Тарас Чорновіл: „Ми не створювалися “під когось” - „ЛЬвівська газета“, 23 квітня

|

– Створено групу, саме групу, а не фракцію. Різниця полягає в тому, що фракція підпорядковується чіткій ідеологічній і партійній дисципліні, що формує подальшу поведінку всіх її членів. У нашому випадку, хоча є всі підстави для формування фракції (група нараховує 16 осіб, а для створення фракції потрібно 14), створено саме групу, яка не має такої чіткої залежності. На наше переконання, депутат Верховної Ради – це не просто умовна одиниця, яка повинна тупо виконувати волю фракцій, а тим паче керівництва надфракційних об’єднань. За великим рахунком, група “Центр” об’єднала людей, яких не влаштовує те, що відбувається в парламенті.

– Тільки в парламенті? Чи маєте на увазі й інші події, які відбуваються в країні?

– Насамперед у парламенті, тому що, вважаю, основні події, які викликають чималий резонанс в Україні, беруть своє коріння саме тут, у Верховній Раді. Є моральні цінності, через які не маємо права переступати, якщо хочемо впроваджувати демократичні цінності. На жаль, нині у парламенті відбуваються речі, які нівелюють поняття народного депутата. Особливо міжфракційні об’єднання. Скажімо, Степан Гавриш, координатор парламентської більшості, яка об’єднує різні фракції, може дозволити собі говорити від її імені, а вони (депутати більшості) повинні просто підкорятися. Депутати є самостійною цінністю. За кожним із нас – тисячі виборців, не зважати на думку яких ми не маємо права. Тому нині не говоримо про партійну ідеологію. Це стане можливим, хіба коли ухвалимо рішення творити на основі групи нову партію.

– Тобто є ідея творити нову партію?

– Цього питання наразі не обговорювали. Це є не на часі, перед нами стоять набагато важливіші питання, про які вже говорив раніше. Тим паче, що немає і стопроцентної впевненості в тому, що такі розмови не привнесуть певну конфронтацію всередину самої групи, яка об’єднує різних представників, хоч і одного, центристського спрямування. До речі, можна побачити, що і до створення групи, і після того всі її члени досить консолідовано голосували з різних питань – і щодо конституційної реформи, і стосовно подій в Мукачевому, і щодо ЄЕП.

– Народний депутат Володимир Сівкович заявив про свій вихід із більшості. За його словами, те, що сталося в Мукачевому з народними депутатами – коли принизили їхній статус, – не дозволяє йому сповідувати принципи парламентської більшості. Чи слід розуміти, що і група “Центр” дотримується таких же принципів?

– Так. Наша група не підтримує ідеологічних заяв, але питання того, що сьогодні розмивається поняття народного депутата, нас непокоїть, тому ми підтримали всі ті проекти ухвал ВР, які пропонували стосовно подій у Мукачевому. Щодо парламентської більшості – там унікальна ситуація. З одного боку – індивідуальне членство на підставі заяви кожного депутата зокрема, з іншого – це міжфракційне об’єднання. Наша група не допускає того, щоб її думку та позицію трансформувало рішення будь-яких надфракційних утворень, тим паче, не делегує представників у парламентську більшість. Вважатися членом цієї більшості чи ні – справа кожного депутата зокрема, але це жодним чином не вплине на позиції групи. Ба більше – формування нашої групи де-факто означає вихід окремих депутатів із більшості.

– Одразу після оголошення про створення групи з’явилися різні припущення, “під кого” її сформували. Найчастіше згадують Володимира Литвина та блок “Наша Україна”.

– Так говорити не можна. Ми не створювалися “під когось”. Стосовно Литвина, то можу сказати, що загалом у нас нормальне ставлення до нього, однак ні Литвин не звертався до нас із будь-якими пропозиціями, ні ми – до нього. Поза тим, у нас буде нормальна робота з усіма, хто прагнутиме того, що й ми. Про чутки: кажуть, що ми працюватимемо під Омельченка (бо його син також став членом нашої групи) і під Олександра Зінченка. Чуток багато.

– Чи має група “Центр” своє бачення підтримки когось із кандидатів на президентських виборах?

– Колегіального рішення з цього приводу не ухвалювали…

– А ваше рішення?

– Моє рішення не змінювалося – я підтримую й особисто голосуватиму за Віктора Ющенка. Не знаю кращих кандидатур, які могли б претендувати нині на цю посаду.

Розмовляв Сергій Смірнов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *