Полювання на самотніх - „Високий замок“, 22 квітня

|

10 березня в Одесі затримали 58-річного громадянина Російської Федерації Анатолія Кондратьєва. його звинувачують у десяти вбивствах з корисливих мотивів. Арештований уже зізнався у восьми убивствах літніх одеситів. Та у працівників прокуратури є всі підстави вважати, що найбільше кривавих злочинів серійний убивця скоїв у Львові. Його кривавий слід тягнеться й на Івано-Франківщину.

Анатолій Кондратьєв – зек зі стажем. Він був неодноразово судимим в Росії, Одесі та Львові. У 1984 році Львівський обласний суд виніс вирок – 15 років позбавлення волі, визнавши його особливо небезпечним рецидивістом. Слід зазначити, що вирок було винесено не за “господарською”, а за “бандитською” статтею – “крадіжки державного майна в особливо великих розмірах”. Після цього останнього строку Кондратьєв вийшов на волю і став серійним убивцею.

Спіймали Кондратьєва випадково. 10 березня, о 22 годині 30 хвилин, 42-річний таксист Володимир Поляков зайшов до квартири, яку винаймав у літнього чоловіка на вулиці Академіка Вільямса в Одесі. Відчинив двері і побачив труп власника помешкання з проламаним черепом. Поруч із закривавленим тілом стояв чоловік із сокирою у руці. Таксист кинувся на убивцю. Той, намагаючись втекти, вискочив на вулицю, а там на допомогу таксисту прийшов наряд міліції, і вбивцю затримали (пізніше керівництво УМВСУ в Одеській області за допомогу у затриманні небезпечного злочинця нагородило Полякова премією у сумі дві тисячі гривень).

На перших допитах Кондратьєв жалівся на “провали пам’яті”, та через кілька днів зізнався у восьми жахливих убивствах. Всі вони були вчинені з корисливих мотивів. Полював на своїх жертв серійний убивця, використовуючи приватні оголошення у газетах про продаж нерухомості. Шукав самотніх старих, безпомічних людей та втирався у довіру. А потім вони зникали разом з грошима та цінностями, що були в їхніх квартирах.

Майже в усіх одеських квартирах, де сталися жахливі убивства, збереглися відбитки пальців Кондратьєва. Діяв цей нелюд як безжалісний м’ясник. Одне з перших убивств вчинив у 2000 році. Тоді з одеської квартири у Вознесенському провулку зник 63-річний власник квартири. Оглядаючи квартиру зниклого, оперативники знайшли на телевізорі поліетиленовий пакет з м’ясом, ще один такий самий пакет лежав у холодильнику. Експертиза встановила, що це були… останки зниклого.

Інші злочини було скоєно з такою ж жорстокістю: у трупів відрізали голови, а останки тіл закопували за містом.

У 2002 році, вважає слідство, Кондратьєв вирушив з Одеси на полювання за самотніми старими до Львова. Саме тут слідчі, перевіряючи старі справи про зникнення самотніх пенсіонерів, викривають нові жахливі злочини.

Діяв Кондратьєв не один. Входити в довіру майбутніх жертв йому допомагали дві жінки – його 56-річна співмешканка Катерина Хомей та її 26-річна донька Валентина Адаменко. Катерина Хомей своїм статечним виглядом викликала довіру навіть у пенсіонерів. Вишукуючи потенційні жертви, Катерина Хомей використовувала підроблені паспорти на прізвища Ірини Кожухар, Катерини Глухих, Ірини Пуровець чи просто представлялася пані Галиною чи Тетяною.

Ще не відомо, кого можна у цьому злочинному тріо звинуватити у більшій жорстокості – злочинця чи його помічниць – жінок. Останні до 2002 року жили у місті Бориславі Львівської області у квартирі чоловіка Валентини 38-річного Віталія Адаменка. Він пропав безвісти, а незабаром дружина та теща продали квартиру. Пізніше Валентина разом з матір’ю винаймали квартири ще у двох львівських родинах. Літні власники цих помешкань також безслідно зникли…

Список жертв цього злочинного тріо вже налічує більш як десяток епізодів. Та не лише ця трійця займалася справами, які українські правоохоронці охрестили “московським синдромом” через те, що подібні злочини два роки тому хвилею прокотилися по Москві.

Цього тижня схожу групу було викрито у Вінницькій області. Там також зникали після опублікування оголошень про продаж нерухомості самотні пенсіонери. Вони стали жертвами банди, до якої входили чоловіки – убивці та їхні помічниці жінки. Слідство вже довело чотири убивства з подальшим продажем за підробленими документами квартир убитих. Прокурор Вінниччини дав наказ міліції ретельно перевірити всі випадки зникнень літніх людей. А місцеві дільничні отримали наказ обійти всіх самотніх пенсіонерів, щоб на власні очі побачити, що вони ще живі.

Омар УЗАРАШВІЛІ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *