Скупий платить двічі - „Львівська газета“, 23 квітня

|

Родичі Ганни Коломійчук, 73-річної львів’янка, яка була травмована три дні тому внаслідок обвалу тиньку з фасаду будинку на вул. Федьковича, хочуть подати цивільний позов на комунальні служби міста. “Наразі я не знаю достеменно всієї процедури, – заявила “Газеті” Ірина Зорянова, донька потерпілої, – проте маю намір це зробити”.

Це буде один з небагатьох цивільних процесів, коли мешканці подають до суду на роботу міських комунальних служб.

Як розповів “Газеті” Андрій Бурий, керівник юридичної приймальні Фонду захисту прав людини “Право і Демократія”, із 1997 року до сьогодні львівські міські суди розглянули заледве 12-15 схожих справ. “Таких справ щороку було лише 2-3, – розповів пан Бурий. – Люди рідко звертаються, насамперед через нестачу інформації. Проте зазвичай, як показують результати нашого дослідження, в таких справах виграють саме громадяни. Звісно, якщо позов складено належним чином. Крім того, досвід свідчить, що, як правило, юристи-чиновники на процеси не з’являються”.

До речі, вчора інформаційне агентство “УНІАН” повідомило, що в Дніпропетровську розпочався судовий процес за позовом мешканки Юлії Городяненко до Дніпропетровської міськради. Вона вимагає відшкодування в розмірі 5,1 тис. грн. за матеріальні й 1 млн. грн. за моральні збитки, завдані її здоров’ю й особистості. Пані Городяненко була травмована ще 5 травня 2003 року цеглиною, яка впала з будинку. 23-річна студентка отримала важку черепно-мозкову травму і довго перебувала в лікарні. Сума позову, за словами її адвоката, є адекватною витратам на лікування. Що ж до компенсації морального збитку, то вона визначена згідно зі статтею Конституції України, яка проголошує недоторканність життя громадянина, його честі й гідності.

Якою буде сума, яку вимагатиме компенсувати львів’янка, наразі не відомо. Але очевидно, що процес досить складний. Насамперед, як радить Андрій Бурий, необхідно правильно скласти позов. Відповідачем у таких випадках є переважно ЖЕК, на балансі якого перебуває будинок. І бажано мати свідків нещасного випадку.

До речі, приклади того, що ЖЕКи компенсували завдану шкоду, в місті реально є. Про це “Газету” повідомив Юрій Сагач, начальник міського відділу охорони здоров’я. Він пригадав, що років 5-7 тому КП “Айсберг”, яке тоді ще називалось ЖЕКом, виплачувало гроші травмованим громадянам. Більш детально про це нам дізнатися не вдалося. Ольга Буфан, заступник директора КП “Айсберг”, сказала, що це конфіденційна інформація. “Моїми функціональними обов’язками є не розголошувати жодних таємниць”, — заявила заступник.

Власне, що стосується компенсації матеріальної шкоди, то визначити її досить легко. Насамперед йдеться про кошти, які були витрачені на лікування. Наприклад, як повідомила Ірина Зорянова, лише протягом перших днів перебування її матері в лікарні було витрачено понад 150 грн. До того ж платити доводиться і за кожен рентген, який є необхідним за такого характеру травми, а вартість одного знімку – 10 грн.

Андрій Токарський, завідувач II нейрохірургічного відділення міської лікарні “Швидкої допомоги”, де перебуває потерпіла, підтвердив, що приблизно 80% ліків хворим доводиться купувати за власні кошти. Загалом, за його словами, на лікування травмованих через погану роботу комунальних служб, тобто внаслідок відпадання тиньку, падіння балконів, бурульок в зимовий період упродовж останнього року було витрачено близько 10 тис. грн.

Наприклад, 15 квітня до лікарні доправили жінку, яка впала разом з балконом. Випадок потребував операції. Вартість лише однієї конструкції, яка була необхідна для одужання, становила 1200 грн.

— Загалом таких травмувань не стало більше, ніж було до нині, вважає Андрій Токарський, — Можливо, їх просто частіше фіксують. Зимою були проблеми через падіння бурульок, можливо, навіть більше, ніж минулоріч. Трапилася й доволі кумедна ситуація: бурулька впала на двірника, який, власне, мав би їх прибирати. Але ці травми були не надто важкі.

Він також повідомив, що наразі стан Ганни Коломійчук відносно задовільний. “Травма, яку вона отримала внаслідок ушкодження, — розповів завідувач, — не спричиняє тривалої втрати працездатності. В нас хвора перебуватиме приблизно тиждень, ще близько двох буде на амбулаторному лікуванні вдома, тобто на лікарняному”.

Наталя Онисько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *