Тарас Чорновіл: „Центр“ протистоятиме Гавришу і більшості“ - „Поступ“, 23 квітня

|

Учора віце-спікер парламенту Адам Мартинюк оголосив про створення у Верховній Раді депутатської групи „Центр“, до якої увійшло 16 народних депутатів. 15 із них під час створення „Центру“ були позафракційними, один — Віктор Бойко — перейшов із депутатської групи „Народний вибір“, чим поставив її під загрозу розпуску.

До нової депутатської групи увійшли такі депутати: Олександр Омельченко, Тарас Чорновіл, Сергій Кіроянц, Станіслав Косінов, Віктор Тополов, Василь Бартків, Василь Гаврилюк, Володимир Шкляр, Сергій Бондарчук, Сергій Бичков, Валентин Савицький, Віктор Бойко, Орест Климпуш, Олексій Козаченко, Михайло Добкін і Сергій Касьянов.

Коментуючи створення нової групи, перший віце-спікер Адам Мартинюк заявив, що „Центр“ має намір проводити системні зміни в роботі парламенту і відновлювати суспільну довіру до Верховної Ради. Він також зазначив, що „Центр“ — це найбільш демократична група, оскільки в ній немає керівника.

Детальніше з`ясувати особливості діяльності „Центру“, а також те, чиєї лінії — опозиції чи більшості — він дотримуватиметься у парламенті ми спробували у народного депутата Тараса Чорновола.

— Пане Чорновіл, чи очікуєте Ви, що до Вашої групи найближчим часом можуть увійти інші народні депутати?

— Безумовно, до групи будуть входити нові депутати, і відповідні пропозиції сьогодні вже розглядають. Але більше депутатів у „Центрі“ буде тоді, коли наша група утвердиться. Група в її теперішньому складі — це фундамент, який протистоятиме координаторові парламентської більшості Степану Гавришу та більшості. Саме за рахунок депутатів, незадоволених діями Гавриша та більшості, і поповнюватиметься наша група.

— Чи сповідує Ваш „Центр“ якусь ідеологію, якщо так, то яку саме?

— До групи входить велика кількість людей, які є або депутатами-мажоритарниками, або багато працюють безпосередньо в реґіонах. Отже, група відстоюватиме насамперед ті питання, які ми задекларували, коли йшли до Верховної Ради. Наша ідеологія — це центризм і захист інтересів виборців. Окрім того, у Верховній Раді ми боротимемося за внутрішню свободу депутатського корпусу і свободу в законодавчому процесі.

— До кого тяжітиме ваша група — до представників більшості чи до опозиції, зокрема блоку „Наша Україна“, БЮТ?

— Перше, що ми хочемо зробити, то це ні до кого не тяжіти. Ми прагнутимемо визначати свою позицію залежно від вартості, цінності тих питань, які будуть обговорювати і виносити на голосування, а не залежно від того, хто їх вносить.

У зв`язку з цим ми декларуємо, і це буде оголошено в заяві групи, про те, що ми не допускаємо, аби від імені групи якісь понадфракційні об`єднання робили заяви і визначали позицію групи.

— Це означає, що жодна людина не розроблятиме єдиної позиції для всієї групи і у разі принципових голосувань кожен член групи голосуватиме самостійно?

— Група зберігає досить великий люфт для вільних голосувань, Ви бачите, що, зважаючи на склад нашої групи, інакше неможливо. Однак водночас ми вже продемонстрували достатньо серйозну і жорстку позицію групи: ми не підтримали конституційної реформи і більшість групи не голосувала щодо єепівських питань.

— А чи можлива хоча б якась співпраця „Центру“ із представниками політичних сил більшості та опозиції?

— Така співпраця можлива у координації конкретних питань. Ми задекларували, що група як цілісне депутатське об`єднання не належатиме до більшості і наш представник однозначно не буде присутній на засіданнях координаційної ради більшості. Ті ж члени групи, які належать до більшості, очевидно, будуть визначатись з цього приводу. Це цілком зрозуміло, тому що ця більшість побудована на абсолютно штучних принципах.

Розмовляв Юрій ТИШКУН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *