На місці храму – стоянка для автомобілів - „Львівська газета“, 28 квітня

|

Колись тут був храм Святого Духа, який належав Львівській духовній семінарії. У цьому закладі навчалося не одне покоління майбутніх душпастирів. Свого часу семінарію закінчив знаменитий Маркіян Шашкевич. До храму Святого Духа семінаристи приходили на богослужіння.

У 1939 році бомба, скинута з німецького літака, призвела до значної руйнації цієї святині. Німецькі пілоти цілили, мабуть, у будівлю головної пошти, яка розташована поруч. За бажання церкву ще можна було відбудувати. Але на зміну гітлерівському режимові прийшов сталінський. Так, у 50-ті роки минулого століття від церкви – унікальної пам’ятки архітектури – залишилися лише мури.

Близько двох років тому місце, де колись розташовувалася семінарська церква, освятив Блаженнійший Кардинал Любомир Гузар, який благословив відбудову храму Святого Духа. Але трапився черговий казус: освячена територія перетворилася на… стоянку для автомобілів.

Завідувач музею “Русалка Дністрова” Галина Корнєєва розповіла “Газеті”, що ця проблема постала ще торік влітку. “Ми не мовчали й тоді, – зауважила пані Галина. – Певний час машин не було, а потім знову все повторилося. Тепер тут можна побачити велику стоянку для авт”.

І справді, поруч із хрестом паркують десятки автомобілів. Позаяк неподалік головна пошта, логічно припустити, що більшість машин належать саме зв’язківцям. Адже нині неможливо потрапити на стоянку автомобілів з вулиці Дорошенка. Там тривають ремонтні роботи. “Пошта знає, що тут відбудовуватимуть храм, – зауважив перший заступник голови Товариства охорони пам’яток Григорій Катаран. – Однак зв’язківці розпоряджаються цією територією, як своєю власною. Але це місце освячене! Мені із самого ранку телефонують люди й обурюються: як так можна чинити!”

Репортер “Газети” разом із Галиною Корнєєвою, паном Катараном і настоятелем каплички в музеї “Русалки Дністрової” отцем Любомиром подалися у приміщення львівської дирекції ВАТ “Укртелеком”. Однак керівник цієї структури Дмитро Мельник скерував нас до міської ради. “Це тимчасова стоянка, доки тривають роботи, – повідомив він. – Ми до цього не маємо ніякого відношення. Ремонт вулиці Дорошенка проводить міська рада. Але зрозумійте й нас. Якщо машини, які приїжджають до нас, зупинятимуться біля університету, тоді тонни вантажу доведеться носити аж звідти. А це практично неможливо”.

Григорій Катаран із приводу появи нової стоянки для машин звернувся за роз’ясненнями до Львівської міськради. Однак там ніхто дозволу на її облаштування не давав.

Очевидно, що найкращим виходом у цій ситуації було б установлення знака “Стоянка заборонена” та напису: “Територія освячена”. Адже якщо нічого не робити, то невдоволення львів’ян зростатиме…

Богдан Мазур

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *