *